Λοττίδη: Παρέμβαση σε περιπτώσεις παρακοών διαταγμάτων επικοινωνίας με παιδιά

Την παρέμβαση της Αστυνομίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, σε περιπτώσεις παρακοών διαταγμάτων επικοινωνίας με αποτέλεσμα την «αποξένωση» παιδιών από τον ένα γονέα ζητεί με τοποθέτησή της την οποία δίνει στη δημοσιότητα, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Όπως αναφέρεται, η τοποθέτηση της Επιτρόπου γίνεται με αφορμή υπόθεση, η οποία υποβλήθηκε στο γραφείο της το 2019. Όπως επεξηγείται, το περιστατικό αφορούσε φυσική και συναισθηματική «αποξένωση» μητέρας από τα δύο ανήλικα παιδιά της, εξαιτίας ενεργειών του

πατέρα τους, κατά παράβαση σχετικού δικαστικού διατάγματος.

«Διαφαίνεται ότι το ζήτημα της «αποξένωσης» γονιών από τα παιδιά τους, εξαιτίας ενεργειών του άλλου γονέα, αποτελεί φαινόμενο που επηρεάζει την κυπριακή κοινωνία», σημειώνει η κ. Στυλιανού-Λοττίδη.

Ως εκ τούτου, η Επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω, με σαφή και αναντίλεκτο τρόπο, ο τρόπος παρέμβασης της Αστυνομίας στις περιπτώσεις όπου παρεμποδίζεται η εφαρμογή διαταγμάτων Δικαστηρίου που αφορούν στην φύλαξη ή/και επικοινωνία ενδιαφερόμενων γονέων με τα παιδιά τους, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τη διαχείριση αυτόφωρων αδικημάτων, με την άμεση σύλληψη του γονέα που αρνείται σε πραγματικό χρόνο της καταγγελίας να παραδώσει το παιδί σύμφωνα με τους όρους του διατάγματος, και όπου υπάρχει κενό νόμου να διορθωθεί.

Προσθέτει δε ότι, ειδικότερα ως προς την ευθύνη των οργάνων της τάξης, και με δεδομένη  την ύπαρξη του αυτοφώρου αδικήματος, θα πρέπει η Αστυνομία, σε άμεση συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να μην δημιουργεί προσκόμματα και δυστοκία για την εκτέλεση του υφιστάμενου διατάγματος, όταν ένας εκ των γονέων αρνείται να υπακούσει, το περιεχόμενο του οποίου μόνο το αρμόδιο Δικαστήριο δύναται να τροποποιήσει, αν το συμφέρον του παιδιού το επιβάλλει.

«Η σοβαρότητα του θέματος καθιστά επιτακτική την ανάγκη όπως οι αρμόδιες αρχές εγκύψουν με την απαραίτητη σοβαρότητα σε αυτό, και προχωρήσουν άμεσα στη μελέτη και υιοθέτηση ενός σαφούς και αναλυτικού θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν ισχυρά μέτρα ως προς υλοποίηση σχετικών δικαστικών διαταγμάτων, για την πλήρη, έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των παιδιών», προσθέτει.

Η Επίτροπος εκφράζει τη θέση ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές, είναι επιφορτισμένες με την υποχρέωση να λαμβάνουν κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα που θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να επιτυγχάνεται η ουσιαστική επαφή του ενδιαφερόμενου, ανά περίπτωση, γονέα με το παιδί του.

Παράλληλα, η Επίτροπος ζητεί για άμεσες σχετικές ενέργειες από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και τον Αρχηγό Αστυνομίας, με σχετική ενημέρωση του Γραφείου της. Επιπλέον, αναφέρει ότι θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ενδεχόμενη τροποποίηση σχετικών με το ζήτημα νομοθεσιών στο βαθμό που αυτή κρίνεται αναγκαία.

Η τοποθέτηση της Επιτρόπου, αναφέρεται, αποστέλλεται στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας καθώς και στην Επίτροπο Νομοθεσίας για ενημέρωση τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα