Μ. Ανατολή: Ετοιμάζονται για γενικευμένη ιερή εξέγερση

Σκληρές εικόνες από τη δεκαετία του '60 με τον πόλεμο των έξι ημερών και τη δεκαετία του '80 με τη γέννηση της παλαιστινιακής ιντιφάντας, ανέσυρε η κίνηση Τραμπ να αναγνωρίσει δυτική και κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ ως μία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το σήμα για την τρίτη ιντιφάντα (εξέγερση) έχει ήδη δοθεί. Οι πρώτοι νέκροι έπεσαν, οι πρώτες ρουκέτες σηκώθηκαν, οι πρώτοι στρατιωτικοί στόχοι εξολοθρεύθηκαν. Η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να συρθεί σε μια νέα πολεμική κόλαση με ανυπολόγιστες -προς

το παρόν- προεκτάσεις.

Με μια κίνησή του ο Τραμπ, παραμέρισε τις διαφορές κι’ ένωσε αιφνίδια όλα τα μουσουλμανικά δόγματα και τις ένοπλες οργανώσεις του αραβικού κόσμου κάτω από τον ίδιο πλέον στόχο. Την ανάκτηση, δηλαδή, της ανατολικής Ιερουσαλήμ και την προστασία του τρίτου ιερότερου τεμένους των Μουσουλμάνων.

Η «βόμβα» στη Μέση Ανατολή έχει τοποθετηθεί και αναμένεται να διαφανεί εάν την Τετάρτη η Ισλαμική Διάσκεψη θα «ανάψει το φυτίλι». Η μονομερής ενέργεια Τραμπ, δημιουργεί –ωστόσο- ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς αναγνωρίζει κατεχόμενο έδαφος, ως αποτέλεσμα στρατιωτικής επέμβασης. Η Λευκωσία, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, αφού το Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός της σύμμαχος.

Περισσότερα στη Σημερινή, που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα