Λιβύη: Άρχισε στην Τυνησία το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου

Εκπρόσωποι όλων των λιβυκών παρατάξεων ξεκίνησαν σήμερα στην Τυνησία απευθείας συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας νέας, ενωτικής κυβέρνησης και την διοργάνωση εκλογών, εννέα χρόνια μετά την εξέγερση και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Η Στέφανι Ουίλιαμς, η προσωρινή απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Λιβύη,

εξέφρασε την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα ενώ ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σάγιεντ, κατά την έναρξη των συνομιλιών, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην χάσουν αυτό το «ραντεβού με την ιστορία», όπως το χαρακτήρισε.

Σε αυτό το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, που συνεδριάζει στο Γκάμαρθ, κοντά στην Τύνιδα, και θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, συμμετέχουν 75 Λίβυοι από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκπροσωπούν τα δύο κυριότερα αντίπαλα στρατόπεδα: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος στηρίζεται από το εκλεγμένο κοινοβούλιο και τον πρόεδρό του, τον Αγκίλα Σάλεχ. Ο στόχος είναι να βγει η Λιβύη από το χάος στο οποίο βυθίστηκε μετά την ανατροπή του Καντάφι, το 2011.

Όλες οι διπλωματικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση στην σύγκρουση, στην οποία ενεπλάκησαν και εξωτερικές δυνάμεις. Η GNA υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία, ενώ ο Χάφταρ έχει την στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Για τον Πίτερ Μίλετ, τον πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στην Λιβύη, ο πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις εκλογές. Για αυτό θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όποιον παρεμποδίσει αυτή την διαδικασία, τόνισε.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας, στην ομιλία του είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, «εφόσον δεν παρέμβουν οι ξένες δυνάμεις».

«Το μέλλον της Λιβύης είναι στα χέρια σας» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες. Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης να τηρηθεί από όλους το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη.

Οι μάχες σταμάτησαν τον περασμένο Ιούνιο, αφού απέτυχε η επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Χάφταρ τον Απρίλιο του 2019 με στόχο να καταλάβει την Τρίπολη. Η εκεχειρία επέτρεψε στις αντίπαλες δυνάμεις να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στα τέλη Οκτωβρίου συμφωνήθηκε η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου, που είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν έπεισε τον Σαράζ να μην παραιτηθεί και ετοιμάζει βαλίτσες για Λιβύη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα