Μαυρίδης: Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι αναγκαιότητα

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) σε συζήτηση που οργάνωσε η Υποεπιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικά ότι «οι περισσότεροι συνειδητοποιούν έστω και τώρα, εκείνο που κάποιοι από εμάς επιχειρηματολογούσαμε εδώ και χρόνια: χωρίς γεωπολιτικό ρόλο και αποτελεσματικά εργαλεία, η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια κοινή άμυνα και ασφάλεια, αλλά ούτε και να ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές».

«Θα παραμείνει απλά ένα παθητικός θεατής αυτών που συμβαίνουν γύρω της» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, έθεσε δύο συγκεκριμένα θέματα. Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν για την άμυνα, εισηγήθηκε όπως στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται κάποιο είδος κοινού χρέους της ΕΕ όσον αφορά τις επενδύσεις των κρατών στην άμυνα (όπως έγινε με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πανδημία) και επιπλέον συγκεκριμένα κίνητρα για όσα κράτη-μέλη βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις και απειλές υπό διάφορες μορφές.

Ως δεύτερο ζήτημα ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην «ικανότητα ταχείας ανάπτυξης» όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Πυξίδας», θέτοντας το εξής ερώτημα: «Ποιοι θα είναι οι κανόνες εμπλοκής αυτής της δύναμης; Μπορούμε να αναμένουμε ως ελάχιστο την προστασία της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, όσον αφορά τα εξωτερικά ευρωπαϊκά μας σύνορα εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαιότητα;»

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στις απαντήσεις του σημείωσε ότι οι κανόνες εμπλοκής θα αποφασιστούν αργότερα όταν θα υπάρξει συγκεκριμένη επιχείρηση. Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα για τις επενδύσεις στην άμυνα τόνισε ότι η Επιτροπή ετοίμασε ένα πακέτο κινήτρων όπως φορολογικά κίνητρα και άλλα, τα οποία θα ανακοινωθούν αναλυτικά μετά την έγκριση τους από το Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαυρίδης,mavridis