Λιθουανή πρωθυπουργός: Oι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα αποδώσουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται υπομονή ενώ επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς τα περισσότερα μέτρα θα έχουν αντίκτυπο μόνο μεσο-μακροπρόθεσμα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας σε σημερινή της συνέντευξη στο πλαίσιο του συνεδρίου Reuters NEXT.

«Το μήνυμά μου είναι το εξής – χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Διότι δεν υπάρχουν κυρώσεις που μπορούν να κατεβάσουν τον διακόπτη στη Ρωσία

σε μια νύχτα. Δεν είναι δυνατόν, δεν θα πρέπει να το επιζητούμε αυτό», δήλωσε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Η ίδια δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να μην πιεστεί η Ουκρανία να διαπραγματευθεί και κάλεσε το ΝΑΤΟ να παράσχει αντιαεροπορική άμυνα όχι μόνο στα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ουκρανία.

Η Σιμονίτε αναφέρθηκε στην έκρηξη πυραύλου στην Πολωνία τον περασμένο μήνα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Η Πολωνία και άλλες χώρες της Δύσης έχουν πει ότι επρόκειτο για πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας που είχε εκτοξευθεί για την αναχαίτιση ρωσικού πυραύλου.

Η Λιθουανία θα φιλοξενήσει σύνοδο του ΝΑΤΟ την επόμενη χρονιά, στην οποία η Σιμονίτε εκτιμά ότι θα κυριαρχήσει το θέμα της Ουκρανίας, αλλά επίσης και η απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία της Δύσης.

Η Λιθουανή πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές ότι επιδιώκει να ηγηθεί της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του σημερινού γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Λιθουανία και οι άλλες βαλτικές χώρες της Λετονίας και της Εσθονίας, που κάποτε τελούσαν υπό την ηγεσία της Μόσχας, αλλά σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντέξουν μια ρωσική επίθεση μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, δήλωσε η ίδια. Ωστόσο η επιλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει τους φόβους ότι μπορεί να κάνει το ίδιο στις χώρες της Βαλτικής, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ: Οι σχέσεις με τη Δύση δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν

«Είναι δύσκολο να πει κάποιος ότι υπάρχει κάτι που δεν θα έκανε», δήλωσε η Σιμονίτε.

Μετά την εισβολή, το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία επίμονη απειλή, οι γειτονικές Σουηδία και Φινλανδία έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στη συμμαχία και η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική έχει ενισχυθεί.

Σε μια εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες, η γειτονική Λευκορωσία έχει εμβαθύνει τη στενή της σχέση με τη Ρωσία και τώρα είναι απολύτως εξαρτημένη, δήλωσε η Σιμονίτε.

«Μοιάζει περισσότερο με επαρχία παρά με κυρίαρχη χώρα…Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα, πόσο ανεξάρτητος είναι ο (Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ) Λουκασένκο στις αποφάσεις που λαμβάνει», δήλωσε.

Ο στρατός της Λευκορωσίας δεν έχει λάβει μέρος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν το έδαφός της για την επίθεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιθουανή, Ρωσίας,lithouani, rosias