Λύση χωρίς κενά

Καθοριστικής σημασίας η αποφυγή λαθών του παρελθόντος, τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, παρουσιάζοντας στον λαό ένα σαφές σχέδιο, δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι οι μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα βρίσκονται σε εξέλιξη

«Ενώ έχουμε φτάσει σε κοινή αντίληψη πάνω σ’ έναν σημαντικό αριθμό θεμάτων, που σχετίζονται με τα κεφάλαια της διακυβέρνησης και της νομής της εξουσίας,

του περιουσιακού, της οικονομίας και της Ε.Ε., εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμείς διαφορές. Επιπλέον, δεν έχουμε ακόμη διεξαγάγει οποιεσδήποτε ουσιαστικές συζητήσεις σε δύο καθοριστικά κεφάλαια, δηλαδή των εδαφικών αναπροσαρμογών και της ασφάλειας και των εγγυήσεων», δήλωσε από το βήμα του 32ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σκιαγραφώντας την κατάσταση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Εξήγησε, ωστόσο, πως πρέπει ταυτόχρονα να ξεκινήσει η συζήτηση θεμελιώδους σημασίας θεμάτων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διευθέτησης, όπως τα χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και την εφαρμογή των διαφόρων διαστάσεων της λύσης, τι θα συνεπάγεται η πρώτη μέρα, τις ρυθμίσεις της εσωτερικής ασφάλειας και άλλα.

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, για να μπορέσει η διαδικασία να περάσει στην επόμενη φάση, θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας, της Ε.Ε. και του περιουσιακού, να συζητηθούν τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας, να ξεκινήσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για τα ευαίσθητα θέματα και «να έχουμε σαφή εικόνα για την πορεία προς τα εμπρός σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα της διευθέτησης, πριν από την παρουσίασή της στον λαό».

Σχέδιο με εγγυήσεις δεν ψηφίζεται από τους Ε/κ
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, είναι καθοριστικής σημασίας η αποφυγή λαθών του παρελθόντος και αυτό είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να περάσουμε προς τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. «Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, παρουσιάζοντας στον λαό ένα σαφές σχέδιο, χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και χωρίς κενά», που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή του ή θα δημιουργούσαν τον κίνδυνο να μην εξασφαλίσει θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα, είπε.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, τόνισε ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε με σαφήνεια το μήνυμα πως κάθε σχέδιο που περιλαμβάνει τη συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων δεν έχει πιθανότητες να ψηφιστεί από τους Ε/κ. Κάθε μέρος που θέλει λύση, ανέφερε, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εργαστούμε πάνω σε άλλους τρόπους και ειδικότερα σε πρόνοιες της διευθέτησης, για να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Τους κάλεσε, ακόμη, να τονίζουν στις επαφές τους ότι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, και όχι οποιοδήποτε είδος λύσης, θα ενισχύσει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου, προς όφελος της Κύπρου, της περιοχής και των υπερατλαντικών μας εταίρων.

Σημαντική η οικονομική παράμετρος
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο της βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας της λύσης την οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων της επανεγκατάστασης, των αποζημιώσεων και του κόστους άλλων πτυχών της εφαρμογής της διευθέτησης.

«Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους για το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας και είμαστε σε στενή επαφή με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει, βεβαίως, τη σημασία της εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας της λύσης και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό το μήνυμα στις επαφές, τόσο με την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία», είπε.

Στο ζήτημα αυτό ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ. Όπως εξήγησε, κατά τις επαφές του με αξιωματούχους του ΔΝΤ, ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα οικονομικά δεδομένα σε μια ενδεχόμενη λύση. «Από τη συζήτηση εύκολα διαφαίνεται πόσο σωστή ήταν η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να θέσει το θέμα της εμπλοκής τέτοιων οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε.

Η διαδικασία των μελετών, εξήγησε, βρίσκεται σε εξέλιξη και σε κάποια θέματα υπάρχει ακόμα προσπάθεια συλλογής δεδομένων. Τοποθέτησε χρονικά την ολοκλήρωσή της στους επόμενους τρεις με τέσσερεις μήνες και σημείωσε ότι θα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προθυμία από δωρητές, να συνεισφέρουν οικονομικά, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι τα ευρήματα των μελετών του ΔΝΤ θα μας επιτρέψουν να έχουμε ενώπιόν μας πραγματικά δεδομένα, που αγγίζουν το θέμα αυτό.

Πολιτική επιλογή
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε, στο ΡΙΚ, και στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που τάχθηκε υπέρ της συμφιλίωσης Τουρκίας-Ισραήλ, λέγοντας ότι σε συναντήσεις με μέλη της αμερικανοεβραϊκής ένωσης, επιβεβαιώνονται αυτά που είχαν συζητηθεί ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό πρόσφατα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, η οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα αλλά σίγουρα όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, δεν επηρεάζει σε καμία απολύτως περίπτωση τη στρατηγικής σημασίας σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, πρόσθεσε. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης και ξεκάθαρη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης. Είναι μια πολιτική επιλογή και των δύο χωρών», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα