Με παραπομπή σε Διεθνή Μεσολαβητή απαντά ο ΓΕ σε Οδυσσέα για Λοττίδου

Με παραπομπή στις εξηγήσεις του Διεθνούς Μεσολαβητή Peter Tyndall και κατ΄επέκταση στην Σύμβαση της Βενετίας απαντά ο Κώστας Κληρίδης με επιστολή του προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφορικά με το ζήτημα του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ουσιαστικά ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου ο κ.Κληρίδης απέρριψε για μια ακόμη φορά το αίτημα του Ελεγκτή για διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά της Επιτρόπου με αφορμή την άρνησή της να επιτρέψει διοικητικό έλεγχο των υποθέσεων του γραφείου της.

Σε

νομική γνωμοδότησή του στις 8 Ιανουαρίου, ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ενώ ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε την εξουσία να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο, αυτό δεν επεκτείνεται και σε διοικητικό έλεγχο.

Ο γενικός εισαγγελέας έκανε ρητή παραπομπή στη Σύμβαση της Βενετίας και στην επιστολή του προέδρου του Ινστιτούτου του Διεθνούς Διαμεσολαβητή Peter Tyndall, ο οποίος τόνισε ότι οποιοσδήποτε έλεγχος πέρα από έναν οικονομικό είναι ανεπίτρεπτος.

Ο Tyndall εξήγησε ότι ο προτεινόμενος έλεγχος από τον γενικό ελεγκτή στις διοικητικές υποθέσεις του γραφείου της Επιτρόπου είναι αντίθετος προς τη σύμβαση της Βενετίας και ότι τέτοιες ενέργειες θα αποτελούσαν ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία του θεσμού της Επιτρόπου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι οι πληροφορίες που ζήτησε ο γενικός ελεγκτής αποτελούσαν μέρος των ετήσιων εκθέσεων που υπέβαλε η Επίτροπος προς τον ΠτΔ και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ως εκ τούτου, «το θέμα του κατά πόσον οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται στον γενικό ελεγκτή τίθεται χωρίς λόγο και δεν θεωρεί περαιτέρω νομική ερμηνεία».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Μεσολαβητής Tyndall έστειλε επιστολές υποστήριξης της Επιτρόπου προς τον ίδιο τον ΠτΔ, τη Βουλή αλλά και τον Γενικό Εισαγγελέα επικρίνοντας τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή στις υποθέσεις της Επιτρόπου οι οποίες γίνονται σύμφωνα με τον Μεσολαβητή, κατά παράβαση των αρχών της Σύμβασης της Βενετίας .

Keywords
Τυχαία Θέματα