«Λόγος της Βασίλισσας» χωρίς στέμμα: Αναφορές σε Brexit και δημόσια υγεία

Με προτεραιότητα την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020 θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε το μεσημέρι στη Βουλή των Λόρδων η βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο αποκαλούμενος «Λόγος της Βασίλισσας» ή «Λόγος του Θρόνου» που παραδοσιακά εγκαινιάζει τη νέα κοινοβουλευτική θητεία, πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συνηθισμένη

μεγαλοπρέπεια, καθώς μόλις στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου η βασίλισσα είχε βρεθεί στην ίδια θέση, μετά από την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι από τον Μπόρις Τζόνσον. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασίλισσα δε φόρεσε καν το στέμμα ή τη βασιλική τήβεννο, ενώ μετέβη στο κοινοβούλιο με αυτοκίνητο και όχι με χρυσή άμαξα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέγνωσε η 93χρονη μονάρχης, αφού εγκριθεί το νομοσχέδιο για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Βρυξέλλες και διμερείς συμφωνίες εμπορίου με άλλες χώρες του κόσμου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στη δια νόμου υποχρεωτική αύξηση της χρηματοδότησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS, τη στήριξη του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων και τη μελλοντική θέσπιση ειδικής βίζας για ξένους γιατρούς και νοσηλευτές.

Μεταξύ άλλων έγινε επίσης αναφορά σε νομοσχέδια για αποκατάσταση της τοπικής αποκεντρωμένης κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία, για μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής περίθαλψης, για ένα «σύγχρονο και δίκαιο» μεταναστευτικό σύστημα με απονομή βαθμών σε κάθε επίδοξο μετανάστη ανάλογα με τις ικανότητές του, για αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τα σχολεία, για αυστηρότερες ποινές για τρομοκράτες και βίαιους εγκληματίες, για την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και για τήρηση του στόχου του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ

Προαναγγέλθηκε επίσης η επανεξέταση των σχέσεων μεταξύ των θεσμών της βρετανικής δημοκρατίας, του ρόλου της Βουλής των Λόρδων και μιας σειρά άλλων συνταγματικής σπουδαιότητας θεμάτων. Η επανεξέταση θα γίνει από μία «Επιτροπή Συντάγματος, Δημοκρατίας και Δικαιωμάτων».

Επίσης, προαναγγέλθηκε η «επανεκτίμηση της θέσης της χώρας στον κόσμο» αναφορικά με όλα τα θέματα διεθνούς πολιτικής, άμυνας, διπλωματίας και ανάπτυξης.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η εκπρόσωπος της βασίλισσας στο κοινοβούλιο, η λεγόμενη «Μαύρη Ράβδος», κατά κόσμον Σάρα Κλαρκ, δεν ήρθε αντιμέτωπη με φραστικές παρενοχλήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν πήγε να καλέσει τους βουλευτές στη Βουλή των Λόρδων για την τελετή, καθώς ο συνήθης ύποπτος Ντένις Σκίνερ έχασε την έδρα του στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας για πρώτη φορά από το 1970, θύμα και αυτός της γενικότερης κακής επίδοσης του Εργατικού Κόμματος.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα