Λιβύη: 23 μέλη του ΙΚ καταδικάζονται σε θάνατο

Είκοσι τρεις τζιχαντιστές που κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη τους με την κατηγορία πως πολέμησαν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) καταδικάστηκαν σε θάνατο χθες Δευτέρα από δικαστήριο της Λιβύης, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Άλλοι δεκατέσσερις καταδικάστηκαν να εκτίσουν ισόβια κάθειρξη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δικαστική πηγή είχε αρχικά αναφέρει πως 35 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 13 σε ισόβια.

Τις ετυμηγορίες αυτές ανακοίνωσε δικαστήριο στην πόλη Μισράτα (ανατολικά), από όπου κατάγονταν

οι περισσότεροι μαχητές που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για να διωχθεί το ΙΚ από τη Σύρτη, οχυρό του στη βόρεια Λιβύη το 2015 και το 2016.

Στην ίδια δίκη, που άρχισε τον Αύγουστο του 2022, καταδικάστηκαν επίσης να εκτίσουν δέκα χρόνια κάθειρξη τρεις ανήλικοι, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά το πέρας της διαδικασίας ο Λοτφί Μοχάιχεμ, δικηγόρος που αντιπροσώπευσε τις οικογένειες των πεσόντων στις μάχες εναντίον του ΙΚ.

Συνολικά, περίπου πενήντα τζιχαντιστές κρίθηκαν ένοχοι για δολοφονίες και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πέρα από τους καταδικασθέντες σε θάνατο και σε ισόβια, άλλοι εννέα άκουσαν να τους επιβάλλονται ποινές από τρία χρόνια φυλάκιση ως δώδεκα χρόνια κάθειρξη και πέντε απαλλάχθηκαν, σύμφωνα με τη λιβυκή εισαγγελία.

Μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο «κουτί», ντυμένοι με μπλε στολές, με ξυρισμένα κρανία αλλά γενειάδες, οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν σε κατάμεστη αίθουσα, όπου ήταν παρόντα μέλη των οικογενειών των πεσόντων στη μάχη για την απελευθέρωση της Σύρτης.

Πολίτες της Λιβύης, του Σουδάν και της Παλαιστίνης, οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, μετά την ανακατάληψη της παραθαλάσσιας πόλης που απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

«Ως συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων, θεωρούμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου πολύ ικανοποιητική και πολύ δίκαιη (...) Το δικαστήριο καταδίκασε αυτούς που αποδείχθηκε η ενοχή τους και αθώωσε αυτούς σε βάρος των οποίων δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο κ. Μοχάιχεμ.

Καθώς απαγγέλλονταν οι ετυμηγορίες και οι ποινές, γυναίκες ξέσπασαν σε κραυγές χαράς, χειροκροτήματα, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Αλλάχου Άκμπαρ», ή «το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια».

Το ΙΚ κυρίευσε τη Σύρτη το 2015, εκμεταλλευόμενο το χάος που βασίλευε στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έπειτα από λαϊκή εξέγερση με την υποστήριξη κρατών μελών του NATO.

Στην αντεπίθεσή τους, οι τοπικές δυνάμεις είχαν την υποστήριξη του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, οι οποίες κινητοποίησαν πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και UAVs, σφυροκοπώντας την πόλη ως την ανακατάληψή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λιβύη,livyi