Μαλί: Ο στρατός ανακατέλαβε το Κιντάλ, εκδιώκοντας τους αυτονομιστές Τουαρέγκ

Ο στρατός του Μαλί κατέλαβε σήμερα το Κιντάλ εκδιώκοντας τους αυτονομιστές αντάρτες Τουαρέγκ, έπειτα από χρόνια απουσίας των κυβερνητικών δυνάμεων από αυτήν την στρατηγικής σημασίας πόλη στον βορρά της χώρας.

Η ανακατάληψη του Κιντάλ αποτελεί μια σημαντική συμβολική νίκη για τους συνταγματάρχες που ανέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 2020 σε μια χώρα που από το 2012 βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξάπλωση των τζιχαντιστικών οργανώσεων, εν μέσω μιας

βαθιάς πολιτικής κρίσης. Πολλά κόμματα και οργανώσεις χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή σήμερα.

Οι χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τους αντάρτες και με άλλες πηγές, όπως αιρετούς αξιωματούχους, στις μάχες συμμετείχαν και μισθοφόροι της Βάγκνερ, αν και η χούντα διαψεύδει την παρουσία τους στη χώρα.

«Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας κυρίευσαν το Κιντάλ» ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, με ένα μήνυμά του που διαβάστηκε σε δελτίο έκτακτης επικαιρότητας στην κρατική τηλεόραση.

Οι αντάρτες παραδέχτηκαν ότι έχασαν την πόλη. Το Μόνιμο Στρατηγικό Πλαίσιο (CSP), ένας συνασπισμός των ένοπλων ανταρτικών οργανώσεων, ανέφερε ότι αποσύρθηκε από το Κιντάλ «για στρατηγικούς λόγους» αφού αντιστάθηκε επί πολλές ημέρες στις επιθέσεις «του στρατού και της Βάγκνερ» επιφέροντάς τους «μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες».

«Ο αγώνας συνεχίζεται», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ένα νέο στάδιο».

Δεν είναι σαφές πόσο έλεγχο ασκεί ο στρατός στην πόλη. Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή πλάνα από την περιοχή. Η συλλογή πληροφοριών και η επαλήθευσή τους είναι περίπλοκη, δεδομένου ότι είναι αδύνατον να υπάρξει πρόσβαση εκεί. Οι αυτονομιστές αντάρτες έκοψαν την Παρασκευή το τηλεφωνικό δίκτυο, καθώς ο στρατός προχωρούσε προς την πόλη.

Το Κιντάλ, το ιστορικό λίκνο των αυτονομιστών, στο σταυροδρόμι για την Αλγερία, απέχει περισσότερα από 1.500 χιλιόμετρα (οδικώς χρειάζονται 24 ώρες) από την πρωτεύουσα Μπαμακό. Μηνύματα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει.

Δύο αξιωματικοί είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, ότι οι αντάρτες έφυγαν από την πόλη όταν μπήκε μέσα ο στρατός.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί δεν είχαν πατήσει στο Κιντάλ από τον Μάιο του 2014. Είχαν εκδιωχθεί μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους Τουαρέγκ με αφορμή μια επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Μούσα Μάρα στην περιοχή. Οι αντάρτες αυτοί, που εξεγέρθηκαν δύο χρόνια νωρίτερα, σχεδόν ταυτόχρονα με τους σαλαφιστές, αποδέχτηκαν μια πρόταση της κυβέρνησης για εκεχειρία λίγες ημέρες αργότερα και έκτοτε είχαν αναλάβει την ασφάλεια στο Κιντάλ. Οι τζιχαντιστές, από την άλλη, συνέχισαν να μάχονται τον στρατό και κάθε ξένη δύναμη στο Μαλί, φτάνοντας μέχρι τις κεντρικές περιοχές, ενώ εξαπλώθηκαν και σε γειτονικές χώρες.

Οι εχθροπραξίες με τους αυτονομιστές Τουαρέγκ ξεκίνησαν ξανά τον Αύγουστο, μετά την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (MINUSMA) κατ’ απαίτηση της χούντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα