Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσω;

Σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από το νέο ηλεκτρονικό γκάλοπ που διενήργησε το SIGMALIVE στο πλαίσιο της εκστρατείας «αυτή την φορά ψηφίζω» για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

Στο ερώτημα «με ποιο κριτήριο θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου;», έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

Προσωπικότητα υποψηφίου 29%

Με βάση το Κόμμα μου 12,5 %

Τα επιχειρήματα που θα ακούσω

14,5%

Δεν θα ψηφίσω 44%

Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία πήραν μέρος περισσότεροι από 4200 διαδικτυακοί επισκέπτες του SIGMAlive

Στο γκάλοπ κυριαρχούν δύο τάσεις.

Η πρώτη τάση, αυτή της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, λέει ότι μετρά στην τελική κρίση πιο πολύ η «προσωπικότητα του υποψηφίου». Η σκέψη «θα ψηφίσω με βάση τα επιχειρήματα που θα ακούσω» βρίσκεται δεύτερη στην σειρά, ενώ ακολουθεί η απάντηση «με βάση το κόμμα μου». Αθροιστικά η πρώτη τάση έχει απήχηση περίπου στο 56% των συμμετεχόντων.

Στη δεύτερη τάση, η οποία είναι και συμπαγής, καταγράφεται η σκέψη ότι «Δεν θα ψηφίσω» (44%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Μια προσεκτική ανάγνωση των αριθμών δείχνει το μυστικό πίσω από τους αριθμούς.

Η απόρριψη των κομμάτων ή η αντικομματική ψήφος ή η δυσαρέσκεια απέναντι στην κομματική μας ζωή εκδηλώνεται με την απάντηση «θα ψηφίσω με βάση το Κόμμα μου» που κερδίζει μόλις περίπου 12,5%. Όταν μόνο 12,5% απαντούν «ψήφος με βάση το κόμμα μου», τότε σίγουρα πρέπει κάποιος να εξετάσει γιατί τόσο μεγάλο ποσοστό αρνείται, ή δεν ακολουθεί τις κομματικές υποδείξεις, δεδομένου ότι είναι τα κόμματα που κατέρχονται στις εκλογές και τα κόμματα συγκροτούν τα ψηφοδέλτια της 26ης Μαίου.

Βέβαιον είναι ότι αυτό το μήνυμα δυσαρέσκειας αφορά τόσο τα κόμματα και τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως υπερεθνικό σχηματισμό. Κάτι πρέπει να αλλάξει και οι Ευρωεκλογές παρέχουν μιαν ευκαιρία για όλους. Οι πολίτες να σκεφτούν ξανά τις ανησυχίες τους και να κάνουν την διαμαρτυρία τους πιο συγκεκριμένη. Οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τα προβλήματα που όλοι μας βλέπουμε και δεν αντιμετωπίζουμε, όπως είναι για παράδειγμα τα σκάνδαλα και η κακοδιοίκηση. Οι κυβερνήσεις να δίνουν απαντήσεις και να μην κρύβονται. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρειάζεται να μιλήσουν πιο απλά, πιο ανθρώπινα, να απευθυνθούν στις καρδιές των ανθρώπων και να παρουσιάζουν λιγότερες στατιστικές.

Η απογοήτευση δεν πρέπει να οδηγεί στην ιδιώτευση, γιατί αυτή με την σειρά της οδηγεί στην συντήρηση όσων είναι κακώς κείμενα.

Είναι σημαντικό να ακούσουμε επιχειρήματα, να δούμε την προσωπικότητα των υποψηφίων και στις 26 Μαίου να αξιοποιήσουμε τα κριτήρια που οδηγούν σε τελικές επιλογές. Με την σκέψη «δεν ψηφίζω» δεν απαντά κανείς στο ερώτημα «Πώς αλλιώς θα αλλάξουμε αυτά που μας ενοχλούν;»

Keywords
Τυχαία Θέματα