Με Τραμπ και παγκόσμια ελιτ το Νταβός - Ρεκόρ συμμετοχών

Την παγκόσμια ελίτ της πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής σκηνής θα συγκεντρώσει όπως κάθε χρόνο το συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί από τις 23-26 Ιανουαρίου στο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας, με ρεκόρ αριθμό συμμετοχών.

Ανάμεσα στους 3,000 συμμετέχοντες θα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,

ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπνουλλάχ ΙΙ, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του Λιβάνου Σαάντ Αλ Χαρίρι, κ.α.

Επίσης, στον κατάλογο αναφέρεται το όνομα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να παρευρεθούν 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ερυθρός Σταυρός, Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μεταξύ άλλων), καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που έχει καταγραφεί στα χρονικά του Φόρουμ (21% των συμμετεχόντων θα είναι γυναίκες).

Το ισχυρό αυτό Φόρουμ έχει προσκαλέσει και πολλά ηγετικά στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών, τραπεζών, αλλά και ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Επίσης, θα τιμηθούν τρεις καλλιτέχνες για το κοινωνικό τους έργο. Πρόκειται για την ηθοποιό Κέιτ Μπάλσετ, τον μουσικό Έλτον Τζον και τον Ινδό ηθοποιό και σταρ του Μπόλιγουντ Σα Ρουκ Κχάν.

Εισαγωγική ομιλία θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος θα εκφωνήσει την καταληκτική ομιλία.

Η ατζέντα, με έμφαση στην ‘τέταρτη βιομηχανική επανάσταση’

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους «αναζωογόνησης της διεθνούς συνεργασίας ως ενός μέσου επίλυσης των κοινών προκλήσεων, σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από κοινωνίες που βρίσκονται υπό ένταση και ανταγωνισμό μεταξύ των διάφορων εθνών», όπως αναφέρει το ίδιο το Φόρουμ.

Ο ανταγωνισμός αυτός, προστίθεται, έχει προκληθεί ένεκα της αποτυχίας να προστατευθούν οι κοινωνίες από τις επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης, της επέκτασης των κοινωνικών δικτύων και της γένεσης της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει το θέμα της ‘τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης’, η οποία (μέσω της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των νευρο-τεχνολογικών εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, της γενετικής μηχανικής, της έρευνας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, της τρισδιάστατης εκτύπωσης, των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και των υπερυπολογιστών, κβαντικών υπολογιστών) αναμένεται σε μόνο λίγα χρόνια από τώρα να δημιουργήσει πραγματικότητες «ασύλληπτες για το ανθρώπινο μυαλό».

«Η πρόσβαση στην τεχνολογία θα διαδοθεί όπως διαδίδεται μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, σχεδόν ο καθένας θα μπορεί να εφευρίσκει νέα προϊόντα και υπηρεσίες φθηνά και γρήγορα, τα επιχειρηματικά μοντέλα κάθε τομέα της βιομηχανίας θα δεχθούν αλλαγές», αναφέρει ειδικό φιλμάκι παραγωγής του Φόρουμ.

Στο φιλμάκι τίθεται το ερώτημα ‘πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα, εν όψει αυτής της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, να αντιμετωπίσει μια κοινωνία γεμάτη ανεργία, χαμηλή παραγωγικότητα και ανισότητα;’. Η απάντηση σε αυτό, προσθέτει, είναι να ‘διασφαλίσουμε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση όντως θα βελτιώσει την κοινωνία’.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Φόρουμ, η στρατηγική του Φόρουμ είναι απλή και αποτελεσματική: συγκεντρώνει δηλαδή τους κυριότερους ηγέτες από όλους τους τομείς της παγκόσμιας σκηνής και προσδιορίζει τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των σημαντικότερων προκλήσεων του κόσμου.

«Και αυτή η στρατηγική έχει αποτέλεσμα. Για σχεδόν 50 χρόνια, το Φόρουμ υπήρξε καταλύτης για παγκόσμιες πρωτοβουλίες, ιστορικές αλλαγές, καινοτομίες στη βιομηχανία, οικονομικές ιδέες και δεκάδες χιλιάδες έργα και συνεργασίες».

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω παρουσίας Τραμπ

Η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου στο Νταβός έχει θέσει σε συναγερμό την ελβετική αστυνομία και τις Μυστικές Υπηρεσίες, καθώς αναμένονται αυξημένες διαδηλώσεις όχι μόνο κατά του Φόρουμ αλλά και κατά του Τραμπ.

Όπως μεταδίδουν ελβετικά ΜΜΕ, η αστυνομία της χώρας ζήτησε περαιτέρω χρηματοδότηση για να ανταπεξέλθει στο έργο της.

Την περασμένη εβδομάδα, 1,000 άτομα διαδήλωσαν στην ελβετική πρωτεύουσα Βέρνη κατά του Τραμπ, με πανό στα οποία αναγραφόταν ‘Σκοτώστε τον Τραμπ με τα δικά του όπλα’, ενώ αναμένονται επιπρόσθετες διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε πολλές πόλεις της Ελβετίας, όπως η Ζυρίχη και η Βέρνη, απαιτούν πρόσθετα κονδύλια, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι που εντοπίζει η έκθεση του Φόρουμ

Εξάλλου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εξέδωσε την ετήσια έκθεσή του με τίτλο «Παγκόσμιοι Κίνδυνοι για το 2018», όπου εντοπίζονται οι πέντε κυριότεροι κίνδυνοι που είναι πολύ πιθανόν να συμβούν τα επόμενα δέκα χρόνια. Στη λίστα φιγουράρουν πρώτα τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ακολουθούν οι φυσικές καταστροφές, οι κυβερνοεπιθέσεις, οι υποκλοπές δεδομένων και η κλιματική αλλαγή.

Επίσης, εντοπίζονται οι πέντε κυριότεροι κίνδυνοι που θα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο τα επόμενα δέκα χρόνια. Πρόκειται, πρώτον, για τα όπλα μαζικής καταστροφής και ακολουθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη νερού.

Σημειώνεται ότι το Φόρουμ εργοδοτεί 600 άτομα στα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη. Λειτουργεί, επίσης, πρόσθετα γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Πεκίνο και το Τόκιο.

Το Φόρουμ ιδρύθηκε το 1971 από τον 80χρονο σήμερα Γερμανό Κλάους Σβαμπ, ο οποίος παραμένει ακόμη Εκτελεστικός του Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα