Με μικροαλλαγές η τελική μορφή του σχεδίου ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Χωρίς καμία ένσταση μέλους και με κάποιες μικρές αλλαγές που έγιναν δεκτές μετά από επιμονή της Κύπρου, ολοκληρώθηκε πριν λίγο η σιωπηρή διαδικασία στην οποία τέθηκε από την Παρασκευή το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το κείμενο θα τεθεί στην τελική του μορφή σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, στις 10 το πρωί της Τρίτης.

Με το ψήφισμα, το ΣΑ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή

του προς την UNFICYP και αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999) ·

Καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε εκεί πριν από τις 30 Ιουνίου 2000. Υπενθυμίζει το ειδικό καθεστώς για τα Βαρώσια, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα, κατονομάζοντας αυτή την φορά τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), ενώ επαναβεβαιώνει ότι η ελευθερία διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Στο θέμα των εντάσεων, επαναλαμβάνει το αίτημά του για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί περαιτέρω τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκομένων μερών να απέχουν από ενέργειες και ρητορική που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας ·     

Ζητεί την δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών και των σχετικών ενδιαφερομένων μερών, ενθαρρύνει πλήρη εμπλοκή με την πρόταση για την εγκαθίδρυση παρόμοιου μηχανισμού που παρουσιάστηκε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ζητεί την έγκαιρη εφαρμογή του.

Το ΣΑ ζητά το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης και την επιστροφή στην κατάσταση λειτουργίας που υπήρχε πριν από τις 29 Φεβρουαρίου 2020 το συντομότερο πρακτικά δυνατό. Ενώ για τυχόν συνεχιζόμενους περιορισμούς στην διακίνηση που τέθηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του COVID-19, ζητά να υπάρχει συντονισμός, ώστε να μην υπερβαίνουν τα αναγκαία όρια για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

«Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από το 2003 ήταν ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ένα που είναι απολύτως απαραίτητο για την διαδικασία διευθέτησης», τονίζεται στο ψήφισμα. ·

Επιπρόσθετα, ζητά από τους ηγέτες να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό συντονισμό και συνεργασία σε θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και άλλων μολυσματικών ασθενειών που έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης της εμπειρογνωμοσύνης που υπάρχει στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές Υγείας, Διαχείρισης Κρίσεων, Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Οικονομικών Θεμάτων,

Τέλος, ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 10 Ιανουαρίου 2021 έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προσανατολισμένων προς τα αποτελέσματα που οδηγούν σε διευθέτηση. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, θα πρέπει να υποβληθεί και η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ ενθαρρύνει τους ηγέτες να υποβάλουν εκ νέου γραπτές ενημερώσεις στην αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναλάβει για την υποστήριξη των σχετικών τμημάτων του παρόντος ψηφίσματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα