Μαθητές και μαθήτριες από την Κύπρο συμμετείχαν σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό

Η εφαρμογή miguard, που ανέπτυξαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick, τούς έδωσε το εισιτήριο για Σικελία

Επτά μαθητές και μαθήτριες στο Οικονομικό Λύκειο της Εμπορικής Σχολής Μιτσή, στη Λεμύθου, επέστρεψαν την περασμένη εβδομάδα από τη Σικελία, όπου συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας GEN_E 2024. Εκεί, διαγωνίστηκαν μαζί με 45 ομάδες από όλη την Ευρώπη, με τo app miguard κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Η εφαρμογή απέσπασε το Βραβείο «Επιχείρηση της Χρονιάς 2024» στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθητική Επιχείρηση» του Junior

Achievement Cyprus τον περασμένο Μάρτιο, χαρίζοντας στα παιδιά το εισιτήριο για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό JA Europe.

Μιλήσαμε με τη Συντονίστρια του σχολείου που συνόδευσε τα παιδιά στη Σικελία, τον Δρα Γιώργο Δημητρίου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Frederick, και τον Αλέξανδρο Νεοφύτου, φοιτητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο, που καθοδήγησαν τα παιδιά σε αυτό το αποτέλεσμα!

Χωρίς το Πανεπιστήμιο, δεν θα τα καταφέρναμε

Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Frederick με την Εμπορική Σχολή Μιτσή ξεκίνησε όταν η Συντονίστρια του Οικονομικού Λυκείου της Σχολής, κα Γεωργία Χαραλάμπους, επικοινώνησε με τον Δρα Δημητρίου,  Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick, και επικεφαλής ερευνητή στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτόματων Συστημάτων (RAS LAB). «Η συμβολή του Δρος Δημητρίου και των φοιτητών του ήταν καθοριστική στην ανάπτυξη της εφαρμογής», τονίζει η κα Χαραλάμπους.

Αρχικά, τα παιδιά επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Frederick και το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτόματων Συστημάτων (RAS Lab). «Εκείνη τη μέρα, το Εργαστήριο γέμισε ανθρώπους και ιδέες!», σχολιάζει ο Δρ Δημητρίου. «Μαζί με τους φοιτητές μας, τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και την υπεύθυνη καθηγήτριά τους, ανταλλάξαμε απόψεις, κάναμε brainstorming, και μέσα από μια πολύ ζωντανή και γόνιμη συζήτηση, καταλήξαμε στην ιδέα της ανάπτυξης μιας εφαρμογής κατά του σχολικού εκφοβισμού! Ήταν μια πολύ δημιουργική και παραγωγική συνεργασία». 

Όπως σημειώνει η κα Χαραλάμπους: «Δεν μπορούσαν καν να φανταστούν τα παιδιά ότι ένας καθηγητής Πανεπιστημίου θα καθόταν να συζητήσει μαζί τους την ιδέα τους και να τους ακούσει! Σιγά σιγά, όταν ξεκίνησε το πρότζεκτ να υλοποιείται, τότε άρχισαν να πιστεύουν ότι η ιδέα τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα», σχολιάζει η κα Χαραλάμπους. «Σε όλη τη διάρκεια αυτού του πρότζεκτ, τα παιδιά μας έζησαν μοναδικές στιγμές: από την πρώτη φορά που επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο και τον Δρα Δημητρίου στο ερευνητικό του εργαστήρι, μέχρι τη στιγμή που ταξίδεψαν στη Σικελία για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό! Και μόνο το ότι συμμετείχαμε στο ευρωπαϊκό σκέλος, το ότι επτά παιδιά από το Σχολείο της Λεμύθου βρέθηκαν ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες από 45 σχολεία σε όλη την Ευρώπη, ήταν πολύ σημαντικό!»

Η εφαρμογή miguard

Η εφαρμογή με το όνομα miguard στοχεύει στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού (bullying) μέσω παρακολούθησης και ανάλυσης ήχου σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο μιας έξυπνης συσκευής, η εφαρμογή καταγράφει συνεχώς τους περιβαλλοντικούς ήχους. «Το bullying ξεκινά από τη λεκτική βία», σχολιάζει ο Αλέξανδρος. Όπως εξηγεί, «κάθε χρήστης που θα κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο έχει τη δυνατότητα να ορίσει λέξεις-κλειδιά που παραπέμπουν σε βίαιη συμπεριφορά. Μπορεί, επίσης, να επιλέξει το μέιλ ενός/μιας καθηγηγή/τριας ως επαφή έκτακτης ανάγκης, που θα λάβει ειδοποίηση (notification) όταν καταγραφούν σχετικές λέξεις.»

Το app miguard εφαρμόζει προηγμένο σύστημα παρακολούθησης και ειδοποίησης με αυστηρές προδιαγραφές απορρήτου και ηθικής, εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικές συνθήκες.

Εμπλοκή σε πραγματικά πρότζεκτ

Ο Αλέξανδρος, φοιτητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Frederick, συμμετείχε στο πρότζεκτ με παρότρυνση και καθοδήγηση από τον διδάσκοντα στο Πρόγραμμα, Δρα Γιώργο Δημητρίου.

«Η εμπειρία του να δουλεύεις για άλλους είναι πολύ διαφορετική, σε σχέση με τα δικά σου πρότζεκτ. Δουλεύεις καλύτερα, ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται σε ό,τι σου ζητήθηκε. Πρέπει να πω ότι οι μαθητές/τριες και η καθηγήτριά τους συνέβαλαν με τα σχόλιά τους, ώστε η εφαρμογή να γίνει όσο το δυνατό καλύτερη. Ήταν μια διαδικασία δοκιμών και βελτίωσης.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η βιωματική μάθηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Αρχικά, μέσα από αυτό το πρότζεκτ, επιβεβαίωσα ότι μπορώ να αναπτύξω συνεργασίες. Είναι μία ικανότητα να είσαι σε θέση να ακούσεις τι θέλει ένας πελάτης και να μπορείς να ανταποκριθείς. Μετά από αυτό, έχω μεγαλύτερη

αυτοπεποίθηση και νιώθω έτοιμος να αναλάβω τα πρότζεκτ άλλων. Επιπλέον, κάποιος άλλος κρίνει τη δουλειά σου, όχι εσύ ο ίδιος. Κι αυτό είναι πολύ καλό, επίσης, για το CV μου!»

Συνάντηση πανεπιστημιακής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Για τη Διευθύντρια του Οικονομικού Λυκείου της Εμπορικής Σχολής Μιτσή, συνεργασίες όπως αυτή του Πανεπιστημίου Frederick με ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικές. «Τα παιδιά βλέπουν νέα πράγματα, μαθαίνουν, μπορούν να φανταστούν πιο εύκολα ότι κάτι είναι εφικτό και όχι άπιαστο.»

Η συνεργασία του RAS Lab με το σχολείο θα συνεχιστεί, ώστε η εφαρμογή να υλοποιηθεί και να είναι διαθέσιμη σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα! «Μάλιστα, ελπίζουμε πως η συνεργασία μας με το σχολείο θα προχωρήσει και πέρα από αυτή την εφαρμογή», προσθέτει ο Δρ Δημητρίου. 

«Είναι ωραίο να ξέρεις ότι η δουλειά σου μπορεί να υλοποιηθεί και μάλιστα για καλό σκοπό!», σημειώνει, επιπλέον, ο Αλέξανδρος, ο οποίος έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Πληροφορική, θα ξεκινήσει από Σεπτέμβρη, το μεταπτυχιακό του στο πρόγραμμα Web and Smart Systems, στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Το Πτυχίο Πληροφορικής (BSc in Computer Engineering) και το Πτυχίο Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Engineering) προσφέρονται από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick, που αξιοποιεί μια παράδοση 60 χρόνων γνώσης και εμπειρίας. Οι φοιτητές και φοιτήτριες μπορούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, και να αποκτήσουν τα καλύτερα εφόδια για την αγορά εργασίας: εκπαιδεύονται σε πολλές διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού και σε μια γκάμα τεχνολογικών πεδίων, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών τους μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιήσεις από τη CISCO Networking Academy, τη Microsoft Certifications, την Amazon Web Services Academy κ.α. Έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέες τεχνολογίες και εφαρμογές στα σύγχρονα εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, και να συμμετέχουν ενεργά σε πραγματικά projects που τους αναθέτουν επιχειρήσεις και οργανισμοί. Στο Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτόματων Συστημάτων (RAS Lab) έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν έξυπνα συστήματα ρομποτικής, όπως μη-επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα και τους μηχανισμούς τους, ή άλλα αυτόματα συστήματα όπως συστήματα επίβλεψης θερμοκηπίων, ρομπότ εδάφους και πολλά άλλα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση (machine learning), embedded systems, sensor fusion κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), adminfo@frederick.ac.cy ή www.frederick.ac.cy. Το νέο ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο Frederick αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Keywords
Τυχαία Θέματα