Λογοτεχνικός περίπατος από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Σε ένα λογοτεχνικό περίπατο συντροφιά με σημαντικούς Ευρωπαίους λογοτέχνες βάδισαν δεκάδες φίλοι στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου σε μια εκδήλωση του δικτύου EUNIC (European Union National Institutes for Culture / Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), στο οποίο συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και το Σπίτι της Κύπρου.

Ανακοίνωση

από το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει ότι “στον 3ο Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Περίπατο συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Κύπρο, ο συγγραφέας Αντώνης Γεωργίου, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016 (European Union Prize for Literature 2016)”.

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, τιμητικό αφιέρωμα στη διακεκριμένη συγγραφέα Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου, η οποία έφυγε, απροσδόκητα, από τη ζωή στις 27 Μαΐου 2016.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προλογίζοντας, η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Μαρία Παναγίδου, και οι δύο λογοτέχνες, έχουν ασχοληθεί συστηματικά και με τη συγγραφή θεατρικών έργων.

Στο πλαίσιο του Περιπάτου παρουσιάστηκαν κείμενά τους σε μορφή θεατρικού αναλογίου, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα, τον χαρακτήρα, τη λογοτεχνική αξία και τη δυναμική του θεατρικού λόγου τους, χωρίς την καταλυτική οπτική απόδοση της θεατρικής πράξης.

Για τη ζωή και το έργο της Ειρένας Ιωαννίδου Αδαμίδου μίλησε η φιλόλογος Ελένη Αντωνιάδου, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ. Τον θεατρικό μονόλογο “Η Συγγραφέας” ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Μαρίνα Αργυρίδου, Κλείτος Κωμοδίκης, Αθηνά Μουστάκα και Γιωργής Τσουρής.

Ο Αντώνης Γεωργίου παρουσίασε στην συνέχεια το έργο του και συνομίλησε με το κοινό. Για τον συγγραφέα και το έργο του σύντομη παρέμβαση έκανε η Τζούλια Τσιακίρη των εκδόσεων ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ. Οι τέσσερις ηθοποιοί ερμήνευσαν σε μορφή θεατρικού αναλογίου διασκευασμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του “Ένα αλπούμ ιστορίες”.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος. Η συμμετοχή της Κύπρου στον 3ο Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Περίπατο πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του, το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, αναφέρει ότι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, το δίγλωσσο βιβλίο του Σαββάκη Λάμπρου “Της Κύπρου η παράδοση στον τόπο τζιαι στα ξένα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “σε αυτό το σημαντικό βιβλίο μουσικής, που καταγράφει τα καλύτερα κυπριακά τραγούδια και χορούς, συμπεριλαμβάνονται έντεκα ψηφιακοί δίσκοι που αποδίδουν όλες τις παρτιτούρες του τόμου, ούτως ώστε, μουσικοί απανταχού, όχι μόνο να μπορούν να διαβάζουν και να εκτελούν κάθε μελωδία, αλλά να είναι σε θέση μέσω των ψηφιακών δίσκων, να ακούσουν κάθε τραγούδι και χορό, βιώνοντας το ορθό αίσθημα, χρώμα και προφορά του κάθε μουσικού κομματιού”.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο επιμελητής του βιβλίου Κώστας Κιούσης, για το βιβλίο θα μιλήσει ο Κώστας Κατσώνης φιλόλογος, συγγραφέας ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Παύλος Μιχαηλάς, χοροδιδάσκαλος.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Χρήστο Σίκκη, Κυριάκο Μαππούρα, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος και Μιράντα Θεοδώρου στο τραγούδι.

Συμμετέχουν: Σαββάκης Λάμπρου, βιολί, Στάθης Κουκουλάρης, βιολί, Χαράλαμπος Παντελή, λαούτο, Στέλιος Κατσιάνης, λαούτο, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, κρουστά,Μανώλιος Καρπάθιος, κανονάκι.

Ο Σαββάκης Λάμπρου γεννήθηκε στην Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακας το 1947. Από μικρό παιδί επέδειξε κλίση προς τη μουσική και ιδιαίτερα προς το βιολί. Γι΄ αυτή του την αγάπη, σε ηλικία έντεκα χρόνων, άρχισε μαθήματα βιολιού στο Εθνικό Ωδείο Ελλάδος, που λειτουργούσε στη Λάρνακα.

Μελοποίησε στίχους του επικολυρικού ποιήματος «9η Ιουλίου», του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, όπως και των Κυπρίων ποιητών, Χαμπή Αχνιώτη, Αντρέα Μαππούρα, Δημήτρη Τζιαμπάζη, Αντρέα Κουμανταρή, Δημήτρη Λευτέρη, Αίγλης Συμεού, Μιχάλη Χατζημιχαήλ, καθώς και δικά του ποιήματα.

Για τον Σαββάκη Λάμπρου, η κυπριακή παραδοσιακή μουσική φαντάζει σαν μια μεγάλη Θεά, την οποία ο ίδιος υπηρετεί με σεβασμό και αγάπη. Εξακολουθεί να παίζει βιολί σε γάμους και σε πολλές παραδοσιακές γιορτές, πάντοτε προβάλλοντας και προάγοντας, τη δική του τεχνοτροπία στην κυπριακή μουσική. Στον ελεύθερό του χρόνο, ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα