Μαυρογιάννης: Ψυχραιμία για να μην έχουμε απώλειες

Από το εξωτερικό σχολίασε εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Αρχικά, ο κ. Μαυρογιάννης σχολίασε τη χθεσινή, αποκαλυπτική είδηση του SigmaLive αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ, τέως διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Συνάντηση Μαυρογιάννη και Ναμί

Ο διαπραγματευτής τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σύνεση, ψυχραιμία

και αποφασιστικότητα, γιατί απ’ τη στιγμή που έχουμε μια πειρατική πολιτική από την Τουρκία, «πρέπει να φροντίσουμε να μην έχουμε απώλειες, γιατί τίθεται έτσι η όλη προοπτική του τόπου εν αμφιβόλω», υπογράμμισε.

«Με τον κ.Ναμί διατηρούμε πάντα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας. Συναντηθήκαμε στη Λεμεσό για δείπνο. Αυτό επιτρέπει και στους δυο να έχουμε καλύτερη αντίληψη για το τι γίνεται και στο μέτρο του δυνατού να το ενσωματώνουμε».

Τα απόνερα της κρίσης στο Κυπριακό

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες πειρατικές ενέργειες των Τούρκων, οι οποίοι παρεμπόδισαν το SAIPEM 12000, το οποίο κατευθύνθηκε προς τον στόχο Σουπιά, ο κ.Μαυρογιάννης είπε «Σίγουρα ανησυχώ. Όλοι πρέπει να ανησυχούμε. Όταν ηρωτώμεθα για το πόσο μας ανησυχούν οι απειλές Τουρκίας, λέγαμε ότι υποθηκεύουν προοπτικές διαπραγμάτευσης και λύσης».

«Είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου να νομίζει κανείς ότι μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με πιστόλι στον κρόταφο. Αυτά που κάνει η Τουρκία, είναι μακριά από στήριξη σε Τ/κ. Προσωπικά, με ανησυχεί ότι αυτά που κάνει η Τουρκία είναι εκφάνσεις σε επεκτατικό πλαίσιο. Ανησυχία για το πώς αυτές εγκαταλείπονται ακόμη και με λύση Κυπριακού», συμπλήρωσε ο κ.Μαυρογιάννης.

Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι απείλησαν να βυθίσουν το SAIPEM 12000

«Πρέπει να διευρύνουμε την προσέγγιση για το τι είναι λύση Κυπριακού. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν πλέον και να ενσωματωθούν σε ένα διευρυμένο πλαίσιο.
Επανέλαβε ότι πρέπει να διευρύνουμε την αντίληψή μας, αναφορικά με το τι είναι λύση».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης χαρακτήρισε απόλυτα σωστά αυτά που ανέφερε ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. «Θα ήταν αυτοκτονία να πιστεύουμε ότι θα πάψουμε να ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή διεκδικούμε λύση του Κυπριακού. Ανήκουστα χαρακτήρισε αυτά τα πράγματα και ο διαπραγματευτής».

Επανέναρξη διαλόγου

«Βεβαίως και θα πρέπει να οικοδομηθούν συνθήκες για ελεύθερο διάλογο», σημείωσε αρχικά. Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αδιάκοπα, μετά το Κρανς Μοντανά, ο ΠτΔ εκφράζει βούληση για προσπάθεια διαλόγου.

Διαβάστε επίσης: Κ.Ε:Ακινητοποίηση του SAIPEM 12000 από τουρκ.πολεμικά πλοία

«Η καλή πίστη και η δέσμευση ότι δεν κάνουμε τίποτα για να καταστρέψουμε προοπτικές, είναι ουσιώδη πράγματα στις διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος που βρισκόμαστε εκτός συνομιλιών, δεν πρέπει να παρέρχεται χωρίς να γίνεται τίποτα. Περιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας, αλλά, απ’ την άλλη, πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ούτε καν προϋποθέσεις, των συνθηκών για μια διαπραγμάτευση», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα