Μαθήματα αισιοδοξίας για τα παιδιά μας!

Η λογοπεδικός Χαρά Καραμήτσου γράφει για το πώς θα θωρακίσουμε τα παιδιά μας από τα συναισθηματικά τραύματα, τον πόνο, την ανασφάλεια και το τεράστιο άγχος.

Τα παιδιά μας, στην πορεία της ζωής τους καλούνται να αντιμετωπίσουν και άλλες στρεσογόνες καταστάσεις εκτός από την οικονομική κρίση, που και σοβαρότατη είναι και, όπως φαίνεται, θα μας απασχολεί για πολλά ακόμα χρόνια. Θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται απλά αλλά και σύνθετα προβλήματα, όπως η προσαρμογή στο καινούριο σχολείο τους, αλλά και η παρενόχληση ή ακόμα και η κακοποίηση, να βιώσουν τραυματικές εμπειρίες όπως η απώλεια

κάποιου αγαπημένου προσώπου κ.λπ. Και ενώ η παιδική ηλικία φαντάζει ιδανική περίοδος, τα σημερινά παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με πολύ πόνο και αβεβαιότητα και καλούμαστε εμείς, οι γονείς, να τα διδάξουμε -μέσα από τη δική μας καθημερινότητα- να ανακάμπτουν στις δυσκολίες της ζωής.

Τα καλά νέα είναι ότι τις δεξιότητες της ανάκαμψης μπορεί κάποιος να τις μάθει. Εμπεριέχουν σκέψεις, δράσεις και συμπεριφορές που μαθαίνονται με τον χρόνο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Κανόνες επιβίωσης στην κρίση

1. Εμψυχώστε και ενισχύστε την εικόνα του παιδιού

Βοηθήστε το να θυμηθεί καταστάσεις που χειρίστηκε με επιτυχία στο παρελθόν γιατί οι παλιές δοκιμασμένες συνταγές επίλυσης δυσκολιών το βοηθούν να χειρίζεται τις μελλοντικές προκλήσεις. Θα πρέπει να βλέπει τη ζωή με χιούμορ, αισιοδοξία, ακόμα και να γελά με τον εαυτό του, και κυρίως να αντέχει την κριτική και να την αντιμετωπίζει.

2. Προστρέξτε στους φίλους

Μάθετε το παιδί σας να κάνει φίλους. Όταν είναι φιλικό, θα έχει πολλούς δίπλα του. Στο σχολείο σιγουρευτείτε ότι δεν απομονώνεται. Η επαφή με ανθρώπους παρέχει κοινωνική στήριξη και ενδυναμώνει την ικανότητά μας να ανακάμπτουμε στις δυσκολίες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.kidsgo.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα