Λύση στο Eurogroup μόνο με υποχωρήσεις

Αναλυτικά τα πιθανά σενάρια της Ευρώπης για το μέλλον του ελληνικού χρέους
Ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης η χθεσινοβραδινή ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό ενόψει του σημερινού Eurogroup

Ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει το ενδεχόμενο για μη επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αφού όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μια πρώτη συμφωνία «καλής θέλησης» από τις δυο πλευρές, και το θρίλερ θα παραταθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup

στις 24 Μαΐου. Επίτευξη λύσης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα μπορέσει να επέλθει μόνο αν υπάρξει υποχώρηση τουλάχιστον από μια πλευρά.

Προς το παρόν το ΔΝΤ ζητά να περιγράψουν αναλυτικά τα μέτρα του νέου προληπτικού πακέτου, πράγμα που απορρίπτει μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ το Ταμείο ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πράγμα που απορρίπτει η Ε.Ε. Η απόφαση, πάντως, για ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό αργά χθες το βράδυ, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια εκ μέρους του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δείξει σήμερα προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Θεσμούς πως το δύσκολο κομμάτι των αλλαγών έχει επιτευχθεί και η Κυβέρνηση διαθέτει τη συμπαγή πλειοψηφία προκειμένου να περάσει οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα ενδεχομένως χρειαστούν.

Η συζήτηση στη Βουλή διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ και, όπως όλα έδειχναν, το νέο νομοσχέδιο θα υπερψηφιζόταν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, εξέφρασε την εκτίμηση πως «δεν θα υπάρξει "ριμέικ" του ελληνικού δράματος, διότι έχουν γίνει πράγματα, έχει γίνει πολλή δουλειά», διαβεβαίωσε.

«Κατά συρροήν ψεύτης»
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «κατά συρροήν ψεύτη». Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ισχυρίστηκε πως αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και θα αποτελέσει «ταφόπλακα της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι «δεν αργεί η ώρα των εκλογών», που είναι η «μόνη δημοκρατική διέξοδος για να τελειώνουμε με την πιο ανίκανη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» και «για να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη κυβέρνηση με δικό της σχέδιο». Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να προσδιορίσει ποια είναι η εναλλακτική του για τη χώρα και τι εννοεί όταν μιλάει για περικοπές. «Προφανώς μιλάτε για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις αλλά δεν τολμάτε να το πείτε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ζητάτε εκλογές γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας, εκδότες, καναλάρχες, που βλέπουν το σύστημα διαπλοκής να καταστρέφεται», υποστήριξε και χαρακτήρισε ανέκδοτο την επαναδιαπραγμάτευση για την οποία μιλά ο κ. Γεωργιάδης.

Ένταση μέσα και έξω από τη Βουλή
Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση της Βουλής διεκόπη για περίπου μία ώρα, έπειτα από έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά. Το προεδρείο της Βουλής αποφάσισε τον προσωρινό αποκλεισμό του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού από τις συνεδριάσεις.

«Από τη στιγμή που ο κ. Λαγός δεν εξήλθε από την αίθουσα με ομόφωνη απόφαση του προεδρείου, αποφασίστηκε ο προσωρινός αποκλεισμός του από τις συνεδριάσεις με τη δυνατότητα περαιτέρω αποκλεισμού του έως και 15 ημέρες», τόνισε ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης. Ένταση προκλήθηκε και εκ μέρους της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, για το γεγονός ότι εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι είχαν ραντεβού με υπουργούς στο κτήριο του Κοινοβουλίου, συνοδεύονταν από 5 αστυνομικούς.

Έξω από τη Βουλή ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευε βόμβες μολότοφ και αντικείμενα κατά ανδρών των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία. Μετά από λίγα λεπτά οι τελευταίοι απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, απωθώντας τους αντιεξουσιαστές.

Ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση ΔΝΤ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, με τίτλο «Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από την ελληνική διάσωση», η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ειδάλλως το Ταμείο προτίθεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. «Για εμάς προκειμένου να υποστηρίξουμε με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί, επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα, ώστε να μπορούν να επιτευχθούν», τονίζεται στην επιστολή.

Τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τα πιθανά μοντέλα αναδιάρθρωσης μέσω του ESM, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, αλλά και να βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με την απόφαση του αυριανού Eurogroup να καθίσταται κρίσιμη. Εκείνο στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ είναι μια σειρά «δραστικών λύσεων», καθώς ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, που είχε προτείνει νωρίτερα η ελληνική πλευρά, δεν θεωρείται επαρκής. Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου κάνουν λόγο για μια «ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ελάφρυνση του χρέους», η οποία είναι ήδη έτοιμη από το περασμένο καλοκαίρι, με τις συζητήσεις πλέον να εστιάζονται στα επιμέρους ζητήματα και σε εξειδικευμένες παρεμβάσεις.

Ανάμεσα στις λύσεις που έχουν καταρτίσει οι Ευρωπαίοι συγκαταλέγονται τα εξής:
1. Νέα περίοδος χάριτος για τους τόκους που προκύπτουν από τα δάνεια του ESM που ξεκινούν να τρέχουν από το 2023.

2. Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του κρατικούς χρέους από τον ESM, τα δάνεια του οποίου έχουν διατεθεί κατά το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Για το συγκεκριμένο χρέος, προβλέπεται ότι το κεφάλαιο των δανείων θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2023 μέχρι και το 2043, με το ενδεχόμενο της περαιτέρω επιμήκυνσης ωστόσο να μην αποκλείεται.

3. Δεδομένου ότι η Ελλάδα θέλει να μετατραπούν τα επιτόκια του ESM και του πρώτου μνημονίου από κυμαινόμενα σε σταθερά, το ΔΝΤ επιθυμεί την παρέμβαση αυτή, ακόμα και αν τα νέα επιτόκια που θα προκύψουν θα είναι υψηλότερα από τα τωρινά.

4. Τέλος, ένα από τα σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος, είναι η έκδοση 30ετών ομολόγων από τον ESM και η αντικατάσταση του παρόντος χρέους με φθηνότερο. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ελαφρυνθεί κατά 10 δισεκατομμύρια χρέους τον χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο να εγκριθεί από τα κρατικά κοινοβούλια, γεγονός που δίνει την ευελιξία που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή απέναντι σε πιθανά βέτο, εν μέσω της ευρύτερης προσφυγικής και οικονομικής κρίσης

Keywords
Τυχαία Θέματα