Λοττίδη: Να συνεχιστούν οι προσπάθειες καταπολέμησης εμπορίας προσώπων

Είναι απαραίτητο να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, είπε τη Τρίτη η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σε τοποθέτησή της με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Η 18η Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η Πανευρωπαϊκή Μέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, για σκοπούς ανάδειξης της ανάγκης για λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων για την εξάλειψη του ειδεχθούς  εγκλήματος της διακίνησης προσώπων, με στόχο την εκμετάλλευσή τους, αναφέρει

στην τοποθέτησή της η κ. Λοττίδη.

Η πλέον διαδεδομένη μορφή της εμπορίας προσώπων, προστίθεται στην ανακοίνωση, παραμένει το trafficking για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, με θύματα, κυρίως, γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, καθώς και η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, που πλήττει κυρίως τους άνδρες.

«Η εμπορία προσώπων, συνιστά μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις  θεμελιωδών  δικαιωμάτων του ανθρώπου και η καταπολέμησή της έχει τεθεί στο επίκεντρο των στόχων και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει.

Η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει ότι, η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέσα από τη συμμετοχή της και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο αριθμό διεθνών νομικών κειμένων που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας.

Έχει, επιπρόσθετα, αναλάβει και άλλες δράσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως, την εκπόνηση Σχέδιου Δράσης κατά της Εμπορίας, την εγκαθίδρυση Πολυθεματικής Συντονιστική Ομάδας κατά της Εμπορίας Προσώπων, (με αρμοδιότητα τη διαμόρφωση πολιτικής, τη λήψη μέτρων και τον συντονισμό των δράσεων για αντιμετώπιση του προβλήματος), αλλά και τη λειτουργία κρατικού καταφυγίου για την προστασία των θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, αναφέρεται.

Η κ. Λοττίδη αναφέρεται επίσης σε πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι η Κύπρος έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες για συνεργασία στην πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, δίνοντας έμφαση στη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης των θυμάτων.

«Αναμφίβολα οι νομοθετικές αλλαγές -των τελευταίων χρόνων, που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων (αύξηση κυρώσεων για την εμπορία ανθρώπων και η ποινικοποίηση της χρήσης σεξουαλικών υπηρεσιών από θύματα εμπορίας), αναγνωρίζονται και χαιρετίζονται», λέει η Επίτροπος Διοικήσεως στην τοποθέτησή της.

«Καθίσταται, εντούτοις, απαραίτητο, οι προσπάθειες αυτές να συνεχιστούν και να ενταθούν, ιδιαίτερα υπό το φως των συνεχώς εξελισσόμενων μορφών του εγκλήματος της διακίνησης ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση, γεγονός που επιβάλλει τη συνεχή επαγρύπνηση των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών», προστίθεται.

Η εμπορία προσώπων είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, αναφέρεται. «Μόλις την περασμένη βδομάδα σε Γαλλία και Ελλάδα δυο κοριτσάκια 13 και 12 ετών ήταν τα νέα θέματα εκμετάλλευσης αρρωστημένων ανθρώπων που βρίσκονται ανάμεσα μας, δίπλα μας, φορώντας την μάσκα του καθωσπρεπισμού και το χαμόγελο της ανθρώπινης υπόστασης πριν αποκαλυφθεί το τέρας που βρίσκεται κάτω απο αυτή», λέει η κ. Λοττίδη.

Τέλος, η Επίτροπος λέει ότι η σύμπραξη όλων είναι απαραίτητη για την αποκάλυψη τέτοιων αδικημάτων για να πάρουν το δρόμο της τιμωρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα