Λιλλήκας: Όχι σε άνοιγμα προενταξιακού κεφαλαίου Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην συναινέσει στην όποια πίεση και στις όποιες παραινέσεις για άνοιγμα οποιουδήποτε προενταξιακού κεφαλαίου προτού η Τουρκία δώσει πραγματικά δείγματα γραφής στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού ότι έχει αλλάξει πολιτική, ενώ εξέφρασε ανησυχία ότι το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε με την εκλογή Ακιντζί θα παγιδεύσει την ε/κ πλευρά.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στην παρουσία του Πολιτικού Συντονιστή της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιου Αμερικάνου, ο κ. Λιλλήκας

εξέφρασε την ευχή όπως το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε “με τον λεγόμενο καφέ της ειρήνης, μετατραπεί σε θετικές προτάσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, σε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, που θα επιτρέψει να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού”.

Έμφαση στα ΜΟΕ, αλλά…
Ανέφερε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ιδιαίτερα χαμηλής πολιτικής σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ζητήματα στα οποία μπορεί να διαφανεί η διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές και πρόσθεσε ότι “αν συμφωνηθούν ουσιαστικά ΜΟΕ, αυτά μπορούν να συμβάλουν στο να βελτιωθούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις”.

“Αρκεί τα όποια ΜΟΕ συμφωνηθούν να μην υποβαθμίζουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος και να μην υποκαθιστούν τη λύση του Κυπριακού προάγονταν την αντίληψη της καλής γειτονίας", πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία ότι “η έναρξη των συνομιλιών με εξαγγελία ΜΟΕ αλλά και η όλη έμφαση που δίδεται στη δημιουργία καλού κλίματος το οποίο μεταφέρεται και διεθνώς σε βαθμό και με τρόπο που περίπου προκαλείται η σύγχυση ότι το Κυπριακό έχει ήδη λυθεί, να μην αξιοποιηθεί για να ανοίξουν και να προχωρήσουν προενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ”.

“Διαβλέπουμε ένα κίνδυνο ότι προτού υπάρξει ουσιαστική συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επωφεληθεί η Τουρκία και οι σύμμαχοι της για να κερδίσει νέα οφέλη η Τουρκία στην προσπάθεια της για ένταξη στην ΕΕ ανεξάρτητα από την πραγματική πορεία και το τελικό αποτέλεσμα των διακοινοτικών συνομιλιών”, πρόσθεσε.

Υπέρμετρη αισιοδοξία
Ερωτηθείς κατά πόσον θα γυρίσει τελικά εναντίον της ε/κ πλευράς το κλίμα ευφορίας όταν εισέλθουν σε βάθος οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “είναι εμφανές ότι κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου επιχειρούν να δημιουργήσουν μια υπέρμετρη αισιοδοξία η οποία δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό γεγονός” και “εκμεταλλεύονται το πόθο του κυπριακού λαού για λύση του προβλήματος”, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει κανένα δεδομένο καινούργιο πέρα της εκλογής του κ. Ακιντζί, που να δημιουργεί υπέρμετρη αισιοδοξία”.

Ανέφερε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για οποιανδήποτε λύση αλλά “για μια λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και θα τερματίζει την διχοτόμηση” και δεν είναι αυτή η λύση που είναι υπό διαπραγμάτευση”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας εξέφρασε ανησυχία ότι το πανηγυρικό κλίμα θα παγιδεύσει την ε/κ πλευρά διότι, όπως είπε, “έχουμε απλόχερα δώσει πολλά πιστοποιητικά καλής βούλησης και καλής θέλησης στον κ. Ακιντζί πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες και στην περίπτωση αδιεξόδου θα είναι στη δική μας πλευρά να αποδείξει ότι δεν είναι η ελληνική πλευρά που φέρει την ευθύνη και ότι είναι η τουρκική”.

Ανέφερε ότι “σε μια τέτοια παγίδα έχουμε ξαναπέσει στην περίπτωση του κ. Ταλάτ και φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε”.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ο κ. Ακιντζί σε δύο ΜΟΕ μας έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής όπως είναι η περίπτωση επιστροφής της Αμμοχώστου όπου υιοθέτησε πλήρως την προσέγγιση της τουρκικής Κυβέρνησης για νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου που παραπέμπει σε χωριστό FIR και χωριστή κυριαρχία, χωρίς να υιοθετήσει τη συμφωνία που είχαμε πετύχει με τον κ. Ταλάτ που περιλάμβανε μόνο την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού.

Ανέφερε επίσης ότι στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Ακιντζί απέρριψε την χρησιμοποίηση του 357 που είναι ο διεθνής κωδικός της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλλοντας το μήνυμα ότι απορρίπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ιδέα μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “η μη συζήτηση αυτών των μέτρων σήμερα και η παράκαμψη τους για να μην ξεκινήσουν με δυσκολίες οι συνομιλίες δεν εξυπηρετεί τίποτε και πρόκειται για στρουθοκαμηλική προσέγγιση από μέρους της πλευράς μας, για προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να κρύψει το πρόβλημα και τις διαφωνίες κάτω από το χαλί”, προσθέτοντας ότι αυτές τις διαφωνίες θα τις βρεις στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι αυτές οι διαφωνίες άπτονται από τη μια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μετεξέλιξης της" και από την άλλη άπτονται του ζητήματος ύπαρξης ή μη άλλου χωριστού τ/κ κράτος στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε παρατήρηση ότι τα ΜΟΕ προωθούνται για να υποβοηθήσουν την καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “το μέτρο της κινητής τηλεφωνίας θεωρήθηκε χαμηλής πολιτικής και εγκλωβίστηκε”, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία εισηγήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο να γίνει μια σοβαρή επαναξιολόγηση των αποτελεσμάτων από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, πριν 12 χρόνια.

Μας έφεραν πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού ή μήπως το πήγαινε -έλα με τον τρόπο που γίνεται καθιερώνει στις συνειδήσεις και των δύο κοινοτήτων την αντίληψη των απλών ανθρώπων ότι έτσι θα είναι η λύση του Κυπριακού, θα ζούμε σαν καλής γείτονες και θα μπορεί ο ένας να επισκέπτεται τον άλλο, διερωτήθηκε.

Εμπλοκή ΕΕ
Ερωτηθείς για τον τρόπο ενεργότερη εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία κατέθεσε στρατηγική για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, “όχι με ένα πολιτικό αντιπρόσωπο της ΕΕ γιατί η εμπειρία μας από το παρελθόν μας διδάσκει ότι δεν θα είναι αντικειμενικός και θα φέρει τη δική μας πλευρά σε δύσκολη θέση”.

Θέση της Συμμαχίας, συνέχισε, είναι πως θα πρέπει να διοριστεί απεσταλμένος, αντιπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα έχει ευθύνη να αναλύει και να συγκρίνει τις προτάσεις των δύο πλευρών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κατά πόσον συνάδουν ή όχι αυτές οι προτάσεις με το κεκτημένο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου “θα πρέπει ανά τρίμηνο να καταθέτει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκθεση αναφορικά με την πρόοδο στις συνομιλίες και την εναρμόνιση των προτάσεων με το κεκτημένο”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα