Με τη… σκέψη στη διά-σκεψη

Σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων
Πυρετώδες παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν είναι το τέλος του δρόμου, διαμηνύουν τα ΗΕ, ελπίζουν, ωστόσο, ότι η Διάσκεψη θα ανοίξει περαιτέρω τη διαδικασία προς αίσια έκβαση

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, και με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο κοινοτήτων και της ΕΕ σε ρόλο ειδικού

παρατηρητή, πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα συζητήσει το κεφαλαιώδες θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Της σημερινής ημέρας προηγήθηκε έντονο πολυήμερο παρασκήνιο σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται, εάν οι εξελίξεις το επιτρέψουν, να υπάρξει και αναβάθμιση της εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων, με τη μετάβαση στη Γενεύη των Πρωθυπουργών Τσίπρα-Γιλντιρίμ και της Τερέζα Μέι.

Η Διάσκεψη κρίνεται ως ιστορικής σημασίας, αφού για πρώτη φορά μετά το 1960 συζητείται το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η έκβασή της θα αποτελέσει καταλύτη για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στη Γενεύη βρίσκονται από χθες το βράδυ οι αντιπροσωπίες Ελλάδας και Τουρκίας, με επικεφαλής τους ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα.

Η ελληνική αντιπροσωπία περιλαμβάνει πολυμελή ομάδα διπλωματών, νομικών και διεθνολόγων, που έχουν διεξέλθει λεπτομερώς όλες τις παρόμοιες διεθνείς συμφωνίες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εξέφραζαν ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί από τουρκικής πλευράς η συζήτηση εκκρεμούντων ζητημάτων της διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της λογικής τού πάρε-δώσε με τις εγγυήσεις, τονίζοντας πως σε ουδεμία περίπτωση αυτό θα γίνει αποδεκτό από ελληνικής πλευράς.

Στη Γενεύη βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Άλαν Ντάνκαν, επικεφαλής 40μελούς αντιπροσωπίας διπλωματών και εμπειρογνωμόνων, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ηγέτες βρίσκονται σε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας και, αναλόγως της πορείας των πραγμάτων, θα αποφασίσουν, εάν χρειαστεί, κατά πόσο θα μεταβούν στην ελβετική πόλη.

Έλληνας Πρωθυπουργός και Τούρκος Πρόεδρος επρόκειτο χθες βράδυ να έχουν ακόμη μία τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο τη διάσκεψη και τη συζήτηση του Κυπριακού, ενώ αναμένεται να έχουν και νέα σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της διάσκεψης. Αναφερόμενος στη Διάσκεψη, ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι, αν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τότε θα υπάρξει συμμετοχή Πρωθυπουργών.

«Πρώτα θα γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και, αν μπορέσουν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, θα συμμετάσχει και η Τουρκία σε επίπεδο Πρωθυπουργού μας στην περίπτωση που έρθουν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βρετανίας», ανέφερε.

Πρόσκληση και στη Γαλλία
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν πρόσκληση στη Γαλλία για συμμετοχή στη Διάσκεψη. Η πρόσκληση απεστάλη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στη Γενεύη.

«Ανοικτό τέλος»
Η Διάσκεψη θα είναι «ανοικτού τέλους», δεν θα πραγματοποιηθεί, δηλαδή, υπό το πρόσημο χρονοδιαγραμμάτων και «οριστικοποίησης» της διαπραγμάτευσης, με αποκλειστικό αντικείμενο τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, κάτι που διευκρίνισε τελεσιδίκως, χθες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Ε.Μ. Έιντε, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στη Γενεύη, διαλύοντας εντυπώσεις, αλλά και ανησυχίες μερίδας της ε/κ πλευράς, ότι σ’ αυτήν θα παραπέμπονταν ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το εδαφικό, η εκ περιτροπής προεδρία κ.ά., σε μια λογική τού πάρε-δώσε.

Ο κ. Έιντε ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι είναι ευτυχής που θα έρθουν οι ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων, λέγοντας ότι η Διάσκεψη θα αρχίσει σε αυτό το επίπεδο και, εάν υπάρχει επιτυχία, θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Οι εγγυήτριες δυνάμεις, σημείωσε, έχουν μιλήσει επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες και έχουν συμφωνήσει ότι θα αρχίσει η διάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε, ενώ διευκρίνισε, απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ, ότι εκείνος που συγκαλεί τη Διάσκεψη είναι «τα Ηνωμένα Έθνη».

Την ίδια ώρα, τα ΗΕ διαμηνύουν ότι η Διάσκεψη δεν είναι το τέλος του δρόμου, ελπίζουν, ωστόσο, ότι θα ανοίξει περαιτέρω τη διαδικασία προς αίσια έκβαση.

Οι χάρτες κρίνουν τη διάσκεψη
Πάντως, οι εξελίξεις στη χθεσινή διαπραγμάτευση του εδαφικού φαίνεται ότι θα κρίνουν και τη διεξαγωγή της διάσκεψης, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες από ε/κ πηγές που μεταδόθηκαν χθες, εάν η τουρκική πλευρά δεν καταθέσει χάρτη ή ο τ/κ χάρτης που θα κατατεθεί είναι πάνω από το 29,2%, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές στο Μον Πελεράν, δεν θα γίνει η Διάσκεψη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση τον χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά. (Ίδε ρεπορτάζ σελ. 5).

Η παρουσία της ΕΕ
Σημαίνουσα, από κάθε άποψη, είναι η παρουσία στη Διάσκεψη της ΕΕ, με εκπροσώπηση στο υψηλότερο επίπεδο διά του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παρουσία η οποία, όπως διαμηνύουν οι Βρυξέλλες, θα έχει τον χαρακτήρα της ενεργού συμμετοχής, παρά το ότι η ΕΕ παρίσταται, τυπικώς, με τον ρόλο του ειδικού παρατηρητή.

Άλλωστε, την «άμεση εμπλοκή» της ΕΕ στα τεκταινόμενα για το Κυπριακό επισήμανε και ο κ. Έιντε στις χθεσινές του δηλώσεις, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες έχουν άμεσο σύμπλοκο ενδιαφέρον, καθώς σειρά διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών διέπουν την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ουσιαστική συμβολή του κ. Φαν Νούφελ στις διαπραγματεύσεις, όσον αφορά τη συμμόρφωση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Πάει ως γεφυροποιός ο Γιούνκερ
Στην παρουσία του στη Γενεύη αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε νέα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

«Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, για τη στρατηγική επιλογή του να μεταβεί προσωπικά στη Γενεύη, τη στιγμή που Ερντογάν, Τσίπρας και Μέι διστάζουν.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε: «Έχω προσωπικό ενδιαφέρον για την επανένωση της νήσου και πιστεύω ότι δεν δραματοποιούμε υπέρμετρα την κατάσταση, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε το νησί σε κατάσταση κανονικότητας», επεσήμανε, ενώ επεξηγώντας το προσωπικό του ενδιαφέρον, τόνισε:

«Αυτός είναι ο λόγος που επισκέφθηκα την Κύπρο στο παρελθόν, ο λόγος για τον οποίο είμαι σε μόνιμη επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί: Είναι για την ειρήνη. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, παίρνεις το αεροπλάνο. Γι’ αυτό θα πάω ο ίδιος στη Γενεύη, για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο.

»Πάω αύριο (σήμερα) στη Γενεύη, γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επανενώσουμε το νησί. Οι δύο ηγέτες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μίλησα στο τηλέφωνο σήμερα (χθες) με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και θα μιλήσω και με τον Γάλλο Πρόεδρο για το θέμα. Ελπίζω να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο τις επόμενες ώρες και μέρες».

Όπως έγινε γνωστό, κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε, παράλληλα, ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Θετικό, παρά τις δυσκολίες, το ΗΒ
Το ΗΒ γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά είναι θετικό και αισιόδοξο, όσον αφορά την έκβαση της διαδικασίας στη Γενεύη για το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ μέλος της βρετανικής αντιπροσωπίας που βρίσκεται στην ελβετική πόλη.

Η άφιξη της βρετανικής αντιπροσωπίας πραγματοποιείται τμηματικά, καθώς ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Άλαν Ντάνκαν έφθασε χθες βράδυ στη Γενεύη, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σήμερα το πρωί.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, εκτός από τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη το πρωί της Πέμπτης, θα έχει συναντήσεις και με «όλους τους παίκτες-κλειδιά» της διαδικασίας για το Κυπριακό.

Η βρετανική πηγή επανέλαβε την υποστήριξη του Λονδίνου στην όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως η προσπάθεια της Βρετανίας είναι «να το καταστήσουμε αυτό μια επιτυχία».

Σημείωσε, παράλληλα, πως δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί πότε ο κ. Τζόνσον θα αναχωρήσει από τη Γενεύη και πως «προφανώς αυτό εξαρτάται από την πρόοδο» που θα υπάρξει.

Για το ενδεχόμενο να μεταβεί η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Γενεύη, ανέφερε πως, εάν υπάρξει ανάγκη να προσέλθει στη Γενεύη, τότε θα αλλάξουν τον προγραμματισμό τους για την εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ευελιξία προτρέπει το Λονδίνο
Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση φέρεται άκρως προετοιμασμένη για να υποστηρίξει όπως μπορεί τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μέσα από τη Διάσκεψη της Γενεύης,

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, «βρισκόμαστε ενώπιον μίας πραγματικής ευκαιρίας για λύση και γι’ αυτό η Βρετανία είναι απολύτως δεσμευμένη στη διαδικασία». Πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί «δημιουργικότητα και ευελιξία» από όλες τις πλευρές.

Σε ερώτηση για πιθανή συμμετοχή και της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη, η εκπρόσωπός της περιορίστηκε στο να απαντήσει πως η βρετανική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να παραστεί σε όποιο επίπεδο εξυπηρετεί καλύτερα τις συνομιλίες».

Το πρόγραμμα της Διάσκεψης
Το αυριανό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, αν τελικά συγκληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το «Σίγμα», θα έχει ως εξής:

Από τις 10.30-10.50 ώρα Ελβετίας, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γ.Γ. ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

11.00-13.00 ώρα Ελβετίας, θα πραγματοποιηθεί το τελετουργικό μέρος της σύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο, με τοποθετήσεις και ομιλίες από ΟΗΕ και εμπλεκόμενα μέρη. Θα γίνουν επίσης σειρά διμερών και τριμερών κατ' ιδίαν συναντήσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Μεταξύ 13.00-14.30 ώρα Ελβετίας θα υπάρξει δεξίωση στον χώρο της Διάσκεψης. Μεταξύ 13.20-14.45 ώρα Ελβετίας θα υπάρξει γεύμα εργασίας για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στις 14.45 ώρα Ελβετίας, ο Γ.Γ. ΟΗΕ αναμένεται να απευθυνθεί στον Τύπο, στην παρουσία Αναστασιάδη και Ακιντζί.
18.00-20.00 ώρα Ελβετίας θα συνεχίσουν οι εργασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Παρόντες οι πολιτικοί αρχηγοί στην έναρξη της διάσκεψης
Οι πολιτικοί ηγέτες και από τις δύο πλευρές θα παραστούν σήμερα στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, που θα αρχίσει στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Οι αρχηγοί τόσο των ε/κ όσο και τ/κ κομμάτων θα παρευρίσκονται στη δεξίωση που θα δοθεί το μεσημέρι στο Παλάτι των Εθνών, τα κεντρικά γραφεία των ΗΕ.

Ωστόσο, στην ε/κ πλευρά δεν είχαν απαντήσει θετικά, μέχρι χθες, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων που βρίσκονται στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα