Λιβύη: Υπηρεσιακή επιτροπή διαχείρησης επενδυτικού ταμείου

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης ανακοίνωσε χθες ότι θα διορίσει μια πενταμελή υπηρεσιακή επιτροπή για τη διαχείρηση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας του οποίου τα αποθέματα είναι 67 δισεκατομμύρια δολάρια (60 δις ευρώ).

Η κυβέρνηση είπε σε γραπτή δήλωσή

της ότι η επιτροπή δεν θα πρέπει να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Λιβυκής Επενδυτικής Αρχής (LIA) και θα πρέπει να προστατέψει τα δικαιώματα του ταμείου καθώς και να παρακολουθεί όλες τις νομικές υποθέσεις στις οποίες τυχόν εμπλέκεται.

Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο Αλί Μαχμούντ Χασάν Μοχάμεντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία δεν ανέφερε τους δύο υποψηφίους για την προεδρία του ταμείου μεταξύ των μελών της επιτροπής, ούτε πότε θα λήξει η θητεία της επιτροπής.

Η ΚΕΕ είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση μετέβη στην Τρίπολη τον Μάρτιο για να αντικαταστήσει τις δύο ανταγωνιστικές κυβερνήσεις, μια από τις οποίες είχε ως βάση την πρωτεύουσα Τρίπολη και η άλλη την ανατολική Λιβύη. Από τότε έχει προσπαθήσει να επιβάλλει σταδιακά την κυριαρχία της στο δυτικό τμήμα της χώρας με τη συναίνεση ισχυρών οπλισμένων ομάδων, αλλά έχει αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από ομάδες οι οποίες ελέγχουν το ανατολικό τμήμα.

Επίσης, επιδιώκει να επανενώσει βασικούς θεσμούς που είχαν διαχωρισθεί από τις αντίπαλες κυβερνήσεις όπως την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, την κεντρική τράπεζα και τη LIA.

Η ανακοίνωση για την υπηρεσιακή επιτροπή έγινε λίγες μόνο μέρες μετά από την παραίτηση ενός από τους ανταγωνιστές προέδρους του ταμείου, τον Χασάν Μπουχάντι. Ο Μπουχάντι είχε διοριστεί από αρχές που ίδρυσαν το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης το 2014, αφού οι αντίπαλοι επέκτησαν τον έλεγχο της Τρίπολης και των θεσμών της.

Η Επενδυτική Αρχή συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε δύο δικαστικές διαμάχες εναντίον των τραπεζών επενδύσεων Goldman Sachs και Societe Generale, προσπαθώντας να ανακτήσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,7 δις ευρώ) που χάθηκαν σε χρηματικές συναλλαγές που είχαν διεξαχθεί κατά την κυβέρνηση Καντάφι.

Πάνω από ένα τρίτο των πόρων του ταμείου παραμένουν δεσμευμένα από το 2011 με κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οποίες επιβλήθηκαν για να αποφευχθεί η διαφυγή των χρημάτων στο εξωτερικό.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα