Μαζικές παρανομίες διαπιστώνει η Ερευνητική Νικολάτου για χρυσά διαβατήρια

Τα κακώς κείμενα του επενδυτικού προγράμματος, καταγράφονται στο τελικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, υπήρξε μαζική παρανομία, υπέρβαση του σχετικού νόμου, από τα εκάστοτε Υπουργικά Συμβούλια από το 2007 μέχρι το 2020.

-Το 53% αφορούσε μέλη οικογενειών και διευθυντικών στελεχών εταιρειών που πολιτογραφήθηκαν εκτός πλαισίου.

-Από το υπόλοιπο 47%, το 66% ικανοποιούσε όλα τα ουσιαστικά και τυπικά κριτήρια ενώ το 34% δεν ικανοποιούσε όλα τα κριτήρια.

Ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών

είχε στην κατοχή του από το 2016 γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι η πολιτογράφηση μελών των οικογενειών συνιστούσε παραβίαση των νομοθεσιών, συνέχισε την ίδια παράνομη πρακτική.

Ο Μύρωνας Νικολάτος διευκρίνισε ότι, οι καθ' υπέρβαση του νόμου πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι μεν ακυρώσιμες υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν επισύρουν ποινική ευθύνη για τα μέλη του. Συνιστούν ποινικό αδίκημα σε περίπτωση που έγιναν σκόπιμα, κάτι που δεν φαίνεται να εντοπίζεται από τα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιον της Ερευνητικής".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό πόρισμα καταγράφονται ευθύνες στη Νομική Υπηρεσία, την Ελεγκτική Υπηρεσία και την ΜΟΚΑΣ, για τον ανεπαρκή έλεγχο στο επενδυτικό πρόγραμμα.


Σε δηλώσεις του ο Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε: «Από τα στοιχεία που είναι ενώπιον της Ερευνητικής, υπάρχουν ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, θεσμών και αξιωματούχων ενώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες που βαρύνουν κυρίως αιτητές, επενδυτές και παρόχους ή και συνεργάτες τους».
Η επιτροπή εισηγείται την ανάκληση 85 διαβατηρίων, για τα οποία προέκυψε ότι ενδεχομένως οι αιτητές να ευθύνονται για ποινικά ή άλλα αδικήματα με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της πολιτογράφησης.

«Οι περιπτώσεις στις οποίες εισηγείστε εξέταση για ανάκληση υπηκοοτήτων θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα του Κράτους για μελέτη και λήψη αποφάσεων. Το ίδιο θα γίνει και για τις περιπτώσεις που εντοπίζετε πιθανότητα ύπαρξης πειθαρχικών ευθυνών» ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. 

Η Κυβέρνηση, δήλωσε αποφασισμένη να δοθεί παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα.

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να ενισχύσει την ανακριτική ομάδα, προκειμένου να διωχθούν αδιακρίτως όσοι εμπλέκονται στην κατάχρηση ενός Προγράμματος, που στόχο είχε την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του λαού» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε πως το τελικό πόρισμα, θα δοθεί στη δημοσιότητα με ανάλογο τρόπο, όπως έγινε και με το ενδιάμεσο πόρισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαζικές, Ερευνητική Νικολάτου,mazikes, erevnitiki nikolatou