Μαύρη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο

Βυθίστηκε το ΧΑ χθες, πρώτη ημέρα της λειτουργίας του από τις 26 Ιουνίου
Οι μετοχές των τραπεζών έχασαν 30% σχεδόν της αξίας τους

Για «Μαύρη Δευτέρα» κάνουν λόγο όλοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες στην Ελλάδα, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, που άνοιξε χθες για πρώτη φορά μετά το κλείσιμό του στις 26 Ιουνίου,

όταν επιβλήθηκαν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, έζησε τη «χειρότερη συνεδρίαση της ιστορίας του», με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με πτώση 16,23%, τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν 29,92% από την αξία τους, και με εξαέρωση χρηματιστηριακής αξίας όλων των μετοχών που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 8,45 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 668,06 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 797,52 μονάδες και η χαμηλότερη στις 615,08. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 2,63% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, 26 Ιουνίου, διαμορφούμενη στα 62,66 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 5 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Άγνωστη ακόμα η ζημιά
Επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν ότι η επανέναρξη μετά το κλείσιμο των πέντε εβδομάδων δεν θα ήταν μια ομαλή διαδικασία. Και αυτό γιατί εκτός από τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων των εγχώριων επενδυτών (capital controls), δεν έχει προσδιοριστεί η ζημία που έχει συντελεστεί στον τραπεζικό κλάδο τους τελευταίους μήνες. Είναι σαφές, επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν εκ νέου κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να προσδιοριστούν αλλά και να βρεθούν.

Οι μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Attica Bank έκλεισαν με απώλειες 30%, ενώ στο -29,8% ήταν το ποσοστό του κλεισίματος των Eurobank και Alpha Bank. Άλλωστε, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 29,92%, στις 461,63 μονάδες, χωρίς να καταφέρει ενδοσυνεδριακά να περιορίσει τις απώλειες, αφού το ανεκτέλεστο των εντολών ξεπέρασε τα 500 εκατ. μετοχές.

Ξανά στην ύφεση
Σύμφωνα με μία πρώτη αποτίμηση, που επιχειρήθηκε από ιδιώτες χρηματιστές και στελέχη τραπεζικών χρηματιστηριακών, η συνέχεια προοιωνίζεται δυσοίωνη ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως για όσους Έλληνες διαχειριστές επιχειρούν από μειονεκτική θέση να περιορίσουν τις θέσεις τους (έναντι των ξένων, που πλεονεκτούν) αλλά και τους εν δυνάμει αγοραστές.

Όπως αναφέρουν εγχώριοι θεσμικοί, μετά από ένα μήνα και πλέον κλειστή η ελληνική κεφαλαιαγορά «ήταν αναμενόμενο όχι μόνο να αφομοιώσει τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, αλλά και να προεξοφλήσει πλέον και την επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση (όπως διαπιστώνεται πλέον), παρά το γεγονός ότι η προοπτική συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες».

Μέσα σε αυτό το διάστημα των πέντε εβδομάδων με capital controls, υπήρξε περαιτέρω υποχώρηση της «οικονομικής εμπιστοσύνης», σημειώθηκε «δραματική συρρίκνωση» στον τομέα της μεταποίησης, και το λιανεμπόριο σχεδόν κατέρρευσε.

Η αγορά, πλέον, όπως εκτιμούν αναλυτές στον οικονομικό Τύπο, έχει αρχίσει να ξεχωρίζει «με πολύ γλαφυρό τρόπο τις μετοχές που έχουν προοπτικές (λόγω των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων) και εκείνες που έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν έως ότου ανακάμψουν».

Ενδεικτικά, αναφέρονται ορισμένες μετοχές που ξεχώρισαν σήμερα, όπως εκείνες της Aegean, η οποία έκλεισε μόλις στο -0,49%. Με μονοψήφιο ποσοστό πτώσης έκλεισαν και οι Τιτάν (-9,3%), ΟΛΠ (-6,8%), Motor Oil (-6,7%), ΕΕΕ (-5,3%) και Grivalia (-5%).

Δεν θα ζητήσει νέο ELA
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Αθήνα φαίνεται ότι αποφάσισε να μη ζητήσει, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αύξηση του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το «μαξιλάρι» ρευστότητας κρίνεται ικανοποιητικό, χάρη στις εισροές μετρητών και τη βοήθεια της ΕΚΤ.

Μία από τις πηγές που μίλησε στο πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί, υποστήριξε πως το μαξιλάρι» ρευστότητας των τραπεζών έχει αυξηθεί σε περίπου 5 δισ. ευρώ από 1-2 δισ. ευρώ στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, χάρη στις δύο αυξήσεις του ELA από την ΕΚΤ και σε έσοδα από τη φορολογία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, τα capital controls έχουν βάλει φρένο στις εκροές μετρητών και η αύξηση των αποθεμάτων δείχνει ότι ο ρυθμός των αναλήψεων είναι πιο αργός απ' ό,τι αναμενόταν, γεγονός που έχει αρχίσει να εμπνέει κάποια εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Ο όγκος των εκροών μετρητών ήταν σχετικά μικρός τον Ιούλιο. Μάλιστα, υπήρξε και μια εβδομάδα, κατά την οποία σημειώθηκαν καθαρές εισροές στις τράπεζες», επισήμανε η ίδια πηγή, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος, που επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα ρευστότητας, κατά συνέπειαν δεν υπάρχει λόγος να υποβληθεί αίτημα για περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA.

Οδικός χάρτης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα. Χθες οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό.

Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε «μέσα σε κλίμα αμοιβαίας και καλής συνεργασίας» η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του ανωτάτου κλιμακίου των τεσσάρων θεσμών, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα «γενικής πολιτικής».

Η ελληνική πλευρά λέγεται ότι πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» διαπραγματεύσεων για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, που και επισήμως πλέον μπαίνουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαπραγμάτευση των δύο αυτών επίμαχων ζητημάτων ενδέχεται να εμπλακούν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τέλους Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν άλλες για το εργασιακό.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα ψηφιστούν οι αμέσως επόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με σημαντικότερη εκείνη της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως επίσης και του «παγώματος» των κατώτατων συντάξεων έως το 2021, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι «θεσμοί» πάντως πιέζουν για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου 2015 ανά δεκαοχτάμηνο και όχι ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Αναστροφή της απορρύθμισης
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι «η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας».
Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ (Ράσμους Ρέφερ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ντέκλαν Κοστέλο), του ΕSM (Νίκολα Τζιαμαρόλι) και του ΔΝΤ (Ντέλια Βελκουλέσκου), ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι οι επικεφαλής των θεσμών πήγαν μετά από δική του πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουν τον «οδικό χάρτη» της διαπραγμάτευσης για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Πρόσθεσε ότι «η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν».

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για συζήτηση «σε εποικοδομητικό κλίμα».
Για την ελληνική πλευρά, πρόσθεσε, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, στόχος είναι μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα