Με προϋποθέσεις η απελευθέρωση θεώρησης εισόδου για Τούρκους

Χωρίς καμιά έκπληξη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με την απελευθέρωση της θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση, το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί τμήμα της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016, όπου συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Η συμφωνία αυτή, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, είχε ως στόχο να τεθεί ένα τέλος στην ξεδιάντροπη εκμετάλλευση

ανθρώπων από κυκλώματα, που στοίχιζαν ακόμα και τις ζωές προσφύγων.

Από τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, «είδαμε θετικά αποτελέσματα και άμεσα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον έχουμε λιγότερες από 100 αφίξεις σε ελληνικά νησιά, σε σχέση με χιλιάδες που ήταν οι αφίξεις καθημερινά πριν από τη συμφωνία αυτή». Υπάρχουν θετικοί οιωνοί, συνέχισε, για ακόμα καλύτερη έκβαση των πραγμάτων στο μέλλον.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εμπεριέχει αμοιβαίες δεσμεύσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών σε χώρες της Ευρώπης.

Η Τουρκία με τη σειρά της, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να πληροί τα προαπαιτούμενα για να γίνει πραγματικότητα η απελευθέρωση αυτή. Οι μεταρρυθμίσεις συνοψίστηκαν σε 72 σημεία.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ότι η Τουρκία έκανε εντυπωσιακή πρόοδο σε σχέση με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος και δουλειά να γίνει μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο.

Συνοψίζοντας τα απαιτούμενα που εκκρεμούν, ο Τίμερμανς είπε τα εξής: “Θα πρέπει η Τουρκία ακόμα να κάνει πρόοδο σε σχέση με τις ισχυρές εγγυήσεις και μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά και στη δικαστική συνεργασία με συγκεκριμένες χώρες. Θα πρέπει επιπρόσθετα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα-νομοθετήματα ενάντια στη διαφθορά αλλά και τη η προστασία προσωπικών δεδομένων. Θα πρέπει επίσης να καταρτίσει επιχειρησιακή συμφωνία με την Europol”.

Αν συνεχίσει η Τουρκία με το ρυθμό τον οποίο υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα πάντα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η πρόταση της Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για να πεισθούν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και χώρες μέλη να άρουν τις θεωρήσεις εισόδου αν και εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι κανένας Τούρκος πολίτης δεν θα μπορέσει να εισέλθει σε χώρα της ΕΕ χωρίς βιομετρικό διαβατήριο.

Μετά από συζητήσεις με χώρες μέλη της ΕΕ το τελευταίο διάστημα, δήλωσε κλείνοντας ο κ. Τίμερμανς, αποφασίστηκε όπως υπάρξει ενίσχυση του μηχανισμού αναστολής. Θα μπορεί κάθε χώρα της ΕΕ αν και εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος ασφάλειας ή παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στις ροές μεταναστών να αναστείλει την απελευθέρωση θεώρησης εισόδου για περίοδο 6 μηνών. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες ενδεχομένως να προκύψουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση αυτή αποτελεί απλά ένα τεχνικό εργαλείο και όχι ένα πολιτικό έγγραφο. Το Συμβούλιο των ηγετών των Ευρωπαϊκών χωρών, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ενδελεχώς όλα αυτά τα ζητήματα μέσα στον Ιούνιο, για να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα