Μαζικές αιτήσεις Αγγλοκύπριων για κυπριακή υπηκοότητα λόγω Brexit

Στην σκιά της αβεβαιότητας των διαπραγματεύσεων του Brexit, οι Αγγλοκύπριοι τρέχουν για να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν μέλη της ΕΕ.

Ο αριθμός των Αγγλοκύπριων που αιτείται κυπριακής υπηκοότητας εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια λόγω του Brexit, αναφέρει δημοσίευμα της Financial Mirror

Παρόλο που το COVID-19 φρέναρε προσωρινά τις διαδικασίες, πέρυσι υπήρχαν 650 αιτήσεις για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας από Βρετανούς σε σύγκριση

με μόλις 30 το 2015.

Μόλις περιοριστεί η κρίση του  κορωνοϊού, ο αριθμός των αιτήσεων  αναμένεται να αυξηθεί ξανά, ειδικά εάν αποτύχει μια συμφωνία με την ΕΕ αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Υπάρχει τεράστια ζήτηση, έχουμε συνεργαστεί στενά με την Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου για να δούμε πώς μπορούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία υπηκοότητας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου Χρήστος Καραόλης στη Financial Mirror.

Ο κύριος Καραολής πρόσθεσε ότι, «Περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους στην ΕΕ, αλλά έχουν επίσης στενή σχέση με την Κύπρο».

Ο κύριος Καραολής είπε ότι το Brexit έδωσε στην Κύπρο την ευκαιρία να χτίσει γέφυρες με Κύπριους τρίτης και τέταρτης γενιάς της διασποράς οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν την απόκτηση υπηκοότητας ως πλεονέκτημα σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές.

Είπε ότι η ομοσπονδία έχει εργαστεί σκληρά με την κυπριακή κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας υπηκοότητας που απαιτείται για την απόκτηση Ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

«Όλα όσα έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση τα έχουν κάνει. Συνεργάζομαι πολύ στενά με τον Επίτροπο Προεδρίας, τον Υπουργό Εσωτερικών και την Ύπατη Αρμοστεία. Η διαδικασία έχει γίνει πολύ πιο ομαλή.

Αν και πρόκειται για ζητήματα γραφειοκρατικά, ο χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση υπηκοότητας είναι πέντε με έξι μήνες, ενώ μειώθηκε από τους μέσους χρόνους αναμονής ενός έως δύο ετών.

Και μετά την απόκτηση της υπηκοότητας, η αίτηση για διαβατήριο διαρκεί έναν ή δύο μήνες.

«Περισσότεροι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί στο χειρισμό τεχνολογικών εφαρμογών λόγω της αύξησης της ζήτησης, ενώ οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί… έχουμε κάνει άλματα», δήλωσε ο κύριος Καραολής.

«Κάναμε τεράστιο ποσό για να το βελτιώσουμε, ενώσαμε τη διαδικασία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, των Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ύπατης Αρμοστείας».

Είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρειάζονται αλλαγές, όπως το να πρέπει να αποποιηθεί κάποιος της βρετανικής υπηκοότητας ή του βρετανικού διαβατηρίου εάν έχει κάποια ηλικία, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα.

«Ποτέ δεν επιβάλλεται, αλλά πρέπει να αφαιρεθεί, ότι είναι αναχρονιστικό».

Εργασία απο την Κύπρο

Το Brexit είναι ο κύριος μοχλός πίσω από το αίτημα για την υπηκοότητα στην Κύπρο, παρά το ότι η πανδημία του κορωναϊού έπληξε σκληρά τη Βρετανία και την κυπριακή κοινωνία.

«Ο κορωνοϊός δεν έχει αλλάξει ακόμη τις προοπτικές για τον μακροπρόθεσμο επαναπατρισμό, αν και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται ενεργά να εργαστούν εξ αποστάσεως από την Κύπρο τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Ο κύριος Καραολής είπε ότι άτομα που έχουν περιουσία ή οικογένεια στην Κύπρο μπορεί να θέλουν να αλλάξουν τον χώρο εργασίας τους από ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο με τον ήλιο και τη θάλασσα.

«Γιατί να μην πάμε στη Λάρνακα, υπάρχει μόνο η διαφορά δύο ωρών, οπότε οι άνθρωποι σκέφτονται για την καλοκαιρινή εργασία τους καθώς το ποσοστό μόλυνσης είναι χαμηλό, αυτό θεωρείται επαναπατρισμός».

Οι Κύπριοι φοιτητές που ταξιδεύουν για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσουν επίσης μια μοναδική πανεπιστημιακή εμπειρία που διαμορφώνεται από πρωτόκολλα κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη: 

Πουρνάρα: Αναστάτωση με αφορμή την παράδοση ειδών υγιεινής (ΒΙΝΤΕΟ)

H «Αφροδίτη» ανάμεσα στις αποσκευές Χριστοδουλίδη στο Ισράηλ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα