Με φραγμό στις υιοθεσίες η συζήτηση για το Σύμφωνο Συμβίωσης
Διευκρινίσεις σε αμφίσημα ζητήματα και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για το σύμφωνο συμβίωσης και διευκρίνιση κατά πόσο το σύμφωνο συμβίωσης θα αποτελεί μορφή σύμβασης όπως το προικοσύμφωνο ή μία τρίτη μορφή γάμου, αναμένουν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών και Νομικών που θα αρχίσουν σε συνεδρία τους αύριο Πέμπτη την κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου.
ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ δήλωσαν ότι στο
Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται η σχέση των ατόμων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, ως σχέση συζύγων και δίνει στους συμβιούντες τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι σύζυγοι. Πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει διάταξη που να ρυθμίζει τις υιοθεσίες για τους συμβιούντες. Εξήγησε πως για εξαίρεση από τις υιοθεσίες θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος για τις υιοθεσίες ώστε να εξαιρούνται από αυτόν καθώς ο νόμος για το σύμφωνο αποδίδει τα δικαιώματα συζύγων.
Από πλευράς της Κυβέρνησης, η Βουλή ενημερώθηκε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να κατατεθεί τροποποίηση στο νόμο που ρυθμίζει τις περιουσιακές σχέσεις των συζύγων ώστε σε αυτόν να περιληφθούν και οι συμβιούντες.
Ο Πρόεδρος του Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης παρατήρησε ότι η ονομασία του νόμου παρουσιάζει πρόβλημα στη μετάφραση της στα αγγλικά, ίσως και σε άλλες γλώσσες με ορατό ενδεχόμενο να μην έχει την ίδια νομική ισχύ που θέλει να του αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε πως η σωστή ονομασία είναι πολιτική ένωση.
Το σύμφωνο έρχεται να καλύψει την ισότητα μεταξύ των εταιρόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών και χρειάζεται να τροποποιηθούν πέραν το 40 νόμων εάν το σύμφωνο δεν αναφέρεται ρητά σε συζύγους, συνέχισε.
Είπε επίσης ότι δεν ενοχλεί να συζητηθεί πολιτικός γάμος. Πρόσθεσε πως η πλέον βασική διαφορά που διαπιστώνεται είναι η υιοθεσία και είπε πως δεν εγείρεται από την οργάνωση προς το παρόν θέμα υιοθεσίας καθώς η κοινωνία στην Κύπρο δεν είναι ακόμα έτοιμη να αποδεχτεί αυτή την εξέλιξη.
Είπε ακόμα ότι δεν θα πρέπει ο γάμος και το σύμφωνο να μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα, ανέφερε πως προβληματίζουν τα ενδεχόμενα για εικονικά σύμφωνα, λέγοντας ότι πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες.
Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών είπε ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι περί σχέσεων παιδιών και γονέων, περί παίδων, περί δημοσίων βοηθημάτων και περιουσιακών σχέσεων των συζύγων νόμοι για την εφαρμογή του συμφώνου.
Περαιτέρω παρέθεσε στοιχεία για τα διαζύγια, λέγοντας ότι το 2011 χώρισαν 1934 ζευγάρια, το 2012 χώρισαν 2036 ζευγάρια και το 2013 χώρισαν1857. Ανέφερε ότι η διάρκεια των γάμων αυτών κατά μέσω όρο ήταν τα 9 χρόνια, πρόσθεσε ότι μεγάλο ποσοστό είχαν παιδιά κάτω των 18 και κυρίως 2 παιδιά.
Είπε ακόμα πως χρήζουν ρητής ρύθμισης θέματα όπως η γονική μέριμνα, το όνομα του παιδιού καθώς το σύμφωνο αφορά και ετερόφυλα ζευγάρια και κατέληξε λέγοντας ότι τα δικαιώματα δεν είναι ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ή την επιδοματική πολιτική.
Ο Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχολόγων και του Συλλόγου Ψυχολόγων Κύπρου διατύπωσε τη θέση ότι στις υιοθεσίες το ζητούμενο είναι να μπορεί ο θετός γονιός να ενασκήσει το γονικό του ρόλο.
Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανέφερε ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά για το συμφέρον του παιδιού.
Οι Οργανώσεις Νεολαιών χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο θετική εξέλιξη που θα καταπολεμήσει τις διακρίσεις διατυπώνοντας τη θέση ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να κατοχυρωθούν.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο επικεφαλής του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως Άριστος Τσιάρτας είπε ότι ως έχει το νομοσχέδιο παράγει αποτελέσματα τα ίδια με αυτά του γάμου. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι ρητή εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από τις υιοθεσίες θα δημιουργήσει ζήτημα διακρίσεων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ανέφερε πως στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται οτιδήποτε που να αφορά τις υιοθεσίες, προσθέτοντας ότι δεν είναι με αυτό το νόμο που θα διευκρινιστούν τα θέματα υιοθεσίας.
Ο κ. Σαμψών είπε ακόμα πως ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι κατά πόσο το σύμφωνο θα αποτελεί ή θα πρέπει να αποτελέσει δικαιοπρακτική πράξη η τελετή ως μια άλλη μορφή γάμου.
Πρόσθεσε πως ως είναι σήμερα το νομοσχέδιο, υπάρχουν νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν αυτόματα τη σχέση και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία και σύμβαση που διέπονται από άλλους κανόνες.
Ο κ. Σαμψών είπε ακόμα ότι το σύμφωνο δεν αφορά μόνο ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Πρόσθεσε ότι για τα ομόφυλα ζευγάρια, η πολιτεία είναι ξεκάθαρη ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσιών.
Είπε επίσης ότι για την εφαρμογή του συμφώνου θα πρέπει να τροποποιηθεί ένα πλαίσιο άλλων νόμων και διευκρίνισε ότι με τον ίδιο τρόπο θα ελέγχεται κατά πόσο ένας γάμος είναι εικονικός.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως ενοχλεί να μην υπάρχει η δεδηλωμένη πολιτική και χρονοδιάγραμμα για την τροποποίηση των υπολοίπων νόμων, αναφέροντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη φαινομένων να δημιουργούνται δικαιώματα που στο τέλος να μην έχουν πεδίο εφαρμογής.
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε επίσης ότι στο πολιτικό συνέδριο του ΑΚΕΛ αποφασίστηκε ότι η κοινωνία πρέπει να καλύπτεται στις σύγχρονες ανάγκες της με νομοθεσίες.
Περαιτέρω διατύπωσε τη θέση ότι στο παρόν στάδιο το ζητούμενο είναι να κατοχυρωθούν τα περιουσιακά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά δικαιώματα των ζευγαριών που συμβιώνουν είτε είναι ομοφυλόφιλα, είτε ετεροφυλόφιλα. Πρόσθεσε ότι το παρόν στάδιο δεν τίθεται θέμα υιοθεσιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια καθώς ούτε η κοινωνία ούτε η πολιτεία είναι έτοιμα για αυτή την εξέλιξη. Είπε ότι η προσπάθεια στην κατ` άρθρο συζήτηση είναι να δοθεί στην κοινωνία ένα λειτουργικό νομικό πλαίσιο και παρατήρησε ότι στο κείμενο που έχει ενώπιον της η Βουλή υπάρχουν αμφίσημες διατάξεις που πρέπει να διευκρινιστούν.
Η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι φαίνεται πως το σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει μέσα από τις τοποθετήσεις είναι το θέμα της υιοθεσίας, Αφού ανέφερε ότι σε αυτή την νομοθεσία δεν περιλαμβάνεται η υιοθεσία, είπε πως ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχουν αντιδράσεις για τις υιοθεσίες, είπε ότι κατέθεσε πρόταση για τροποποίηση του νόμου για τις υιοθεσίες που θα διαλαμβάνει ότι όσοι υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης, ομοφυλόφιλα ή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, να μην μπορούν να υιοθετήσουν παιδί.
Πηγή ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος στην κηδεία του 26χρονου που πέθανε πριν παντρευτεί
- Ολική επαναφορά: Καταθέτουν παραλλαγή της πρότασης Γιουνκέρ οι θεσμοί!
- Επιστολή με μέτρα – σοκ από το ΔΝΤ στην κυβέρνηση
- Σουλτς: «Όχι» σε περικοπές δαπανών μέχρι θανάτου - Η Ελλάδα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της
- Αποκάλυψη Tζένης Μπαλατσινού: «Αν παντρευόμουν ξανά, θα το έκανα με τον... !»
- Γιαννόπουλος: Tο παρασκήνιο του τροχαίου που προκάλεσε με την εγκατάλειψη μοτοσικλετιστή
- AGB: Τα προγράμματα της Τρίτης που «έσκισαν» σε τηλεθέαση
- «Ο Γιωργάκης πήγε τη χώρα στο ΔΝΤ, σε τι διαφέρω από την Άντα Παπανδρέου;»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τρεις "Έλληνες" στους χειρότερους συμπαίκτες του Ζιντάν
- Ακάθεκτος ο Μάρκος!
- Απέρριψε η ελληνική πλευρά την αντιπρόταση των θεσμών
- Περασμένα μεγαλεία...
- H μοναδική πρόταση γάμου που έγινε viral με 2εκ views
- «H ΓΙΑΓΙΑ» στηρίζει τον Αθλητισμό!
- Επίσημα "φτεροπόδαροι" (photos)
- Υπομονή… και κάσια
- Αυστηρότερες ποινές για τους παιδόφιλους ζητεί το ΕΛΑΜ
- Δώρο 200.000 ευρώ για ΑΕΛ;
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Με φραγμό στις υιοθεσίες η συζήτηση για το Σύμφωνο Συμβίωσης
- "Στόχος μας είναι οι Ομίλοι του Champions League'' (βιντεο)
- Δώρο 200.000 ευρώ για ΑΕΛ;
- Φήμες για μεταγραφή από τη Ρεάλ στη Μπαρτσελόνα!
- H μοναδική πρόταση γάμου που έγινε viral με 2εκ views
- Οι εργαζόμενες μητέρες κάνουν …πετυχημένες κόρες
- Ακάθεκτος ο Μάρκος!
- «H ΓΙΑΓΙΑ» στηρίζει τον Αθλητισμό!
- Καλεί τους Κερυνειώτες να το αγκαλιάσουν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το έγγραφο του ΔΝΤ για τα προαπαιτούμενα
- Χριστοδουλοπούλου: Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αφορά την ίδια τη Δημοκρατία
- Μελανσόν: Μέρκελ και Σόιμπλε στοιχημάτισαν στην αδράνεια του Ολάντ
- ''Βρώμικη'' προπαγάνδα από το CNN για τον τουρισμό της Ελλάδας
- Επιστρέφουν στο συνεργείο όλες οι LaFerrari
- Η έλλειψη πόρων και προσωπικού απειλούν με κλείσιμο δομές του ΚΕΘΕΑ
- S&P:Ανοικτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης χωρών της ΝΑ Ευρώπης λόγω Ελλάδας