Μέχρι και τον Οδυσσέα θα ελέγχουν οι αδιάφθοροι του Ιωνά

Φωτιές ανάβει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς.

Η γνωστή ως ομάδα αδιάφθορων που θα διορίζεται από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο, θα έχει την εξουσία να ελέγχει και τον ανεξάρτητο θεσμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αυτό προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, την περασμένη Πέμπτη.

Όπως διαπιστώνει το ΣΙΓΜΑ κατόπιν μελέτης του νομοσχεδίου, η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν εξαιρείται

και τοποθετείται κάτω από τον όρο «δημόσιος τομέας», ο οποίος σύμφωνα με το νομοσχέδιο σημαίνει τη δημόσια υπηρεσία, κάθε ανεξάρτητη υπηρεσία και αρχή για την οποία γίνεται πρόνοια στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολούθως στο άρθρο 5-1-Γ, που αφορά τις αρμοδιότητες και εξουσίες της νέας Αρχής, διαπιστώνεται ξεκάθαρα η παρέμβαση στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Αρχή κατά της διαφθοράς θα συντονίζει, εποπτεύει και αξιολογεί τις δράσεις των υπηρεσιών του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς.

Επίσης, στο άρθρο 5 (1) (δ), αναφέρεται ότι η Αρχή κατά της διαφθοράς «αίρει συγκρούσεις και επιλύει ζητήματα επικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών ή φορέων».

Αν για παράδειγμα κάποιο Υπουργείο διατυπώνει άποψη ο η Ελεγκτική Υπηρεσία λειτουργεί εκτός αρμοδιοτήτων όταν προβαίνει σε συστάσεις για θέματα διαφθοράς ή και κακοδιαχείρισης, όπως εξάλλου έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, η ομάδα των αδιάφθορων θα έχει την εξουσία να επιλύει τη διαφορά.

Επίσης, βάσει του άρθρου κα η Αρχή θα ελέγχει αν η Ελεγκτική λειτουργεί εύρυθμα σε θέματα διαφθοράς.

Άλλα δύο άρθρα περί παρακολούθησης και πρόσβασης σε δεδομένα του ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα κατά πόσο επηρεάζεται το τραπεζικό και δημοσιογραφικό απόρρητο.

Ο Γενικός Ελεγκτής ήταν έντονος όταν ρωτήθηκε από το ΣΙΓΜΑ αν τα συγκεκριμένα άρθρα του κυβερνητικού νομοσχεδίου παρεμβαίνουν στο έργο της Υπηρεσίας του.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί πρόδηλη προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να υποσκάψει την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Καμία αρχή διορισμένη από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να έχει δικαίωμα να αξιολογεί και να εποπτεύει την Ελεγκτική Υπηρεσία. Αυτό θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής.

Πρόσθεσε ότι η επίλυση θεμάτων που αφορούν σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών και Αρχών, είναι αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αντιδρά και στη συμπερίληψη στους όρους εντολής της νέας Αρχής, τη διερεύνηση θεμάτων κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος και όχι μόνο διαφθοράς.

«Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να δημιουργήσει μια άλλη Ελεγκτική Υπηρεσία, την οποία θα ελέγχει η κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο Γενικός Ελεγκτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση μπορεί να συστήσει όποιο όργανο θέλει για ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, αλλά αυτό δεν μπορεί, πρόσθεσε, να εμφανίζεται ως ανεξάρτητος έλεγχος.

«Θα στείλουμε τις απόψεις μας γραπτώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες θα αφορούν τα πιο πάνω θέματα, όπως και τα θέματα του προϋπολογισμού της Αρχής και του ελέγχου της από την Υπηρεσία μας. Αυτά τα θέματα τα "ξέχασε" εντελώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης να περιλάβει στο νομοσχέδιο του», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου την Πέμπτη, σε ερώτηση του ΣΙΓΜΑ αν αφαιρούνται αρμοδιότητες από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Ιωνάς Νικολάου απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, «δεν αφαιρούνται αρμοδιότητες από τον Γενικό Ελεγκτή. Νομίζω ότι ασχολείται κυρίως με θέματα ότι σχετίζονται με τις δημόσιες δαπάνες».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Αρχή θα απαρτίζεται από Πρόεδρο και δύο μέλη, που θα διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, με πενταετή θητεία και δικαίωμα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα