Λύση μόνο με εκ περιτροπής

Ως αντίβαρο στην αντιπολίτευση παρουσίασε ο Μουσταφά Ακιντζί τις τουρκικές εγγυήσεις
«Το μόνο που μπορεί να γίνει σήμερα δεν είναι να καταργήσεις τις εγγυήσεις αλλά να τις προσαρμόσεις στις συνθήκες του 2016», υποστήριξε ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς, καλώντας την ελληνική πλευρά να φερθεί λογικά

Αμετακίνητος στις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία και συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων μετά τη λύση του Κυπριακού παρουσιάστηκε, χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο συνομιλητής του Προέδρου

Αναστασιάδη δήλωσε πως τα αιτήματα των Τ/κ για ισότητα περιλαμβάνουν δύο σημαντικές παραμέτρους, την εκ περιτροπής προεδρία και την ενεργό συμμετοχή στα Σώματα λήψης αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία αυτό έχει την έννοια του ενιαίου κράτους και διαβεβαιώνοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Υπέδειξε πως θα πρέπει η ε/κ κοινότητα να προετοιμαστεί ότι οι Τ/κ θα έχουν εκ περιτροπής την προεδρία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας. «Πρέπει αυτή η πραγματικότητα, χωρίς να αποκρυφτεί, να συζητηθεί δημόσια και να γίνει αποδεκτή. Και πρέπει να είναι γνωστό ότι αν αυτό δεν θα γίνει, δεν μπορεί να υπάρξει λύση», πρόσθεσε.

Επαναξιολόγηση μετά τις… ρίζες
Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Ακιντζί ανέφερε ότι η έννοιά τους είναι σημαντική, τόσο για την κάθε κοινότητα όσο και για τις συνιστώσες πολιτείες. Μπορεί η Βρετανία να θέλει να εγκαταλείψει τον ρόλο της ως εγγυήτρια αλλά πολύ περισσότερη αξία για τους Βρετανούς έχουν οι Βάσεις, ανέφερε, ενώ για την Ελλάδα είπε ότι μπορεί να μη βλέπει τη δυσκολία στην αποχώρηση από τις εγγυήσεις, ως η πιο κοντινή στη μεγαλύτερη κοινότητα, που έχει «σφετεριστεί για 53 χρόνια το κοινό κράτος».

«Αλλά αυτό το θέμα για τους λιγότερους αριθμητικά Τ/κ και την Τουρκία είναι διαφορετικό», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι Τ/κ δεν μπορούν να μεταπεισθούν με το να τους λένε να μην ανησυχούν και εντός της ΕΕ δεν θα συμβεί τίποτε. Υποστήριξε ότι η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί με το να ζήσεις τη λύση και δεν μπορεί αυτό να συμβεί από την πρώτη ημέρα. Πρέπει να δούμε πρώτα το νέο καθεστώς που θα δημιουργήσουμε να λειτουργεί, πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως τα ε/κ πολιτικά κόμματα που είναι ενάντια στη διζωνική ομοσπονδία ως θέμα αρχής έχουν αυξήσει τη δύναμή τους και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη για την αποτρεπτική δύναμη της Τουρκίας. Ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς υποστήριξε, ακόμη, πως δεν αναζητούν μια πραγματική ασφάλεια που θα είναι για πάντα υπό τη σκιά των όπλων και όταν δουν ότι ριζώνει η αμοιβαία εμπιστοσύνη, τότε, μπορούν να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.

Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό, είπε. Πρόσθεσε πως όταν θα αυξηθεί η συνεργασία και η ασφάλεια, οι οικονομίες των δύο πλευρών θα εξισωθούν, θα αποκτήσουμε την ευημερία της φιλίας και όχι την καταστροφή της εχθρότητας, τότε θα επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Αλλά, σήμερα δεν είναι εκείνη η μέρα. Είναι πολύ ωφέλιμο να το κατανοήσουμε έτσι αυτό.

Το μόνο που μπορεί να γίνει σήμερα δεν είναι να καταργήσεις τις εγγυήσεις αλλά να τις προσαρμόσεις στις συνθήκες του 2016», υποστήριξε, λέγοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθούν οι εγγυήτριες και να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε μια αναπροσαρμογή που δεν θα λαμβάνει το αίσθημα της ασφάλειας της μιας πλευράς ως απειλή για την άλλη. «Αν ε/κ πλευρά αφήσει τη μαξιμαλιστική προσέγγιση και φερθεί με πραγματισμό και λογικά, μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος», δήλωσε.

Πενταμερής τύπου Μπούργκενστοκ
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες στην Ελβετία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι συνεχίζουν τις εργασίες με στόχο τη λύση το 2016 και «δεν είναι λάθος να πω ότι ήρθε πλέον η σειρά των θεμάτων του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων, που αφέθηκαν στο τέλος». Σε περίπτωση που επιτευχθεί σύγκλιση στη βάση των κριτηρίων του εδαφικού, οι δύο πλευρές, ετοιμάζοντας τους δικούς τους χάρτες, την ίδια στιγμή θα καθορίσουν την ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, υπό την αιγίδα των ΗΕ, είπε. «Αυτή η ημερομηνία θα είναι εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μερικών εβδομάδων», πρόσθεσε.

Η Πενταμερής, δήλωσε, θα είναι τύπου Μπούργκενστοκ και τόσο ο χάρτης όσο και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα πάρουν την τελική τους μορφή σε αυτήν, με την συμμετοχή των εγγυητριών χωρών. «Με πραγματιστική, δίκαιη και λογική προσέγγιση μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα του νησιού μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Και για να το πράξουμε αυτό θα έχουμε την ανάγκη όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Εμείς, ως τ/κ πλευρά, όπως δίδουμε προσοχή στις ευαισθησίες των Ε/κ περιμένουμε να έχουν κι αυτοί την ίδια ευαισθησία», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε αυτές τις αναφορές στο πλαίσιο του μηνύματός του για την 33η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ισότιμος εταίρος
Σε άλλες δηλώσεις του, ο εγκάθετος της κατοχής ανέφερε πως, εφόσον στεφθεί με επιτυχία η διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, το ψευδοκράτος θα είναι ένας από τους δύο ισότιμους εταίρους της ομοσπονδιακής δομής. Απείλησε, μάλιστα, πως, «αν η ε/κ πλευρά δεν υπαναχωρήσει από τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση και συνεχίσει να ζητά το ανέφικτο, η ‘ΤΔΒΚ’ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο».

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Ακιντζί Μπαρίς Μπουρτζιού δήλωσε ότι είναι συμφωνημένο πως στη συνάντηση, η οποία θα αρχίσει στις 20 του μήνα, θα καθοριστεί η ημερομηνία για την Πενταμερή και οι δύο πλευρές θα ετοιμάσουν χάρτες σε σχέση με τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί. Υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλο λάθος» στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και τόνισε ότι ο συνολικός και τελικός συμβιβασμός στο εδαφικό δεν θα επιτευχθεί στην Ελβετία, αλλά στην Πενταμερή.
________________________________________
Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ο Τουφάν Ερχιουρμάν
ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ για την ενότητα του κόμματος και δίδοντας έμφαση στο «δεν θα έχουμε δικαίωμα να λέμε 'εγώ' από εδώ και πέρα», ο νέος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν απευθύνθηκε προς τους συμμετέχοντες στο εκλογικό συνέδριο, προχθές βράδυ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η διαδικασία, η οποία έγινε με ηλεκτρονικό λογισμικό, ολοκληρώθηκε χθες στις 9 το βράδυ. Εκτός από τον Ερχιουρμάν που εκλέγηκε με πλειοψηφία, όντας και ο μόνος υποψήφιος, εκλέγηκαν επίσης τα μέλη της κομματικής βουλής, του ανώτατου κομματικού οργάνου. Από τα 10.000 μέλη του ΡΤΚ, δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 2.000.

Είναι έτοιμος να επανιδρύσουν μαζί το ΡΤΚ, να γκρεμίσουν το στάτους κβο και να πουν και πάλι «Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη», δήλωσε ο κ. Ερχιουρμάν, προσθέτοντας ότι ο «λαός» βαρέθηκε αυτό το καθεστώς που το ίδρυσε και το κρατά ζωντανό η δεξιά. Δεν μπορέσαμε να το γκρεμίσουμε αλλά ο κόσμος το έχει πλέον βαρεθεί, σημείωσε.

Το νέο ΡΤΚ, είπε, θα εφαρμόσει την αριστερή πολιτική στη «χώρα» και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουν το νέο ΡΤΚ. Αναφέρθηκε στο μανιφέστο του των 29 σελίδων, όπου δεν έκανε μεγάλη αναφορά στο Κυπριακό, όπως σημείωσε, για να παραπέμψει στους στοίχους του Τ/κ ποιητή Φικρέτ Ντεμιρντάγ «μας μίλησαν με πόνο αλλά και με ειρήνη εμείς είμαστε οι σύζυγοί σου» και πως από αύριο, αρχής γενομένης με τον Άντρο Κυπριανού, θα αρχίσει συναντήσεις για να συνεχίσουν τον αγώνα για ειρήνη και λύση.

Το ψευδοκράτος, συνέχισε, είναι γνωστό ως το νησί του τζόγου και γι' αυτούς το όνειρο είναι να γίνουν γνωστή ως μια «χώρα» με καλό τουρισμό, καλά «πανεπιστήμια», φυσικές ομορφιές, πολιτιστική κληρονομιά, παραγωγή και νησί του πολιτισμού, των επιστημών, των τεχνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα