Μας έδωσαν αυτό που δεν μπορούσαν να μας πάρουν

Η Ισπανία απειλεί με βέτο τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το BREXIT, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποδεχτεί ότι το Γιβραλτάρ αποτελεί διμερές θέμα, την ίδια ώρα που εμείς είμαστε ευχαριστημένοι διότι η Αγγλία θα επιτρέψει στους κατοίκους των Βάσεων να συνεχίσουν να ζουν και να απολάβουν των δικαιωμάτων που είχαν ως τώρα.

Ως εάν θα ήταν ποτέ δυνατόν να γίνει οτιδήποτε άλλο. Είμαι της άποψης πως θα έπρεπε κάτι τις παραπάνω να ζητούσαμε. Κρίμα γιατί χάσαμε μια ευκαιρία να βάζαμε το θέμα στο τραπέζι. Αλλά απ' ότι ακούω είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Μας

έδωσαν αυτό που δεν μπορούσαν να μας πάρουν.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε την στάση των Άγγλων αν εμείς λέγαμε, και μάλιστα σε κοινή γραμμή με την Ισπανία, αν λέγαμε το ελάχιστο, ότι δηλαδή το θέμα των Βάσεων είναι ζήτημα διμερές μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και έχω μια μικρή αμφιβολία μήπως το σωστό εκ μέρους ημών και της Ισπανίας να ήταν ότι Γιβραλτάρ και Βάσεις στην Κύπρο είναι ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σημαντικό εν πάση περιπτώσει θα ήταν με κάποιο τρόπο να ετίθετο το ζήτημα εν όψει αναγκαίας συμφωνίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να υλοποιηθεί η συμφωνία χρειάζεται και η δική μας συναίνεση. Τουλάχιστον ας τους ζητούσαμε συμβολή, ουσιαστική συμβολή στην λύση του κυπριακού. Ας ζητούσαμε κάτι επιτέλους. Εμείς αρκεστήκαμε σ’ αυτό που δεν μπορούσαν να μας πάρουν.

Για το ίδιο θέμα και με ανάλογο περιεχόμενο είχα αρθρογραφήσει προ έτους. Ο μόνος που μου ζήτησε να κουβεντιάσουμε το θέμα ήταν ο τότε Ύπατος Αρμοστής στην χώρα μας.

Διαφωνήσαμε.

Και επειδή δεν έγινε κάτι σήμερα, να θυμίσω ότι, αν υπάρξει συμφωνία, θα έρθει και ενώπιον της κυπριακής Βουλής. Θα έχει όμως με κάποιο τρόπο δεμένα τα χέρια από την πρότερη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα