ΠτΔ: Στρατηγικής σημασίας η τριμερής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Η τριμερής συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας, είναι μια εταιρική σχέση που αντικατοπτρίζει την κοινή αποφασιστικότητα να δημιουργήσουμε ένα πολυθεματικό πλαίσιο συνεργασίας, προς όφελος των χωρών και των λαών μας, αλλά και της περιοχής μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα

σημείωσε πως "οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο και αυτό αντικατοπτρίζει την κοινή δέσμευσή μας για ειλικρινή πολιτικό διάλογο, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε έναν αριθμό τομέων που αυξάνονται συνεχώς, ιδιαίτερα σε σημαντικούς τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, οι επικοινωνίες, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η τεχνολογία και οι καινοτομίες».

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια του Κέντρου Εβραϊκής Κοινότητας Λάρνακας και την κατάθεση θεμέλιου λίθου για το Εβραϊκό Μουσείο Ολοκαυτώματος, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης . Παρέστησαν επίσης οι Υπουργοί Μεταφορών και `Αμυνας, Βασιλική Αναστασιάδου και Σάββας Αγγελίδης.

Στην ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αλλά και στη σημαντική συνεισφορά της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο.

«Η κυπριακή και η εβραϊκή κοινότητα είναι ανοικτές στη διαφορετικότητα, μια διαφορετικότητα που χτίζει γέφυρες και μας κάνει πιο ισχυρούς», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος εκτιμά την εταιρική σχέση Κύπρου - Ισραήλ "ως ζωτικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής και μέρος του ευρύτερου στόχου της να συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής με απώτερο στόχο την ευημερία και το κοινό καλό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις που Κύπρος και Ισραήλ στάθηκαν αλληλέγγυες η μία στην άλλη χώρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και πρόσφατα όταν το Ισραήλ προσέφερε ιατρική περίθαλψη στον άσχημα πληγωμένο αστυνομικό, «κάτι που αποδεικνύει την αληθινή μας φιλία», όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε, εξάλλου, τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού «για την αδιάκοπη στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

Αναφερόμενος στο υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είπε ότι «εκτός από την ενημέρωση των επισκεπτών για το Ολοκαύτωμα και την εβραϊκή ιστορία και τον πολιτισμό θα προσφέρει επίσης καλύτερη κατανόηση για το πώς η Κύπρος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης και κυρίως το πώς οι Κύπριοι υποστήριξαν τους πρόσφυγες του Ολοκαυτώματος».

«Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο ένα απίστευτο έγκλημα και μια τραγωδία για τον εβραϊκό λαό. είναι μια αποτυχία της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Ένα έγκλημα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», ανέφερε, καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εντός του Κέντρου της Εβραϊκής Κοινότητας έχει επανα-συναρμολογηθεί ένα στρατιωτικό κατάλυμα (toll house) κατασκευασμένο από σκουριασμένους τσίγγους, το οποίο ήταν ξεχασμένο στη Βάση Δεκέλειας και ήταν ένα από τα καταλύματα που στέγαζαν Εβραίους στην περιοχή Καράολος, την περίοδο 1946-1949, πριν την επιστροφή τους στο Ισραήλ.

Μπροστά από το τσίγγινο στρατιωτικό κατάλυμα υπάρχει μια πινακίδα η οποία αναφέρει τα εξής: «Ας θεωρηθεί αυτό ως μια ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, εκ μέρους της εβραϊκής κοινότητας της Κύπρου. Προς όλους τους ευγενείς άνδρες και γυναίκες που βοήθησαν με μεγάλη καλοσύνη τους Εβραίους πρόσφυγες που διασώθηκαν από τις φλόγες του Ολοκαυτώματος, που διέμεναν στα βρετανικά στρατόπεδα κατά την περίοδο 1946-1949, στην τελευταία στάση τους πριν την επιστροφή τους στο Ισραήλ. Γεννήθηκαν εκείνη την εποχή Εβραιόπουλα στην Κύπρο. Η αντίδραση στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, θα πρέπει να εκφράζεται με πράξεις καλοσύνης».

Στην τελετή παρευρέθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα