Μ. Τζόνσον: Η Βρετανία δεν είναι διεφθαρμένη χώρα

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υποχρεώθηκε να απορρίψει ισχυρισμό ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα είναι διεφθαρμένο, εν μέσω καταγγελιών για υπονόμευση της εμπιστοσύνης στο θεσμό του κοινοβουλίου από ενέργειες βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματός του.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ούτε κατά διάνοια διεφθαρμένη χώρα», απάντησε ο κ. Τζόνσον σε δημοσιογραφική ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης από την κλιματική διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη.

Το ερώτημα αφορούσε τις αποκαλύψεις για τα έσοδα του βουλευτή σερ Τζέφρι Κοξ

από την άσκηση του επαγγέλματός του ως δικηγόρου και την πιθανή παραβίαση κοινοβουλευτικών κανόνων κατά την άσκησή τους.

Ο κ. Κοξ, μέλος της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι ως Γενικός Εισαγγελέας, έχει κερδίσει περίπου 6 εκ. λίρες ενεργώντας ως νομικός σύμβουλος εταιρειών από τη στιγμή που εξελέγη βουλευτής και έπειτα.

Τουλάχιστον 800.000 λίρες εξ αυτών των χρημάτων έχουν προέλθει από την προσφορά των υπηρεσιών του στο νομικό οίκο Withers που εκπροσωπεί την Κυβέρνηση των Βρετανικών Παρθένων Νήσων σε υπόθεση διαφθοράς που έχει καταγγείλει η Kυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κοινοβουλευτικοί κανόνες επιτρέπουν στους Βρετανούς βουλευτές να ασκούν το επάγγελμά τους όσο κατέχουν το βουλευτικό αξίωμα, αρκεί η δουλειά τους να μην επηρεάζει τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών της περιφέρειάς τους. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν την πρόσβασή τους σε Υπουργούς για να προωθήσουν συμφέροντα των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζονται, καθώς και χρησιμοποιούν γραφεία που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους για να εκτελούν επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Ο κ. Κοξ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έχει δαπανήσει πάνω από 10.000 ώρες ασκώντας τη δεύτερη δουλειά του, ότι έχει συχνά απουσιάσει από κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες όντας στο εξωτερικό για δουλειές των πελατών του ή ότι έχει ψηφίσει δι’ αντιπροσώπου, καθώς και ότι έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία διαδικτυακή σύσκεψη για λογαριασμό των πελατών του από το κοινοβουλευτικό του γραφείο.

Αν και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να κάνει ρητή αναφορά στον κ. Κοξ. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι «κρίσιμο» οι βουλευτές να τηρούν τους κανόνες. «Θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στη δουλειά τους ως βουλευτές και να αφιερώνουν τον εαυτό τους πρωτίστως στους ψηφοφόρους τους», είπε ο κ. Τζόνσον.

Ο κ. Κοξ είπε ότι δε θεωρεί πως έχει παραβιάσει κάποιον κανόνα και ότι εργάζεται τακτικά 70 ώρες την εβδομάδα για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του.

Η υπόθεση Κοξ ακολουθεί το θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση του βουλευτή Όουεν Πάτερσον, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του αφού τελικά η Κυβέρνηση υπαναχώρησε από την αρχική προσπάθεια να τον απαλλάξει από την ποινή προσωρινής αποβολής από το κοινοβούλιο που είχε συστήσει η ανεξάρτητη επιτροπή κοινοβουλευτικών κανόνων.

Η επιτροπή είχε κρίνει πως ο κ. Πάτερσον είχε πιέσει Υπουργούς με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων δύο εταιρειών που τον πλήρωναν ως σύμβουλο. 

Ο κ. Τζόνσον είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε ψηφοφορία για τροποποίηση του συστήματος ελέγχου εφαρμογής των κοινοβουλευτικών κανόνων, ψηφοφορία που κέρδισε η κυβέρνηση, πριν τελικά υπαναχωρήσει.

Τα περιστατικά αυτά έχουν πλήξει το κυβερνών κόμμα στις νεότερες δημοσκοπήσεις, δείχνοντας ότι οι καταγγελίες περί διαφθοράς έχουν αρχίσει να κερδίζουν την προσοχή των πολιτών.

Η αναπληρώτρια ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ σχολίασε ότι η άρνηση του Πρωθυπουργού να απολογηθεί για την υπόθεση Πάτερσον και να καταδικάσει τον κ. Κοξ «αποδεικνύει ότι δε νοιάζεται για την πάταξη της διαφθοράς που έχει τυλίξει την Ντάουνινγκ Στριτ, την κυβέρνηση του και το Συντηρητικό Κόμμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζόνσον, Βρετανία,tzonson, vretania