Μ. Κοντός: Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η αφωνία Ζελένσκι για Κυπριακό (vid)
Στο Μεσημέρι και Κάτι σχολίασαν τις σφοδρές αντιδράσεις Κύπρου και Ελλάδας στον απόηχο της ομιλίας του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο επίκουρος καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Μιχάλης Κοντός και ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Ο κ. Κοντός ανέφερε πως αναμφίβολα σαν Κύπριος η αναφορά στον Κυπριακό από το κ. Ζελένσκι ήταν κάτι που ήθελε να ακούσει και η μη αναφορά σε μια κατάσταση
«Εντούτοις, ο δικός μου ρόλος είναι να προσπαθήσω να ερμηνεύσω την έλλειψη αναφοράς μέσα από πραγματικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη παρά το γεγονός ότι προκαλεί απογοήτευση η μη αναφορά στην Τουρκία και στην τουρκική εισβολή από πλευρά του κ. Ζελένσκι», τόνισε ο κ. Κοντός.
Ο επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων πρόσθεσε ότι, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη πρωτίστως διότι στο τέλος της ημέρας τα κράτη λειτουργούν με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα, όπως αυτά καθορίζονται κατά την δεδομένα στιγμή και τώρα που μιλάμε τα συμφέροντα της Ουκρανία κατατείνουν προς την ανάγκη να μην προκληθεί απογοήτευση στην Τουρκιά που αποτελεί ένα σημαντικό προμηθευτή όπλων, την στιγμή που αντιμετωπίζει μία ξένη εισβολής το έδαφος της.
«Η κυπροκεντρική ανάλυση οδηγεί στην απογοήτευση και στην αντίδραση αλλά η αξιολογικά ουδέτερη ανάλυση μας βοηθά να αντιληφθούμε τουλάχιστον γιατί δεν έγινε αυτή η αναφορά και μας βοηθά να κρίνουμε το κατά πόσο θα έπρεπε να αναμένουμε μια τέτοια αναφορά. Εγώ προσωπικά πίστευα πως το καλύτερο σενάριο ήταν να προσπαθήσει να κάνει μια ισορροπημένη αναφορά δεν έκανε ούτε αυτό», σημείωσε.
Με την σειρά του ο κ. Δεσποτόπουλος κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του κ. Ζελένσκι αλλά και την παρουσία μαχητή του τάγματος Αζόφ στην Ελληνική Βουλή, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέπεσε σε δύο λάθη. Και με την αναφορά του τάγματος του Αζόφ στην Ελληνική Βουλή αλλά και με την αφωνία για το Κυπριακό στη Κυπριακή Βουλή.
Όσο αφορά το λάθος στην Κύπρο ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε πως υπάρχει πάντα μια διπλωματική γλώσσα για να μην δημιουργείς απογοήτευση στην κοινή γνώμη μιας χώρας η οποία σε υποστηρίζει. Πως δηλαδή έχει την απαίτηση η Ουκρανία από δύο μέλη της ΕΕ, Κύπρος και Ελλάδα να την υποστηρίζουν με υιοθέτηση κυρώσεις και με κάθε πρόσφορο τρόπο και την ίδια στιγμή η Ουκρανία να έχει πλήρη αφωνία, να μην έχει δηλαδή έναν διπλωματικό τρόπο. Υπάρχουν πολλές διπλωματικές διατυπώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν που δεν θα προκαλούσαν τα αντανακλαστικά της Τουρκίας.
«Δεν μπορώ πραγματικά να κατανοήσω γιατί προκλήθηκε η Ελληνική κοινή γνώμη με την αναφορά στο τάγμα των Αζόφ, όταν όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν ναζιστικές συμπεριφορές, είναι κατακριτές, η Δύση τις καταδικάζει, εκεί νομίζω ότι είχε μία κακή κρίση ο Ουκρανός πρόεδρος προσπάθησε κατά κάποιο τρόπο να αναδείξει τους ανθρώπους αυτούς ως μαχητές της Ελευθερίας. Χρησιμοποίησε και έναν άνθρωπο Ελληνικής καταγωγής, ακριβώς για να νομιμοποιήσει το τάγμα του Αζόφ, που κατά την γνώμη μου κατάφερε το αντίθετο. Εγώ που είμαι κάθετα αντίθετος στις κινήσεις της Ρωσίας, η χθεσινή παρουσία Ζελένσκι σε Ελλάδα και Κύπρο δεν σας κρύβω ότι με ενόχλησε σε σημείο εκνευρισμού», σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Ο Διεθνολόγος πρόσθεσε επίσης ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος θα πρέπει να εξυπηρετεί στο εξωτερικό καλύτερα τα συμφέροντα του, ειδικά σε χώρες που από την πρώτη στιγμή κάνουν το αυτονόητο, υποστηρίζουν τον αγώνα για ανεξαρτησία. Θα ήταν οξύμωρο, πρόθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία να μην στέκεται αλληλέγγυα στον Ουκρανικό λαό ενάντια σε μία παράνομη εισβολή και κατοχή που την βιώνει στο πετσί της εδώ και χρόνια. Από την άλλη ο Πρόεδρος Ζελένσκι πρέπει να χρησιμοποιεί την διπλωματία με ένα τρόπο που να μην προκαλεί την κοινή γνώμη.
Εν συνεχεία, σχολιάζοντας γιατί η Τουρκία απολαμβάνει ασυλία και δυτικά χάδια όταν το αμέσως προηγούμενο διάστημα του πολέμου ήταν ένας ταραξίας στην περιοχή, ο κ. Κοντός ανέφερε πως η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρή αναδιάταξη των προτεραιοτήτων διεθνώς με εν κλασικό παράδειγμα τον τρόπο που αντέδρασε η Γερμανία, η οποία μέχρι και τις παραμονές τη εισβολής πάλευε να διατηρήσει τον αγωγό και την επόμενη μέρα όχι μόνο αποδέχεται τις πιέσεις των Αμερικανών για την μη ολοκλήρωσή του αλλά και τροποποιεί σε σημαντικό βαθμό την στρατιωτική της στρατηγική και αρχίζει να επανεξοπλίζεται σε βαθμό πρωτοφανή στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
«Είναι μία δομική εξέλιξη η ρωσική εισβολή η οποία προκαλεί διάφορες παράπλευρες αναδιατάξεις μια εξ αυτών και η επαναφορά της ούτως η άλλως σημαντική γεωστρατηγικής αξίας της Τουρκίας για τους Αμερικανούς και γενικότερα στον δυτικό κόσμο σε μία εποχή κατά την οποία το βλέμμα των Αμερικανών δεν είναι μόνο στην Ρωσία αλλά πρωτίστως στην Κίνα. Αντιλαμβάνεστε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία βάζει τους Αμερικανούς να διοχετεύσουν πόρους, διπλωματικό κεφάλαιο για την επαναφορά μίας πολιτικής ανάσχεσης της Ρωσίας, διότι περί αυτού πρόκειται, είναι ένας ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος, την στιγμή που αναγνωρίζεται τουλάχιστον από το 2017 και την τότε διατυπωθείσα στρατηγική ασφαλείας ως νούμερο ένα απειλή, ο Κινεζικός αναθεωρητισμός», τόνισε.
Ο κ. Δεσποτόπουλος συνέχισε πως μέσα σε αυτό το πλέγμα σχέσεων ότι η Τουρκία, μία χώρα η οποία επιμένει σε μια γεωγραφική θέση, τέτοιο μέγεθος και δυνατότητες σαν κράτος θα αναδειχθεί τουλάχιστον στα μάτια των Δυτικών και για το συμφέρον κυρίως των Αμερικανών. Από την άλλη όμως έχει αναδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια πέραν της Τουρκίας και γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου και κυρίως της Ελλάδας μέσα από ενέργειες και συμπράξεις που έχουν γίνει.
«Συνεπώς, δεν θα με εκπλήξει μια πιο ισορροπημένη προσέγγισης των Αμερικανών αυτή την φορά σε σύγκριση με το 2000-2008. Δεν θα με εκπλήξει να δούμε πιο ισορροπημένη προσέγγιση αν και προτεραιότητα στην περιοχή θα παραμείνει μια ισορροπία που θα έχει η Τουρκία πολύ σημαντικό ρόλο».
Από πλευρά του, ο κ. Δεσποτόπουλος σχετικά με την κ. Νούλαντ και το έδαφος που ψάχνει για συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας, ανέφερε πως βασική επιδίωξη των ΗΠΑ σε σχέση με τα ενεργειακά να προωθηθεί το υγροποιημένο αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη και αυτό το καταφέρνουν.
Επειδή δεν μπορεί να καλύψει όλη την παραγωγή να βρεθούν εναλλακτικές προκειμένου να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα κοιτάσματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Μεσόγειο δεν είναι τόσο ισχυρά απ’ ότι φαίνεται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος αγωγός και συνεχίζονται οι γεωτρήσεις και έρευνες. Από την άλλη θα πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία πιθανά θα μπορούσε να γίνει σύγκλιση με την Τουρκία, αυτό όμως θα το υπέθετε αφενός η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία διότι είναι παραλογισμός και το δεύτερο να προσαρμόσει η Τουρκία τις απαιτήσεις της στο Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία έχει μία ακτή και στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο αλλά της δίνει συγκεκριμένα δικαιώματα η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Το EastMed αν το αναβιώσει αυτό θα είναι οι οικονομίες εάν ένα σχήμα δεν είναι βιώσιμο ότι και αν πει η κ. Νούλαντ δεν είναι βιώσιμο. Το κλειδί είναι οι πόροι που υπάρχουν και μπορούν βρεθούν στην Μεσόγειο αν συμφέρει να γίνει ένας αγωγός για να μεταφερθούν ή αν μπορεί να γίνει μεταφορά υγροποιημένου αέριο», πρόσθεσε.
Κλείνοντας ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε πως η σημασία είναι στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου να είναι αρραγές το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αγύπτου και ο τρόπος μπορεί να είναι διαφορετικό το θέμα είναι να γίνει στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα – Κατερινόπουλος: Έρχονται συλλήψεις και δεν θα είναι μόνο τρεις
- Παυλίνα Βουλγαράκη: «Έχω Insomnia από παιδί, κοιμάμαι πάρα πολύ σπάνια»
- Ντομπρόβσκις: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος από τον Αύγουστο
- Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Τσαντούλας
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μόνο οι Ουκρανοί έχουν τον τύπο πυραύλου που έπληξε το Κραματόρσκ» λέει το Κρεμλίνο
- Το κρυφό κόστος της προστατεκτομής: Ο ασθενής μετανιώνει για την επιλογή της θεραπείας
- Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τους έπιασε στα πράσα ο Μάνος Δασκαλάκης» - Η κάμερα που κατέγραψε τον εραστή
- ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ: Εγκαίνια έκθεσης “Floating Land” του Γιώργου Χούντα το Σάββατο 9 Απριλίου
- Βορίδης: Στα τέλη Μαΐου η νομοθέτηση για το πριμ παραγωγικότητας και το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο
- Π. Παπαϊωάννου για την υπόθεση της Πάτρας: Δεν χρειάζεται ομολογία του δράστη – Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ο Μπένετ έδωσε «ελευθερία δράσης» στις δυνάμεις ασφαλείας μετά την επίθεση
- Πρόεδρος στην AHEPA: Στο καλύτερό τους σημείο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
- Τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ - Τι θα γίνει με δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεις
- Μ. Κοντός: Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η αφωνία Ζελένσκι για Κυπριακό (vid)
- Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των δύο θυγατέρων του Πούτιν
- Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για το πυραυλικό χτύπημα στο Κραματόρσκ
- Περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και όπλα στην Ουκρανία ζητεί ο Σαρλ Μισέλ
- Οι ΥΠΑΜ Βρετανίας, Ιταλίας και Τουρκίας συναντώνται στην Κων/πολη για Ουκρανία
- ΠτΔ: Ουδείς εμποδίζει Τουρκία να έχει λόγο στα ενεργειακά της Μεσογείου
- Δεν θα προσφύγει στο Ανώτατο ο ΠτΔ για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
![Κοντός, Ζελένσκι, Κυπριακό,kontos, zelenski, kypriako](https://images32.inewsgr.com/4483/44834260/m-kontos-den-prepei-na-prokalei-ekplixi-i-afonia-zelenski-gia-kypriako-vid-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Μ. Κοντός: Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η αφωνία Ζελένσκι για Κυπριακό (vid)
- Φινλανδία: Κυβερνητικοί ιστότοποι επλήγησαν από κυβερνοεπίθεση
- Ένας χρόνος γεμάτος προσφορά από το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας
- ΠτΔ: Ουδείς εμποδίζει Τουρκία να έχει λόγο στα ενεργειακά της Μεσογείου
- Πισπιρίγκου: Την επισκέφτηκαν στον Κορυδαλλό η μητέρα και η αδερφή της (ΦΩΤΟ)
- Πεσκόφ: Ίσως τελειώσει ο πόλεμος στο εγγύς μέλλον - Οι στόχοι επιτεύχθηκαν
- Κατερινόπουλος/Πάτρα: Έρχονται κι άλλες συλλήψεις-«Δεν θα είναι μόνο τρεις»
- Γενικός Γραμματέας ΚΟΠ: «Άκυρη η ανακοίνωση, να πέσουν οι τόνοι»
- Δεν θα προσφύγει στο Ανώτατο ο ΠτΔ για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Μουρίνιο: «Νιώθουμε φαβορί αλλά ελπίζω να έχουμε καλό διαιτητή στη ρεβάνς»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οικονόμου: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα για στήριξη στους ευάλωτους
- Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε αιφνιδιαστικά το βασικό επιτόκιό της από 20% στο 17%
- Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσαντούλας
- Εντολή ανακρίτριας να ανοιχτεί ο τάφος της Τζωρτζίνας
- Αποτροπιασμός για τον βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ: Στους 39 οι νεκροί στον σιδηροδρομικό σταθμό
- Γιατί ο Έλον Μασκ αγοράζει το Twitter
- Γεράσιμος Θωμάς: “Η φορολογία δεν πρόκειται να μειωθεί”
- RMC Sport: «Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έσπαγαν τουαλέτες και έφτιαχναν πολεμοφόδια»
- Οι Mercedes-AMG SL 55 4MATIC+ και SL 63 4MATIC+ στην ελληνική αγορά