Μαυρίδης:Η Αρνηση της γενοκτονίας ειναι μέρος του εγκλήματος

Την ανάγκη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με αφορμή την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την διάπραξή της, τόνισε σε παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) σε συνεδρία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καθώς και με γραπτή παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο κ. Κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η σημερινή άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εγκλήματος και ταυτοχρόνως,

είναι ο σπόρος για επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων. Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η γενοκτονία των Αρμενίων δεν πρέπει να συζητείται απλά ως ένα ιστορικό γεγονός, αλλά ως ένα πολιτικό μάθημα για το παρόν και το μέλλον.

Και συνέχισε, "όταν συνέβαιναν τα εγκλήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αργότερα εκείνο της Ναζιστικής Γερμανίας, ορισμένα κράτη και πολιτικοί της εποχής επέλεγαν την στάση του κατευνασμού και της λεγόμενης πολιτικής της συνεργασίας, αλλά σήμερα όλοι καταδικάζουν εκείνα τα εγκλήματα. Ωστόσο, η Ιστορία επαναλαμβάνεται με την Τουρκία του Ερντογάν να επαναφέρει το αποκρουστικό εκείνο πρόσωπο μέσω του νεοοθωμανικού της οράματος".

Με δηκτικό τρόπο υπέδειξε ότι, "συνάδελφοι και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ ζυγίζουν τις πολιτικές ισορροπίες και τις δικές τους πολιτικές καριέρες και συμφέροντα τους πάνω στα σημερινά ανυπεράσπιστα θύματα τέτοιων εγκληματικών πολιτικών που συντηρούνται ακόμη, όπως με την κατοχή της Κύπρου από τη σημερινή Τουρκία.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής, το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σεβόμενη την πολιτιστική κληρονομιά των άλλων κρατών και συνέχισε: "Υπό το πρίσμα αυτής της παραγράφου, πώς επιτρέπεται η καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων και εκατοντάδων χριστιανικών εκκλησιών από τον τουρκικό Αττίλα στην Κύπρο σήμερα;

Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να αναλογιστούμε για το παρόν και μέλλον είναι κατά πόσον πρέπει να καταδικάζουμε εκ των υστέρων μια γενοκτονία, ή κατά πόσον θα ήταν καλύτερο για την ανθρωπότητα να αποτρέπουμε την διάπραξή της. Η Κύπρος, με το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού της εδάφους υπό την συνεχιζόμενη κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων, αποτελεί απόδειξη ότι και σήμερα εγκλήματα συντηρούνται επειδή επικρατούν πολιτικές και ατομικές σκοπιμότητες υπέρ της Τουρκίας, την ίδια ώρα που καταδικάζουμε το έγκλημα που διέπραξε πριν 100 χρόνια".

Τέλος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, επεσήμανε με έντονο τρόπο ότι "θέλουμε μια Τουρκία με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία να σέβεται τους θεσμούς και την νομιμότητα της ΕΕ και όχι για εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. "

Keywords
Τυχαία Θέματα