Με αντεξέταση του Γ. Πεχλιβανίδη συνεχίστηκε η δίκη BOC

Με την αντεξέταση του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Πεχλιβανίδη από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου

και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.

Ερωτηθείς να πει ποια ήταν η απάντηση που δόθηκε στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου στις 19/6/12 στην ερώτηση κατά πόσον η Τράπεζα Κύπρου θα ζητούσε κρατική στήριξη, είπε ότι μετά από πέντε χρόνια δεν μπορεί να θυμάται, αναφέροντας επίσης ότι είχαν τεθεί πάρα πολλά ερωτήματα κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης.

Είπε ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είχε δοθεί μέσα από την ομιλία του κ. Ηλιάδη και συγκεκριμένα με την αναφορά του ότι η Τράπεζα είχε καταφέρει να καλύψει το 80 – 90% των κεφαλαιουχικών της αναγκών, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που δεν γινόταν κατορθωτό να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό μέχρι τις 30/6/2012 τότε η μόνη επιλογή θα ήταν η κρατική στήριξη, κάτι που προβλεπόταν και από τη διαδικασία που είχε ορίσει η ΕΑΤ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση που του υποβλήθηκε ως προς το τι θα έπρεπε να καταλάβουν οι μέτοχοι της τράπεζας Κύπρου με την αναφορά του κ. Ηλιάδη ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είχαν καλυφθεί κατά το 80 – 90%, είπε ότι αυτή η αναφορά σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν πολύ κοντά στην ικανοποίηση του στόχου της κάλυψης του κεφαλαιακού κενού και πως δεν θα χρειαζόταν η κρατική στήριξή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πεχλιβανίδης είπε ότι δεν θυμάται στη Γενική Συνέλευση να έγινε αναφορά ότι το έλλειμμα ανερχόταν στα €200 περίπου για σκοπούς ΕΑΤ, απορρίπτοντας επίσης την υποβολή ότι στην προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των παρευρισκομένων στη Συνέλευση είπαν ότι αυτό το ποσό θα καλυπτόταν μέσω της πώλησης των ασφαλιστικών εταιρειών του συγκροτήματος.

Ερωτηθείς αναφορικά με την επιστολή ημερομηνίας 20/6/2012 που επιδόθηκε στον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Σιαρλή, ο κ. Πεχλιβανίδης είπε ότι σκοπός ήταν να προωθήσει ο κ. Σιαρλή το αίτημα της τράπεζας για να δοθεί παράταση πέραν της 30/6 για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος στα ανώτερα όργανα της ΕΕ.

Απέρριψε, παράλληλα, τη θέση ότι η επιστολή ετοιμάστηκε μετά από αίτημα του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ζητούσε να μάθει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας σε περίπτωση που η τράπεζα χρειαζόταν κρατική στήριξη και ενόψει της ένταξης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ερωτηθείς να πει εάν συμφωνεί ότι η μη πώληση των ασφαλιστικών, η μη πώληση της Κέρμια και η μη έκδοση CoCo στις 14/6 σήμαινε έλλειμμα για σκοπούς ΕΑΤ, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας επίσης ότι «γινόταν και μια μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού».

Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε κατά την τελευταία δικάσιμο, ως μέρος της κύριας εξέτασης του, κ. Πεχλιβανίδης αρνήθηκε την όποια κατηγορία εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι αθώος.

Στην απολογία του ο κ. Πεχλιβανίδης τόνισε την πεποίθησή του ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012 σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε σημαντικό γεγονός ή ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, το οποίο η ίδια όφειλε να δημοσιοποιήσει ή ο ίδιος να ζητήσει τη δημοσιοποίησή του.

«Η όποια δημοσιοποίηση κατά το χρονικό διάστημα από την 14.6.2012 και μέχρι την 26.6.2012 μη συγκεκριμένων και μη στηριζόμενων σε ασφαλή στοιχεία πληροφοριών μόνο σύγχυση και απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα προκαλούσε, με πιθανές συνέπειες τόσον σε βάρος τους όσον και σε βάρος της τράπεζας», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία γινόταν δεκτό ότι έπρεπε να γίνει ανακοίνωση πριν από την 26.6.2012, ακόμη και τότε η θέση του είναι ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο δική του υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια.

«Αντίθετα, από όλα εν γένει τα στοιχεία προκύπτει ότι στο πλαίσιο της αρμοδιότητός μου ενήργησα με επιμέλεια και καλή πίστη προς εξυπηρέτηση πάντοτε του εταιρικού σκοπού, αλλά και του συμφέροντος γενικότερα των μετόχων και του επενδυτικού κοινού», ανέφερε.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Πεχλιβανίδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, και Γιάννης Κυπρή.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ανδρέας Αρτέμης και Ανδρέας Ηλιάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του κ. Πεχλιβανίδη, σειρά θα πάρουν για τη δική τους απολογία, ο Γιάννης Κυπρή και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προς το δικαστήριο ότι θα καλέσει τον καθηγητή-εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα