Λουρουτζιάτης: Ομόφωνη η απόφαση για την Πιαλέ Πασά

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για μετονομασία της προέκτασης της οδού Πιαλέ Πασά σε Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου ήταν ομόφωνη και η πρόταση ήταν μεταξύ άλλων ως ένδειξη τιμής για την προσφορά του εκλιπόντος προς την πόλη της Λάρνακας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, προσθέτοντας πως «το θέμα της απόδοσης τιμών στον αείμνηστο συμπολίτη μας Τάσο Μητσόπουλο, δεν θα έπρεπε να ήταν αντικείμενο συζητήσεων και διαφωνιών».

Στη

δήλωση του κ. Λουρουτζιάτη αναφέρεται ότι «προς αποκατάσταση της αλήθειας» σημειώνεται πως «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, για να μετονομαστεί η οδός Πιαλέ Πασά σε Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, που λήφθηκε σε συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 29/4/2014, ήταν ομόφωνη».

Συγκεκριμένα, προσθέτει «αποφασίστηκαν ομόφωνα ότι ως ένδειξη τιμής για το ήθος και γενικά το χαρακτήρα του εκλιπόντος και για την προσφορά του προς τη πόλη της Λάρνακας, γίνει εισήγηση στη Σχολική Εφορεία για την ονομασία ενός Σχολείου της Λάρνακας με το όνομα του εκλιπόντος, καθιερωθεί ετήσιος θεσμός για την παραχώρηση ενός έως δυο βραβείων ύψους 150 ευρώ έκαστο σε πρωτεύσαντες μαθητές των Λυκείων της πόλης και μετονομαστεί η οδός Πιαλέ Πασά σε Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, με την ευκαιρία και της ολοκλήρωσης της αναβάθμισης της εντός του 2014».

Στη γραπτή δήλωση του Δημάρχου Λάρνακας αναφέρεται ακόμα ότι «η απόφαση ομιλεί ότι «πέραν της υλοποίησης των πιο πάνω προτάσεων να ζητηθεί η συγκατάθεση των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, η οποία να καταβληθεί προσπάθεια να εξασφαλισθεί πριν την επίσημη παράδοση του έργου της Α’ φάσης της αναβάθμισης της οδού Πιαλέ Πασά, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, προστίθεται στη δήλωση του Ανδρέα Λουρουτζιάτη «με απαντητική επιστολή του, ημερομηνίας 6/11/2014 ενημέρωσε το Δήμο Λάρνακας ότι, σύμφωνα με το άρθρο 84(στ) του Περί Δήμων Νόμου, για την ονομασία και κατ’ επέκταση τη μετονομασία οποιασδήποτε οδού, δεν απαιτείται η σύμφωνος γνώμη του Υπουργού. Επεσήμανε, επίσης, ότι η θέση του Υπουργού, σε ό,τι αφορά την αλλαγή των τοπωνυμιών στις κατεχόμενες περιοχές μας, είναι πως αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη και, ως εκ τούτου, θα ήταν ανακόλουθο να συναινέσει σε μια αντίστοιχη πρακτική εντός της πρώην τ/κ συνοικίας».

Στην απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «διευκρίνισε στην απόφαση του ότι σε περίπτωση που υπήρχε δυσκολία για τη μετονομασία ολόκληρου του δρόμου, να μελετηθεί η δυνατότητα για τη μετονομασία ενός τμήματος του».

Προστίθεται ότι «έχουμε σεβαστεί τις εισηγήσεις του Υπουργού Εσωτερικών και ως εκ τούτου περιοριζόμαστε στην ονομασία της προέκτασης της οδού Πιαλέ Πασά, από το Πάρκο Ταπά Χανά μέχρι την ένωση της με την Λεωφόρο Αρτέμιδος. Επιπλέον, αυτή η μετονομασία μελετήθηκε με ιστορικά αρχεία με επιβεβαιωμένες ιστορικές πηγές, (Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Κοινωνική Δράση της πόλης Σκάλα – Λάρνακα, σ.71, Λάρνακα 1947), η Τουρκοκυπριακή Συνοικία εκτεινόταν μέχρι το Πάρκο Ταπά Χανά, ενώ η περιοχή (σημερινή οδός Πιαλέ Πασά) ήταν γνωστή με το όνομα «Παπουτσοσυτζιές», τμήμα της οποίας, από το Μεσαιωνικό Κάστρο μέχρι το Πάρκο Ταπά Χανά, το 1850 ονομάστηκε οδός Πιαλέ Πασά».

Αναφέρεται επίσης ότι «το υπόλοιπο της περιοχής παρέμεινε άβατο με κυρίως βλάστηση από «Παπουτσοσυτζιές». Με την πάροδο του χρόνου και με την ανάπτυξη που επήλθε στην περιοχή, ο δρόμος, ως φυσιολογική προέκταση της οδού Πιαλέ Πασά, πήρε το όνομα της υφιστάμενης οδού. Η μετονομασία αφορά μόνο ένα τμήμα του δρόμου, που ξεκινά από το Πάρκο Ταπά Χανά μέχρι την ένωσή του με τη Λεωφόρο Αρτέμιδος, μέρος του οποίου είναι καινούργιο και διαφέρει μορφολογικά από τον παραδοσιακό πυρήνα της Τουρκοκυπριακής Συνοικίας «Σκάλας».

Προστίθεται ακόμα ότι «την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, στις 10.30 το πρωί μετά το πέρας του πρώτου ετήσιου Μνημόσυνου του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή μετονομασίας τμήματος της νέας διαμορφωμένης οδού Πιαλέ Πασά, σε Λεωφόρο «Τάσου Μητσόπουλου». Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στη συμβολή των οδών Πιαλέ Πασά και Αναξιμάνδρου και τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα