Λύθηκε το πρόβλημα και σταματά η αποχή στα κατεχόμενα

Τα βρήκαν ψευδοκυβέρνηση και συντεχνίες του «δημοσίου» στα κατεχόμενα και σταματά η αποχή από την υπερωριακή απασχόληση που είχε βραχυκυκλώσει τρεις μέρες τους τομείς της υγείας, των μεταφορών και του εμπορίου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωπείες των πέντε συντεχνιών του «δημοσίου» με τον ψευδοπρωθυπουργό Ερχιουρμάν και τους λεγόμενους «υπουργούς δημοσιονομικών και μεταφορών», Ντενκτάς και Ατακάν, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην κατάργηση του διατάγματος του «υπουργικού συμβουλίου» στις 17 Αυγούστου και στην αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης

με βάση τη μισθολογική κλίμακα, όπως ήταν και προηγουμένως, αλλά με αποκοπή 15% έως το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι το διάταγμα του «υπουργικού» προνοούσε για αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης με βάση τον κατώτατο μισθό για όλες τις μισθολογικές κλίμακες στο «δημόσιο» για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με το ποσό που θα εξοικονομείτο να υπολογίζεται στα 20 εκ. ΤΛ (2,8 εκ. ευρώ).

Την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών έκανε ο πρόεδρος της συντεχνίας «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS – η μεγαλύτερη συντεχνία στο «δημόσιο») Γκιουβέν Μπενγκιχάν, λέγοντας πως «εμείς, ως εργαζόμενοι, δείχνουμε αυτοθυσία και θα κάνουμε εξοικονόμηση 15% μέχρι το τέλος του χρόνου».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση κατά πόσο οι εξαγγελθείσες εκδηλώσεις ή πορείες διαμαρτυρίας για την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν, όπως είχε ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, η συντεχνία των Τ/κ καθηγητών KTOEÖS επρόκειτο να επαναλάβει τη συμβολική διαμαρτυρία έξω από τη ψευδοβουλή, ενώ την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας οι κτηνοτρόφοι και στις 6 Σεπτεμβρίου η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα.

Στο μεταξύ, εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το λεγόμενο «πρωθυπουργικό γραφείο» πραγματοποίησε σήμερα και το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Μεχμέτ Τσακιτζί, το οποίο έδωσε 16 προτάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης στον ψευδοπρωθυπουργό Τουφάν Ερχιουρμάν.

Οι επιπτώσεις από την κρίση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μέτρο της αποχής από την υπερωριακή απασχόληση που εφάρμοσαν για τρεις μέρες οι πέντε συντεχνίες του «δημοσίου», δημιουργήθηκε στα νοσοκομεία και τα «τελωνεία».

Μετά τη λήξη της κανονικής εργασίας στα νοσοκομεία δεν λειτουργούν πολλά τμήματα, ούτε και τα φαρμακεία. Μια ανάρτηση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Τουρκοκύπρια που βρίσκεται έξω από το νοσοκομείο και δεν μπορεί να πάρει τα φάρμακα που χρειάζεται έχει γίνει viral από τ/κ ΜΜΕ. Κανένα από τα φάρμακα που χρειαζόμαστε δεν υπάρχει στο νοσοκομείο, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους, αναφέρει η γυναίκα, που σημειώνει ότι η δική της κατάσταση δεν είναι επείγουσα, αλλά υπάρχουν πολλοί ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση που είναι όμηροι των συνθηκών. «Στο θέμα της υγείας δεν μπορεί να υπάρχει θέμα να σφίξουν τα ζωνάρια, δεν μπορεί!».

Εξάλλου, η Κίπρις γράφει σήμερα ότι φορτηγά πλοία βρίσκονται στα ανοικτά του λιμανιού της Κερύνειας, ενώ φορτηγά με τρόφιμα και άλλα είδη παραμένουν για τρεις μέρες στο τελωνείο της Μερσίνης στην Τουρκία, μη μπορώντας να φύγουν λόγω της αποχής από την υπερωριακή απασχόληση στα «τμήματα τελωνείων, γεωργίας» και άλλων αρμοδίων. Οι επιβάτες περνούν χωρίς έλεγχο στα «τελωνεία», γράφει, αλλά 50 τόνοι λαχανικών και φρούτων που κινδυνεύουν να σαπίσουν βρίσκονται στο «τελωνείο» της Κερύνειας. Οι ενδιαφερόμενοι λένε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέχρι τις 14.00 σήμερα που ήταν το κανονικό ωράριο εργασίας.

Η αναφορά του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα Ντεριά Κανμπάι χθες στη δεξίωση στην «πρεσβεία» για την ημέρα της Νίκης, στην κατάσταση της οικονομίας στο ψευδοκράτος, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ευχή μου, ως ένας δικός σας αδερφός, αυτή τη δύσκολη περίοδο, τα μέτρα που θα ληφθούν και όσα γίνουν να μην είναι μικροπολιτική ρεβάνς ή να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό εργαλείο. Με λέξεις που θα προκαλέσουν ζημιά μεταξύ μας και θα δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις, ας μην μαλώσουμε για αυτά τα θέματα. Πρέπει, σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, να εργαστούμε χέρι με χέρι για να αρθούν οι οικονομικές δυσκολίες».

Δεν είναι μόνο τα κόμματα, οι ηγέτες και οι «βουλευτές» και ο «λαός» που πρέπει να εργαστεί ως ένα, χέρι με χέρι, ανέφερε σύμφωνα με τον «Μπαϊράκ» ο κ. Κανμπάι, κάνοντας λόγο για ανθρώπους «γραφειοκράτες που διαχειρίζονται το δημόσιο», που κάνουν νάζια, μη θέλοντας να δουλέψουν παραπάνω και οι οποίοι, ο ίδιος περιμένει, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα «να βάλουν λίγο περισσότερο μυαλό και να βοηθήσουν, ώστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Η Κίπρις γράφει ότι τα επιμελητήρια, εμπορικό, βιομηχανικό και εμποροκαταστημαρχών, ζήτησαν από την ψευδοκυβέρνηση να λύσει το θέμα με την αποχή από την υπερωριακή απασχόληση, κάνοντας λόγο για μεγάλη ζημιά στα έσοδα του «κράτους», αλλά και στο εμπόριο.

Η Χαμπέρ Κίπρις γράφει στο διαδίκτυο ότι η οικονομική κρίση «χτύπησε» την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού χιλιάδες θέσεις στα «πανεπιστήμια» έχουν μείνει κενές. Εγγραφές έγιναν φέτος από 8.178 φοιτητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, 2.617 λιγότερους από πέρυσι.

Η Γενί Ντουζέν, στο πρωτοσέλιδό της σήμερα, συγκρίνει τις τιμές της ΤΛ έναντι των ξένων νομισμάτων στις 30 Αυγούστου 2017 και 2018. Πέρυσι ήταν 4,4 στερλίνες και φέτος 8,67, το δολάριο 3,4 πέρυσι και 6,68 φέτος, ενώ το ευρώ 4,1 και 7,76 φέτος. Ο βασικός μισθός πέρυσι ήταν 530 ευρώ και 337 φέτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα