Με το ευρώ περισσότερη ανάπτυξη (vid)

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008 υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη ενίσχυσε τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας και την εξαγωγική δραστηριότητά της. Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίζουμε πως η ΕΕ λειτουργεί, εκ των πραγμάτων, με δύο ταχύτητες, η μια αφορά τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και η άλλη τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Η Κύπρος

κατάφερε να συμμετέχει με το σπαθί της και στις δύο ταχύτητες. Αυτή είναι η βάση για να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία από καλύτερες θέσεις τις προκλήσεις που σχηματίζουν τα ανοικτά σύνορα και οι τεχνολογικές μεταβολές. Η συμμετοχή στην ζώνη του Ευρώ δεν είναι το τέλος του δρόμου γιατί η ευρωζώνη δεν είναι ακόμα μια πλήρης οικονομική ένωση. Έχουμε μια ζώνη που σχηματίζουν οι ώριμες οικονομίες του ευρωπαϊκού Βορρά και ορισμένες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου που παρουσιάζουν ποικίλα προβλήματα, ορισμένες δε σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει αρκετές αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά και μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ακόμη διαμορφώσει μια συνολική πολιτική οικονομικής διακυβέρνησης. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αντιλαμβάνονται τη σημασία της αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του αναπτυγμένου Βορρά και του λιγότερου ανεπτυγμένου Νότου. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί στην περισσότερη ανάπτυξη, στην περισσότερη συνοχή και στην εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν και στο μέλλον νέες οικονομικές κρίσεις.

Διαβάστε επίσης: Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Οι Ευρωεκλογές στις 26 Μαίου έχουν ασφαλώς άμεση σχέση με τους συσχετισμούς δύναμης στο Κοινοβούλιο ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες. Δεν πρέπει, όμως, να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η ΕΕ είναι ένα σύνολο από θεσμούς και ως τέτοια χρειάζεται να την αντιμετωπίζουμε.

Χρειάζεται να βλέπουμε την ΕΕ ως ένα ενιαίο σύνολο σε όλα τα επίπεδα συμμετοχής όπως επίσης είναι το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι στις 26 Μαϊου ψηφίζουμε για το ένα κομμάτι από το σύνολο αυτό.

Τη μια μέρα χρησιμοποιούμε το Ευρώ. Την άλλη μπαίνουμε στο αεροδρόμιο από την πύλη που γράφει «πολίτες χωρών- μελών της ΕΕ». Την άλλη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Την άλλη ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές για να στείλουμε το μήνυμα ότι μετέχουμε στην κοινοτική δημοκρατική ζωή, την απευθείας εκπροσώπηση στο ΕΚ και στηρίζουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα!

Keywords
Τυχαία Θέματα