Με δύο νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε η υπόθεση ΣΑΠΑ

Συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Πάφου η εκδίκαση της υπόθεσης ΣΑΠΑ για την οποία κατηγορούνται οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Μιχαηλίδης του ΔΗΣΥ, Ευστάθιος Ευσταθίου του ΔΗΚΟ και Βάσος Βασιλείου του ΑΚΕΛ, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας, βουλευτής της ΕΔΕΚ, και ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ

Γιώργος Σιαηλής.

Σήμερα κατέθεσε η οικονομική διευθύντρια του ΣΑΠΑ Χριστίνα Γεωργιάδου, υπεύθυνη του λογιστηρίου του οργανισμού, η οποία ανέφερε πως από τις 25 /10/2014 εκτελεί χρέη Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ , μετά τη διαθεσιμότητα του Ευτύχη Μαλληκίδη.

Η κ. Γεωργιάδου σημείωσε ότι ο ΣΑΠΑ οφείλει 7 εκατομμύρια 674 χιλιάδες 767 ευρώ για δάνεια της Α` φάσης και 93 εκατομμύρια 207 χιλιάδες 333 ευρώ για δάνεια της δεύτερης φάσης. Το συνολικό χρέος είπε είναι 100 εκατομμύρια 883 χιλιάδες, εκατό ευρώ.

Ανέφερε ότι επί εποχής Μαλληκίδη - Βέργα δεν δινόταν η δέουσα σημασία στα οικονομικά του ΣΑΠΑ από το Συμβούλιο, παρόλο που πολλές φορές τους ενημέρωνε ότι τα έσοδα του οργανισμού πρέπει να καλύπτουν όλα τα έξοδα του οργανισμού και τις υποχρεώσεις προς τους δανειοδοτικούς οργανισμούς.

Αναφέρθηκε στη διαφωνία της με τον Ευτύχιο Μαλληκίδη στον τρόπο διοίκησης του οργανισμού, σημειώνοντας ότι είχαν πολλές προστριβές στο παρελθόν. Ο Μαλληκίδης, συνέχισε, χώρισε τους υπάλληλους του οργανισμού σε δυο κατηγορίες, τους ευνοούμενους και μη, πράγμα με το οποίο η ίδια, όπως είπε διαφωνούσε.

Είπε ότι η ίδια δεν ανήκε στους ευνοούμενους και δεν ενημερωνόταν για τις αποφάσεις που λαμβάνονταν στις συνεδρίες του συμβουλίου. Είπε ακόμη ότι ο Ευτύχιος Μαλληκίδης είχε δώσει οδηγίες στους υπαλλήλους του αρχείου του οργανισμού να μην της παραδίδουν έγγραφα χωρίς την έγκρισή του. Ανέφερε ακόμη ότι οι Μαλληκίδης και Βέργας την είχαν επιπλήξει στην παρουσία και άλλων συναδέλφων της, κατηγορώντας την για διαρροές προς τον Τύπο και της έκαναν έντονες και προσβλητικές παρατηρήσεις με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η κ. Γεωργιάδου ανέφερε στο δικαστήριο η Β' φάση του αποχετευτικού Πάφου χρηματοδοτήθηκε από δύο τράπεζες του εξωτερικού. Η πρώτη ήταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με ποσό δανείου 45.000.000 ευρώ ενώ η άλλη ήταν η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης ( Council of Europe Development Bank) με ποσό δανείου 48.874.000 ευρώ.

Σύμφωνα – όπως είπε- με την υπογραμμένη συμφωνία της πρώτης τράπεζας με το ΣΑΠΑ από τα

45.000.000 ευρώ θα δανειοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με μέγιστο ποσό το 50% του συνολικού κόστους. Πρόσθεσε πως τη συμφωνία του δανείου υπέγραψαν εκ μέρους του ΣΑΠΑ στις 9/10/2007 ο Σ. Βέργας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο αντιπρόεδρος Dario Scannapieco και εκ μέρους της ΚΔ ο τότε Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Εξάλλου, είπε, σύμφωνα με τη συμφωνία της δεύτερης τράπεζας με το ΣΑΠΑ το κόστος κατασκευής του έργου της Β' φάσης εκτιμήθηκε στα 108.608.000 ευρώ από τα οποία τα 48.874.000 ευρώ θα δανειοδοτούσε η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης με ποσοστό 45% του συνολικού κόστους. Τη συμφωνία – όπως ανέφερε- του δανείου υπόγραψε στο Παρίσι στις 11 Δεκεμβρίου του 2007 εκ μέρους του ΣΑΠΑ ο Σ. Βέργας και εκ μέρους της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης υπόγραψε κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργού Οικονομικών ο Περικλής Νεάρχου Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία.

Και τα δύο δάνεια, συνέχισε, παραχωρήθηκαν σε 4 δόσεις με διάφορα επιτόκια και όρους αποπληρωμής και κάθε δόση θα παραχωρείτο ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών που γίνονταν.

Μέρος του κόστους του έργου θα καταβάλλετο από την ΚΔ με βάση δύο αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 17/12/99 και 25/6/2008. Η κ. Γεωργιάδου ανέφερε πως στην απόφαση ημερ. 17/12/99 αναφέρετο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιχορηγήσει το 1/3 της δαπάνης του έργου του συστήματος των ομβρίων υδάτων.

Πρόσθεσε πως από το έτος 2009 μέχρι το έτος 2011 το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ως αρμόδιο τμήμα της Κυβέρνησης έμβασε προς το ΣΑΠΑ το ποσό των 34 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού χορηγίας για τα κατασκευαστικά έργα της Β' φάσης που εκτέλεσε ο ΣΑΠΑ, σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επεσήμανε ωστόσο πως λόγω της οικονομικής κρίσης το Κράτος σταμάτησε να εμβάζει τα οφειλόμενα ποσά προς το ΣΑΠΑ, όμως το συμβούλιο του ΣΑΠΑ ζήτησε όπως η Κυβέρνηση πληρώνει τις υποχρεώσεις του ΣΑΠΑ προς τους δανειοδοτικούς οργανισμούς, δηλαδή αποπληρωμή δανείων και τόκων για εξόφληση των οφειλών της προς το ΣΑΠΑ.

Η κ. Γεωργιάδου είπε πως η Κυβέρνηση εκτός από τις οφειλές της για τα κατασκευαστικά έργα της Β' φάσης οφείλει και άλλα ποσά στον οργανισμό. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών – όπως είπε- έχει πληρώσει υποχρεώσεις του ΣΑΠΑ ύψους 9.524.658 ευρώ προς τους δανειοδοτικούς οργανισμούς.

Μετά την κατάθεση της κ. Γεωργιάδου, η οποία διακόπηκε για να συνεχιστεί την Παρασκευή, κατέθεσε ο Ανδρέας Χασαπόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής τεχνικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χασαπόπουλος είπε ενώπιον του δικαστηρίου πως τα καθήκοντα του ήταν να ελέγχει τα συμβόλαια των τεχνικών έργων του δημοσίου τομέα, αλλά και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανέφερε ακόμα ότι όταν ανέλαβε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, πρότεινε στον Σαβέριο Βραχίμη, αντιπρόσωπο του γαλλικού συμβουλευτικού τεχνικού οίκου «Σογκρεά», όπως διευθετήσει συνάντηση με τον νέο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τα όσα είχε αναφέρει και στην ίδια για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

Η συνάντηση αυτή έγινε στις 21-7-2014 όπου ο Βραχίμης είχε αναφέρει, σύμφωνα με τον Χασαπόπουλο, ότι το ΣΑΠΑ είχε εποπτική και ad hoc επιτροπή και κάποια μέλη τους χρηματίζονταν κατονομάζοντας τους Σάββα Βέργα, Βάσο Βασιλείου, και Ευστάθιο Ευσταθίου.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Βραχίμης στις 22 Οκτωβρίου 2014 σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο στο γραφείο του Ελεγκτή σε ανοικτή ακρόαση ανέφερε πως τον είχε επισκεφτεί απροειδοποίητα στο γραφείο του ο Μαλληκίδης και του ανέφερε ότι γνώριζε για την κατάθεση προτρέποντας τον να σταματήσει.

Ο κ. Χασαπόλουλος ανέφερε περαιτέρω ότι από έρευνα που έχει κάνει ότι για το συμβόλαιο Α, Δ και Ε δεν διαπίστωσε ο Γενικός Ελεγκτής οτιδήποτε το μεμπτό σε σχέση με τις ενέργειες του συμβούλου μηχανικού του έργου Σαβέριου Βραχίμη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη, δικηγόρος Χ. Χατζηλοϊζου, ανέφερε στην αντεξέτασή του ότι ο Σαβέριος Βραχίμης για πρώτη φορά έκανε καταγγελία στην υπηρεσία του Γενικού Λογιστή το 2014 και όχι προηγουμένως. Επίσης είπε πως για το συμβόλαιο Ε το οποίο ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο ΣΑΠΑ αποφάσισε παράνομα και υπόγραψε συμβόλαιο με την κοινοπραξία ΜEDCON δεν ήταν παράνομο καθότι ο πρόεδρος του ΣΑΠΑ Σ. Βέργας είχε προφορική έγκριση από τον Γενικό Λογιστή ότι μπορούσαν να υπογράψουν συμβόλαιο χωρίς προσφορά και επίσης η ολομέλεια του ΣΑΠΑ αποφάσισε να μην προκηρύξει προσφορές για το συμβόλαιο Ε μετά από γνωμάτευση του νομικού του συμβούλου και μετά από έκθεση του συμβούλου Σαβέριου Βραχίμη.

Σημειώνεται ότι κατά την αντεξέταση του κ. Χασαπόπουλου από τον συνήγορο υπεράσπισης του Φειδία Σαρίκα, ο κ. Κρις Τριανταφυλλίδης υπέβαλε στον κ. Χασαπόπουλο ότι ουδέποτε ο κ. Βραχίμης είχε αναφερθεί σε απαιτήσεις του Φειδία Σαρίκα για χρηματισμό, τονίζοντας ότι ο Ευτύχιος Μαλληκίδης ήταν αυτός που ζητούσε χρήματα, λέγοντας ότι προορίζονταν για τον Φειδία Σαρίκα. Δεν υπάρχει, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, καμία απόδειξη ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στον Φειδία Σαρίκα.

Διερωτήθηκε πώς η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού είχε δώσει στις εκθέσεις της οκτώ χρόνια προηγουμένως, με ποιο νομικό δικαίωμα ήρθε ο κ. Βραχίμης είτε το Φεβρουάριο του 2014 στην κ. Γιωρκάτζη είτε τον Ιούλιο του 2014 στον κ. Μιχαηλίδη και δεν του είπαν πως οι εκθέσεις είχαν γίνει και ότι θα έπρεπε να πάει στην Αστυνομία.

Χαρακτήρισε όλες τις ενέργειες που έγιναν για τη λήψη στοιχείων που αφορούν την υπόθεση του ΣΑΠΑ κατά παράβαση του Συντάγματος και του Νόμου.

Ο μάρτυρας ωστόσο είπε πως όταν ένας σύμβουλος ενός έργου έρχεται και λέει πως κατέχει στοιχεία δεν μπορούμε να του αρνηθούμε και επικαλέστηκε το Νόμο περί καταθέσεων στοιχείων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ευσταθίου Ευσταθίου, δικηγόρος Σάββας Αγγελίδης, υποστήριξε κατά την αντεξέταση του ότι δεν υπάρχει απευθείας αναφορά στο όνομα του πελάτη του από τον κ. Βραχίμη. Η αναφορά στον πελάτη μου, είπε ο κ. Αγγελίδης, προκύπτει “από προφορική ενημέρωση του κ. Βραχίμη άρα δεν προέκυψε από συμπέρασμα δικό σας λόγω εγγράφων ότι χρηματίστηκε ο Ε. Ευσταθίου, όπως είπε”.

Άρα, συμπέρανε, ήταν μια πληροφόρηση για τα όσα είπε ο κ. Βραχίμης και θα έπρεπε να γίνει διερεύνηση ενώ χαρακτήρισε αναξιόπιστα αυτά που είπε ο κ. Βραχίμης.

Εξάλλου στην αντεξέταση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Β. Βασιλείου, δικηγόρος Γιαννάκης Θωμά, ανέφερε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα έπρεπε να προβληματιστεί ποιο ήταν το κίνητρο του Σ. Βραχίμη, ο οποίος ενώ ήταν από το 2003 – 2013 ήρθε το 2014, όταν είχε φύγει από τη δουλειά και ξεκινούσε η έρευνα για το ΣΑΠΑ, να δώσει κάποια στοιχεία. Διερωτήθηκε κατά πόσο ως σοβαρή υπηρεσία θα έπρεπε να προβληματιστεί.

Τέλος στην αντεξέταση του ο Κώστας Σιαηλής, δικηγόρος του Γ. Σιαηλή, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι η συμφωνία στις 23 /12/2013 μεταξύ ΣΑΠΑ και ENVITEC αποφασίστηκε ομόφωνα από την ολομέλεια του Συμβουλίου, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 09:30 με την μάρτυρα κατηγορίας Χριστίνα Γεωργιάδου, Οικονομική Διευθύντρια αλλά και τον Χρήστο Θεοδώρου, Διοικητικό Λειτουργό του ΣΑΠΑ.

Την κατηγορούσα Αρχή εκπροσώπησε ο Α’ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος.

Το Κακουργιοδικείο απαρτίζουν ο πρόεδρος Άγγελος Δαυίδ, ο Ανώτερος Δικαστής Δημήτρης Κίτσιος και ο Επαρχιακός δικαστής Κώστας Σατολιάς.

Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα