Λιμάνι ασφάλειας η Κύπρος για το γαλλικό ναυτικό

Σύμμαχο εντός της Ε.Ε., αλλά και μια σημαντική και σταθερή βάση για το γαλλικό ναυτικό, χαρακτήρισε την Κύπρο ο Γάλλος Πρέσβης στο νησί Ρενέ Τροκάζ, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει η Γαλλία στην ευρύτερη αρχιτεκτονική Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις φιλοδοξίες της Τουρκίας να μετατραπεί σε παγκόσμια δύναμη, δίνοντας έμφαση στη διπλωματική «εισβολή» της Άγκυρας στην Αφρική.

Στον ρόλο της Γαλλίας

στην ευρύτερη Ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τον τρόπο που το Παρίσι βλέπει τις προκλήσεις στην περιοχή, αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικής και Επενδύσεων (ERPIC). Ο Γάλλος διπλωμάτης σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Τύπο, περισσότερες από το 50% των ερωτήσεων αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Σε στατιστικό επίπεδο, αυτή η περιοχή είναι το κέντρο της διπλωματίας μας», είπε, προσθέτοντας πως διαθέτουν ένα διευρυμένο δίκτυο από πρεσβείες και γαλλικά σχολεία σε όλες τις χώρες της περιοχής. Όσον αφορά την Κύπρο, δήλωσε πως ευτυχώς οι Γάλλοι νιώθουν πως βρίσκονται σε ένα σταθερό περιβάλλον, παρά την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό. «Η Κύπρος για 'μάς είναι ένα σταθερό σημείο κι ένα δυνατό μέρος για συνεργασία. Για παράδειγμα, το Ναυτικό μας, όταν περνά από την περιοχή έρχεται στην Κύπρο πολύ συχνά και τακτικά. Η ασφαλέστερη βάση (για το γαλλικό ναυτικό), είναι χωρίς αμφιβολία η Κύπρος», είπε. «Η συνεργασία είναι άριστη και επισημοποιήθηκε με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών», πρόσθεσε.

Η σημασία της Κύπρου

Επιπλέον, σημείωσε ότι στην Κύπρο η Γαλλία διατηρεί το πιο σημαντικό γραφείο του Γαλλικού Τύπου, το οποίο εργοδοτεί πέραν των 100 ατόμων, καλύπτοντας τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. «Αυτό καταδεικνύει την σημασία της Μέσης Ανατολής, αλλά και την ευαισθησία της Κύπρου, ως ένα κατάλληλο μέρος για να καλύπτει τις εξελίξεις, τις καταστάσεις και τις τάσεις στην περιοχή. «Για εμάς, η Κύπρος είναι ένας σύμμαχος με τον οποίο βρισκόμαστε μαζί στην Ε.Ε. και το ευρώ. Επιπλέον, η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, γιατί είναι η μοναδική χώρα μέσα στην Ε.Ε. στην οποία υπάρχει διένεξη. Η Γαλλία, υπό τη διπλή της ιδιότητα ως μέλος ταυτόχρονα της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ασφαλώς να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο στο Κυπριακό, το οποίο θεωρεί πρόβλημα των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.

Οι δυο προκλήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, ολόκληρη η περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, αντιμετωπίζει δυο τεράστιες δομικές προκλήσεις. Η πρώτη είναι η έλλειψη νερού και η δεύτερη είναι η δημογραφική πίεση. «Αν συνδυάσουμε αυτές τις δυο προκλήσεις, θα πρέπει να ξέρουμε ότι εκτός από τις πολιτικές εντάσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα για τα επόμενα χρόνια», είπε.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε πως η χώρα δεν είναι σήμερα αυτή που ήταν το 1974, αλλά μια άλλη. Η Τουρκία, συνέχισε, είναι σήμερα μια από τους σημαντικότερους παίκτες του G20 και μια χώρα που επιδιώκει να συζητήσει με την Ε.Ε., τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα στο ίδιο επίπεδο. «Είναι πλέον ένας βασικός παίκτης, δεν είναι πλέον μια περιφερειακή δύναμη, αλλά μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί παγκόσμια δύναμη», επεσήμανε. Κάτι το οποίο δεν συζητείται στην Κύπρο, υπογράμμισε, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε σημαντικό παίκτη στην Αφρική, αναπτύσσοντας υψηλή διπλωματία. «Ανοίγουν πρεσβείες σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής, έχουν ένα δίκτυο αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των πρωτευουσών των χωρών της ηπείρου, μεγαλύτερο ακόμη και από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Κωνσταντινούπολη μετατρέπεται πλέον σε κόμβο πτήσεων για τις αφρικανικές χώρες. Επενδύουν σημαντικά στη μαλακή διπλωματία και φαίνεται ότι έχουν παγκόσμιες φιλοδοξίες». Αυτό που ως Γαλλία επιδιώκουμε, είναι μια σταθερή σχέση με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα με την οποία δεν συμφωνούμε συστηματικά. Με τον νέο Πρόεδρο (Μακρόν), είπε, δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε ζητήματα όπως οι ανθρώπινες αξίες.

Κούρδοι και Συρία

Αναφερόμενος στην εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, δήλωσε πως αποτελεί μια τοπική σύγκρουση με παγκόσμια διάσταση, αφού στη σύρραξη εμπλέκονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Για τη Γαλλία, όπως είπε, προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και η επίλυση του μεταναστευτικού ρεύματος. Για το Κουρδικού είπε πως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά οι επιδιώξεις των Κούρδων της Συρίας, αλλά τόνισε πως η Γαλλία σέβεται τα υπάρχοντα σύνορα της περιοχής.

Το ιστορικό υπόβαθρο

«Για εμάς, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι απλά ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, αλλά, αντιθέτως, είναι ένας χώρος σημαντικός για την ιστορία, τη διπλωματία και τα συμφέροντά μας. Ιστορικά, δεν θα αναφερθώ στην εποχή των Σταυροφόρων, αλλά θα ήθελα να παραμείνω στον περασμένο αιώνα και να υπενθυμίσω ότι οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις -και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία- είχαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο», είπε. Η Γαλλία ήταν παρών στον Λίβανο και στη Συρία, μέχρι την ανεξαρτησία τους. «Το καινούργιο στοιχείο του ενδιαφέροντός μας, σε σύγκριση με τον περασμένο αιώνα, είναι η παρουσία της διασποράς. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μακρόν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, πραγματοποίησε δυο επισκέψεις στην περιοχή, μια στο Ισραήλ και η άλλη στον Λίβανο», τόνισε. «Αυτή η παρουσία στην περιοχή, ιστορικά ήταν βασισμένη σε πολύ σταθερά στοιχεία, όπως η προώθηση της γλώσσας μας, της αρχαιολογίας, ενώ παράλληλα διατηρούσαμε επιστημονικές αποστολές και θρησκευτικές αποστολές», είπε. Η Γαλλία, συνέχισε, διατηρούσε ένα πλέγμα συνεργασίας μεταξύ των λιμανιών και των εμπόρων της περιοχής μέσω των γαλλικών κοινοτήτων. Ιδιαίτερα στάθηκε στη σημασία της πόλης-λιμανιού της Μασσαλίας, η οποία, όπως είπε, ήταν η «πύλη» για την Ανατολή και συνδεόταν απευθείας με τα λιμάνια της Λάρνακας, της Βηρυτού, της Χάιφα, της Αλεξάνδρειας της Σμύρνης κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα