Μαυρίδης: Η παράνομη απασχόληση υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), κ. Oliver Röpke, για κοινωνικά ζητήματα, ενόψει της ετήσιας ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση στην ΕΕ. Η συζήτηση διεξήχθη στη συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Αρχικώς, ο κ. Μαυρίδης, σχολίασε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον κατώτατο μισθό,

αναφέροντας ότι «ως πολιτική ομάδα, αγωνιστήκαμε για δεκαετίες και τελικά έχουμε μια Οδηγία για τον κατώτατο μισθό. Με δεδομένο ότι τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να ρυθμίσουν κατώτατο μισθό, το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας από τα κράτη-μέλη». Στη συνέχεια, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε προβλήματα γύρω από την αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας κι ειδικότερα στην ανάγκη για διασύνδεση του κατώτατου μισθού με συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Όπως εξήγησε, «σε ορισμένα κράτη-μέλη (όπως η Κύπρος), η ρύθμιση κατώτατου μισθού δεν διασυνδέεται με ωράριο πλήρους απασχόλησης, ούτε ωριαία αμοιβή, υπονομεύοντας έτσι τον στόχο της Οδηγίας για αξιοπρεπή μισθό για κάθε εργαζόμενο. Για παράδειγμα, δύο εργαζόμενοι πλήρους εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο ένας δυνατόν να εργάζεται 38 ώρες την εβδομάδα και ο άλλος 48 ώρες, και να λαμβάνουν το ίδιο ποσό κατώτατου μισθού, αλλά με μεγάλη διαφορά στον ωριαίο τους μισθό».

Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στα εξής σημαντικά κοινωνικά ζητήματα: «Η μεσαία και εργατική τάξη έχουν καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, αλλά οι καθηλωμένοι μισθοί, η μειωμένη αγοραστική δύναμη (λόγω πληθωρισμού), oi κοινωνικές ανισότητες, τα αυξημένα επιτόκια και η παράνομη-αδήλωτη εργασία, έχουν διαβρώσει την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας μας, κι ιδιαίτερα η αδήλωτη εργασία που πολλές φορές προκύπτει από την μαζική παράνομη μετανάστευση. Τι θα συμβουλεύατε τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοια συγκρουσιακά κοινωνικά ζητήματα κι επικίνδυνα για τη δημοκρατία μας;»

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ συμφώνησε ότι το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας για τον κατώτατο μισθό. Εξήγησε επίσης ότι θα πρέπει να καθορίζεται ωριαίος μισθός, χαρακτηρίζοντας το «τεχνικής φύσεως θέμα» που εύκολα μπορεί να επιλυθεί, προσθέτοντας τον σημαντικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων στην διαδικασία. Τέλος, αναγνώρισε τα προβλήματα από την παράνομη ή αδήλωτη εργασία για την ποιότητα της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι μελέτες καταδεικνύουν ότι οι ευρωπαίοι πολίτες που επηρεάζονται αρνητικά, τείνουν να αποστασιοποιούνται κοινωνικά ή επιλέγουν να στηρίζουν ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα