Μαλάς: Προτεραιότητα ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός

Προτεραιότητα αποτελεί για τον Σταύρο Μάλα, όπως ο ίδιος δήλωσε, η διαμόρφωση ενός μακροχρόνιου ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της ενεργειακής στρατηγικής στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, τις μεταφορές και την οικονομία και θα έχει ως βασικό πυλώνα το περιβάλλον.

Σε διάσκεψη Τύπου όπου παρουσίασε τις θέσεις του για την ενέργεια, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα θέματα των υδρογονανθράκων και διερωτήθηκε γιατί δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί το σχέδιο αξιοποίησης του τεμαχίου 12 της

ΑΟΖ από την εταιρεία Noble, που έπρεπε να είχε γίνει το 2014. Με επιφύλαξη, όπως είπε, μετέφερε την πληροφόρηση πως λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου φαίνεται να εγκαταλείπεται η ιδέα για τη δημιουργία αγωγού προς την Τουρκία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, λέγοντας πως είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες από το Ισραήλ.

Για τον ηλεκτρισμό, και πλαισιωμένος από τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, Στέλιο Στυλιανού και τον πρώην Πρόεδρο της ΡΑΕΚ, Γιώργο Σιαμμά, ο κ. Μαλάς εξέφρασε στήριξη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, διασφαλίζοντας όμως την προστασία αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των καταναλωτών, με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες.

Βασικές αρχές της πολιτικής του για την ΑΗΚ, είπε, είναι η διατήρηση του δημόσιου ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Οργανισμού με παραχώρηση της μέγιστης δυνατής οικονομικής ευελιξίας ώστε να εργάζεται αποδοτικά εντός του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, με προώθηση ετοιμασίας 3ετών σφαιρικών προϋπολογισμών με αξιολόγηση σε ετήσια βάση και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ για τον διορισμό του ΔΣ της ΑΗΚ αλλά και της ΑΤΗΚ, δεσμεύθηκε ότι «κομματικές λίστες τέρμα», θα γίνονται οι διορισμοί από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά από μια ανοικτή διαδικασία επιλογής των καλύτερων

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ο κ. Μαλάς είπε ότι πρέπει να καταρτιστεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης με στόχους που να συνάδουν με τον πανευρωπαϊκό στόχο του 27% ενέργεια από ΑΠΕ, μέχρι το 2030, λέγοντας ότι έχει κάνει συγκεκριμένη εισήγηση για τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα που θα δημιουργηθούν κυρίως από κοινοτικά συμβούλια, ώστε τα έσοδα να πηγαίνουν σε αυτά και να στηριχθεί η ύπαιθρος.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο για την εγχώρια αγορά ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι σωστός ο σχεδιασμός δημιουργίας υποδομών για την αποϋγροποίηση του αερίου που θα αγοράζουμε και ο τρόπος προμήθειας, αλλά - σημείωσε – η προσπάθεια που υπάρχει τώρα σε εξέλιξη από τη ΔΕΦΑ πρέπει να πετύχει, αλλιώς θα επιβληθούν πρόστιμα από την ΕΕ. Μιλάμε, πρόσθεσε, για ενδιάμεσες λύσεις αλλά εξέφρασε την ανησυχία ότι οι λύσεις που θα βρεθούν θα είναι μόνιμες.

Για την κλιματική αλλαγή ο κ. Μαλάς είπε ότι τα επόμενα 35 χρόνια η περιοχή της Κύπρου θα έχει αύξηση θερμοκρασίας στη μέση τιμή περίπου 4 βαθμούς και αυτό επιβάλει μια ενεργειακή πολιτική που να συνάδει με την αλλαγή αυτή και να λαμβάνει υπόψη σημαντικούς κλιματολογικούς παράγοντες.

Για τους υδρογονάνθρακες ανέφερε ότι ακόμα και το Ισραήλ πρόκρινε το να γίνει η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, παροτρύνοντας για κοινό ενεργειακό σχεδιασμό με την δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, που όμως «ούτε καν αγγίχτηκε. Εγκαταλείφθηκε προς όφελος κάτι άλλου που ακόμα δεν ξέρουμε». Η αξιοποίηση του Λεβιάθαν βρίσκεται σε μετέωρη κατάσταση και πρέπει να ξέρουμε τί πλάνο έχει η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Μαλάς υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαμε εξαντλήσει την συζήτηση με το Ισραήλ. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε για τα άλλα αποθέματα καθώς υπάρχει καθυστέρηση στο πρόγραμμα γεωτρήσεων και να παρακολουθούμε τις τιμές του φυσικού αερίου, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για τα ευρήματα που έχουν εξακριβωθεί. Και αυτό μας ανησυχεί».

Χαριτολογώντας στην αρχή των δηλώσεών του ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι σκέφτεται να προτείνει στους ανθυποψηφίους του παράταση για ακόμη ένα μήνα της προεκλογικής περιόδου, γιατί με τον ρυθμό που επιλύονται προβλήματα καθημερινά, θα έχουν λυθεί ίσως όλα. «Δυστυχώς η αναξιοπιστία έχει δώσει χώρο στην προτεραιότητα, το είδαμε και στις εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας». Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι απ’ όσο τους πιστώνουμε, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα