Με χαμόγελα υποδέχτηκε τον Τσαβούσογλου ο Βρετανός ΥΠΕΞ (ΒΙΝΤΕΟ)

Mε χαμόγελα υποδέχτηκε ο Βρετανόε Υπουργό Εξωτερικων Τζέρεμι Χαντ χθες Δευτέρα τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου συζήτησανια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η περίπτωση του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, για τον οποίο ο Χαντ εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την τουρκική έρευνα για το περιστατικό, όπως επανέλαβα προσωπικά στον κ. Τσαβούσογλου σήμερα», δήλωσε ο Χαντ προσθέτοντας «Ζητάμε από τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα. Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με

την εξαφάνιση του κ. Khashoggi που μόνο η Σαουδική Αραβία μπορεί να απαντήσει.»

Ο Χάντ δήλωσε ότι το ΗΒ καλωσορίζει χθες τη συμφωνία Σαουδάραβα Βασιλιά Σαλμάν και του Τούρκου Προέδρου Ρερτζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει μια κοινή ομάδα εργασίας για να εξετάσει το θέμα.

Επίσης δήλωσε ότι καλωσορίζει την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ζητήσει από τον εισαγγελέα να διεξαγάγει εσωτερική έρευνα για την εξαφάνιση του Khashoggi. Το Σάββατο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει συνεργασία από Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δυο άντρες μίλησαν επίσης για διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίπ, τη Συρία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το Brexit.

Σύμφωνα με δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Χαντ "ανέδειξε την κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των πολιτών στο IΙντλίπ και επαίνεσε την Τουρκία για τη φιλοξενία περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων».

Στα βρετανικά και τουρκικά δημοσιεύματα γίνεται καμία αναφορά για συζήτηση του Κυπριακού ζητήματος αν και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποκλείεται

Ο Τσαβούσογλου θα και εκφωνήσει ομιλία σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη δεξαμενή σκέψης Chatham House με θέμα «Η Ευρώπη στην Μεταλλασσόμενη Παγκόσμια Τάξη».

.

Keywords
Τυχαία Θέματα