Με συμμετοχή ειδικών από το εξωτερικό το Επιστημονικό Συνέδριο ΟΣΑΚ

Με τη συμμετοχή ειδικών στον χώρο της υγείας, από την Κύπρο και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΑΚ, το οποίο είχε ως στόχο την ανάδειξη της συμβολής του Γενικού Συστήματος Υγείας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Κύπρου, καθώς και την ανάλυση σημαντικών παραμέτρων, που συμβάλλουν στην ποιοτική πρόσβαση και αναβάθμιση

των υπηρεσιών υγείας και στην εξασφάλιση της ομαλής εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία υπό τον τίτλο «Ποιότητα φροντίδας υγείας και ΓεΣΥ: συνεργασία, εκπαίδευση και ενδυνάμωση», συζητήθηκαν, επίσης, τα επόμενα βήματα στο σχεδιασμό και στη βιωσιμότητα του συστήματος.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου από κοινού με άλλους σημαντικούς φορείς στην Υγεία, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ο Σύνδεσμος Συμβεβλημένων Ιδιωτών Ιατρών του ΓεΣΥ και περιλάμβανε θεματικές ενότητες στοχευμένες σε επίκαιρα ζητήματα, όπως η ποιότητα του συστήματος υγείας, η ποιότητα της φροντίδας υγείας, ο έλεγχος, η ενδυνάμωση των ασθενών, η εγγραμματοσύνη, η παροχή πολυθεματικής φροντίδας, και η πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ κατά τη διάρκειά του προέβησαν σε τοποθετήσεις και ομιλίες εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, των οργανωμένων ασθενών της Ελλάδας, όπως και ακαδημαϊκοί από Κύπρο, Ελλάδα και το διεθνή χώρο.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου απονεμήθηκαν τα βραβεία ανώτατης διάκρισης «Συνήγορος του Ασθενούς» και τα βραβεία Πολύχρονη Δράση / Προσφορά στον Κύπριο Ασθενή.

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν ο πρώην Υπουργός Υγείας και νυν Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, καθώς και ο τέως Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμα, είπε πως «στο ΓεΣΥ επιβάλλεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ποιότητα και βιωσιμότητα της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης, η οποία έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία», για να σημειώσει πως «απαιτείται η ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής και ρύθμισης των θεμάτων που αφορούν στον κλινικό και ιατρικό έλεγχο, καθώς και των συστημάτων κλινικής αξιολόγησης, ενώ απαιτείται, επίσης, αξιολόγηση τεχνολογίας της υγείας, καθώς και προώθηση του ζητήματος της πιστοποίησης των υπηρεσιών της υγείας».

Διαβεβαίωσε ότι το κίνημα ασθενών «δεν θα σταματήσει ποτέ να πολεμά για το ΓεΣΥ ενάντια σε όσους πολεμούν το ΓεΣΥ, προασπίζοντας και περιφρουρώντας τον χαρακτήρα, τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του συστήματος».

«Αυτός ο χαρακτήρας πρέπει να παραμένει αναλλοίωτος πάση θυσία, γιατί είναι ασθενοκεντρικός, διασφαλίζοντας την ισότητα και την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες», είπε ο κ. Κουλούμα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ, θα πρέπει, επίσης, να αναληφθούν προσπάθειες μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό και συγκεκριμένο πλάνο, για τη βελτίωση των υπηρεσιών, διόρθωση των στρεβλώσεων και συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν σήμερα το ΓεΣΥ.

Επιπλέον, είπε ότι «θα πρέπει να εντάξουμε τον σχεδιασμό των πολιτικών την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνης και πραγματογνωμοσύνη», ενώ σημείωσε ότι «θα πρέπει να καθοριστούν υψηλά πρότυπα ποιότητας και να εισαχθούν δείκτες απόδοσης και ποιότητας σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης να κτυπηθεί η κατάχρηση και η υπέρχρηση του συστήματος».  

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ανέφερε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να ενισχύσει τη σύμπραξη και συνέργεια μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ασθενών, οργανωμένων φορέων και άλλων εκπροσώπων, για να σημειώσει ότι το σημερινό συνέδριο αποτελεί μία από τις πολλές δράσεις και δραστηριότητες της ΟΣΑΚ ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.   

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών της Ελλάδας, Νίκος Δεδές, αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της διασφάλισης της καινοτομίας στους πολίτες Ελλάδας και Κύπρου, την οποία όπως είπε θεωρεί ότι καθίσταται -πέραν από αναγκαία- εύκολη και αδιαμφισβήτητη «εάν μεριμνήσουμε και έχουμε ένα σύστημα υγείας, που αξιολογεί και επιβραβεύει την ποιότητα, την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την ισότητα».

«Οι πάντοτε περιορισμένοι πόροι θα επαρκούν για την πρόσβαση στην καινοτομία», είπε ο κ. Δεδές, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μόνο η αποτυχία στις πολιτικές της υγείας συνεπάγεται αδυναμία στην πρόληψη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστημονικό Συνέδριο ΟΣΑΚ,epistimoniko synedrio osak