Με επιστολή στα ΗΕ Ελλάδα-Αίγυπτος καταγγέλλουν το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Ελλάδα και Αίγυπτος, θα αποστείλουν επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλοντας το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη

Στην επιστολή θα επισημαίνεται ότι η συμφωνία, είναι άκυρη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και το δίκαιο της θάλασσας. 

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα

του προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου που πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ. Η Βουλή της Λιβύης, έχει απορρίψει την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με τον Ερντογάν. 

 Χθες σε δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και με μονομερείς ενέργειες διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου ''τοπάρχη'' στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Το βλέπουμε στην Κύπρο, στο Αιγαίο, πρόσφατα και στην ευρύτερη Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά. «Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα