Με την ουρά στα σκέλια οι επενδυτές

Σε επικίνδυνα νερά πλέει το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους θεσμικούς να αποχωρούν μαζικά
Στη σκιά της διεθνούς ανησυχίας για ύφεση και υπό το βάρος της εγχώριας ειδησεογραφίας προσπαθεί να σταθεί η Σοφοκλέους, με τα διεθνή funds να προχωρούν σε αποεπενδύσεις

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,76% στις 5.646 μονάδες, ο γερμανικός DAX

κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 8.904 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,52% στις 4.005 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,47% στις 309,73 μονάδες.

Την ίδια στιγμή μαύρες ημέρες ζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω των διαδοχικών αρνητικών κλεισιμάτων τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, σε σειρά 6 συνεδριάσεων, σημειώθηκαν απώλειες ύψους 19%, ενώ ουσιαστικά κατάφερε να γαντζωθεί στις 450 μονάδες, έπειτα από ανάκαμψη των μετοχών της ΔΕΗ και της Alpha Bank στην εκπνοή της συνεδρίασης. Η κατάρρευση, η οποία πήγε το Χρηματιστήριο 27 ολόκληρα χρόνια πίσω σε επίπεδο τιμών, οφείλεται ούτε λίγο ούτε πολύ στη μαζική φυγή ξένων επενδυτών, περιλαμβανομένων όσων «μπήκαν» στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ακόμα κι εκείνων που είχαν εκφράσει πρόθεση για μακροχρόνια επενδυτική σχέση με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 45,26%, ενώ από την κεφαλαιοποίησή του το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει απωλέσει περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, το κακό κλίμα αντανακλάται και στην άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το δεκαετές να ξεπερνά το 10% κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Η βαριά σκιά των γεγονότων
Τόσο η «μαύρη Δευτέρα», όσο και η χθεσινή συνεδρίαση φέρουν βαριά τη σκιά της εγχώριας ειδησεογραφίας για την πορεία της διαπραγμάτευσης, της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και της έντονης φημολογίας για μια νέα πολιτική αστάθεια, με το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος να επιστρέφει στον δημόσιο διάλογο. Ταυτόχρονα, οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στις διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2013, ενέτειναν κατά πολύ τις ρευστοποιήσεις, καθώς η ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανακουφίσει από τα σημάδια ύφεσης των οικονομιών της Ευρώπης.

Αρνητικά επίσης συνέβαλαν οι κινητοποιήσεις εργαζομένων και αγροτών στο εσωτερικό, αλλά και το προσφυγικό πρόβλημα που μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης, μετά και τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, περί κλεισίματος των συνόρων λόγω της μη δυνατότητας διαχείρισης του προβλήματος.

Αποεπενδύουν οι μεγάλοι
Σύμφωνα πηγές που επικαλείται capital.gr, μεγάλα funds όπως το KKR, το Wellington και άλλα που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο πέρασαν ήδη την πόρτα της εξόδου, προχωρώντας σε πλήρη αποεπένδυση από την ελληνική οικονομία, πράγμα που γίνεται αντιληπτό και από τον μεγάλο όγκο συναλλαγών. Παράλληλα, σε μαζική αποεπένδυση προχώρησαν οι ξένοι επενδυτές που είχαν αποκτήσει τραπεζικές μετοχές μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων τους με μετοχές στις αυξήσεις κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, με δυσκολία φαίνεται ότι παραμένουν στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών, αλλά και άλλων επενδύσεων οι υπόλοιποι στρατηγικοί επενδυτές.

Η Κύπρος και η μεγάλη εικόνα
Συντονισμένο με τη διεθνή τάση εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης και ελαφρώς επηρεαζόμενο από το μίνι κραχ της Ελλάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε με ζημιές και στη χθεσινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 65,46 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 1,4%. Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες οδεύοντας σε χαμηλό επιπέδου 2013, μεγεθύνοντας τις απώλειες από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, αφού παραμένουν οι ανησυχίες για την υγεία των κορυφαίων τραπεζών της Ευρώπης, εν μέσω ενδείξεων παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Στην Ανατολή, το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας έκλεισε με σημαντικές απώλειες, με τον Nikkei να υποχωρεί με ποσοστό πάνω από 4%, αντανακλώντας συν τοις άλλοις τους κινδύνους που πλήττουν τη ζώνη του ευρώ και τις αγορές των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα