Λύσεις για τα μπάζα φιλικές για το περιβάλλον αναζητεί η Βουλή

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση για το θέμα της διαχείριση αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει και αφορά μία σειρά από επαγγελματίες.

«Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που υπάρχουν με μπάζα που συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία στην ύπαιθρο», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επεσήμανε όμως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που εκτελούν έργα, οι μεταφορικές εταιρείες, οι

εταιρείες χωματουργικών εργασιών και οι εταιρείες με skip.

«Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για διάφορες πρόνοιες του νομοσχεδίου», εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου και είπε ότι γίνονται προσπάθειες για να μπορεί ο υπάρχων κανονισμός να επιλύσει περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ αν χρειαστεί, όπως είπε, μπορεί να γίνουν αλλαγές και στον βασικό νόμο, ώστε αυτός να εξυπηρετεί καλύτερα το περιβάλλον και την κοινωνία.

Όπως είπε ο κ. Θεοπέμπτου, τα μπάζα από κατασκευές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όγκο είδος αποβλήτων, μετά τα οικιακά απόβλητα, στην Κύπρο και γι’ αυτό συνιστά καίριας σημασίας ζήτημα η διευθέτηση της απομάκρυνσής τους.

Εξήγησε ότι, επειδή είναι μικρές οι εταιρείες που εμπλέκονται με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων αυτών, συχνά επιδιώκουν να βρίσκουν προσωρινούς, κοντινούς χώρους απόθεσής τους, ώστε να μεταφέρονται μαζικά στις μονάδες επεξεργασίας τους και να μην κάνουν συχνά δρομολόγια μέχρι εκεί, αλλά να έχουν και τη δυνατότητα διαλογής τους, ώστε να μη χρεώνονται πιο ακριβά κατά την παραλαβή τους, ως μικρό φορτίο.

Με τη δυσκολία στην εξεύρεση τέτοιων χώρων, δημιουργούνται αδιέξοδα, στα οποία επιχειρεί να δώσει λύση και η συζήτηση που αναπτύσσεται στη Επιτροπή το τελευταίο διάστημα και, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, «με το διάλογο που ανοίξαμε με τις εταιρείες για τη διαχείριση μπάζων και τις εταιρείες που κάνουν τη μεταφορά, προσδοκούμε να βρούμε κάποια λύση». «Κάνουμε αργά και προσεκτικά βήματα, ώστε να βρούμε τρόπο να προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά να βρούμε και ένα λειτουργικό τρόπο για να συνεχίσει να εργάζεται ο τομέας χωρίς προβλήματα», πρόσθεσε.

«Συναντήθηκα με όλες τις εταιρείες και εισηγήθηκα να συνεργαστούν γιατί η διαδικασία να πάρει κάποιος άδεια και να βρει τεμάχιο για τη διαχείριση αποβλήτων, έχει κάποιο κόστος, που δεν μπορεί να καλύψει μόνη της μία μικρή εταιρεία. Εισηγήθηκα να συνεργαστούν ανάλογα με την περιοχή στην οποία εργάζονται και τώρα έχουν αρχίσει να οργανώνονται, επομένως μπορούμε τώρα να έχουμε διάλογο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα