Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκες Covid;

Η χρήση της μάσκας προσώπου ως αποτρεπτικό μέσο περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού  επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο  εν μέσω και της διαμαρτυρίας μερίδας γονέων για υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μικρά παιδιά που πάνε σχολείο. Σε γενικότερο πλαίσιο το ερώτημα που τίθεται είναι το μέχρι πότε θα χρειαστεί να εφαρμόζεται αυτό το μέτρο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους New York Times,

οι  αμερικανοί αξιωματούχοι άργησαν να υιοθετήσουν τις μάσκες προσώπου ως στρατηγική για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όταν τελικά το έκαναν, οι μάσκες έγιναν ένα ισχυρό σύμβολο της πανδημίας - ένα μέτρο κοινής λογικής για τη δημόσια υγεία έγινε πολιτικό σημείο ανάφλεξης και μια ορατή υπενθύμιση ότι η ζωή ήταν κάθε άλλο παρά φυσιολογική.

Τώρα, με το κύμα της μετάλλαξης Δέλντα του καλοκαιριού στον καθρέφτη και τον εμβολιασμό των παιδιών σχολικής ηλικίας σε εξέλιξη, πολλοί Αμερικανοί αναρωτιούνται πότε θα μπορούσαν επιτέλους να βγουν οι μάσκες.

«Η καλύτερη επιστήμη υποστηρίζει τη χρήση μάσκας ως έγκυρη στρατηγική για τη μείωση του Covid-19», δήλωσε ο Δρ Stephen Luby, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Το θέμα είναι: Λοιπόν, πόσο καιρό το κάνουμε αυτό και σε ποιο πλαίσιο;», είπε.  «Θα φοράμε όλοι μάσκες όλη την υπόλοιπη ζωή μας;», διερωτήθηκε.

Ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδιάζουν ήδη μια τελική λύση. Την Τρίτη, ο δήμαρχος Muriel Bowser της Ουάσιγκτον, DC, ανακοίνωσε ότι οι απαιτήσεις για μάσκα εσωτερικού χώρου θα χαλαρώσουν. Την επόμενη μέρα, οι νομοθέτες της Φλόριντα ενέκριναν ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εντολές σχολικών μασκών, το οποίο ορισμένες περιφέρειες είχαν ήδη εγκαταλείψει.

Ο Έρικ Άνταμς, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, «θέλει να εγκαταλείψει την εντολή της μάσκας στα σχολεία όταν οι υγειονομικοί υπάλληλοι κρίνουν ότι είναι ασφαλής», είπε ο εκπρόσωπός του σε ένα email.

Αυτή η ώρα δεν έχει έρθει ακόμη, είπαν οι ειδικοί.

«Τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται ξανά και δεν έχουμε νικήσει ακόμη αυτόν τον ιό», δήλωσε η Anne Rimoin, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Μπορεί να έχουμε κουραστεί από τους περιορισμούς Covid και τα μέτρα δημόσιας υγείας, αλλά αυτός ο ιός σίγουρα δεν έχει τελειώσει ακόμη με εμάς».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν ακόμη και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να φορούν μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους όπου η κοινοτική μετάδοση του ιού είναι «ουσιαστική ή υψηλή». Επί του παρόντος, περίπου το 85 τοις εκατό των κομητειών των ΗΠΑ πληρούν αυτό το όριο, το οποίο ορίζεται ως τουλάχιστον 50 νέα κρούσματα την εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους.

Θα είναι ασφαλέστερονα χαλαρώσουν οι απαιτήσεις για μάσκα στις αρχές του επόμενου έτους, είπαν οι επιστήμονες, αφού περισσότερα παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως και θα έχει παρέλθει η περίοδος των διακοπών. Και η εθελοντική χρήση μάσκας θα συνεχίσει να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς και σε μελλοντικές περιόδους κρυολογήματος και γρίπης, σημείωσαν.

«Δεν νομίζω ότι θα θέλουμε να αφήσουμε όλες τις μάσκες μας μακριά», είπε ο Δρ Λούμπι.

Φορώντας μάσκες

Αρκετές έρευνες  υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου ως μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι βασικές υφασμάτινες μάσκες μπορούν να μπλοκάρουν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των μικρών αερολυμάτων. Οι χειρουργικές μάσκες και οι αναπνευστικές μάσκες N95 είναι ακόμα καλύτερες. Και η έρευνα  σε πραγματικές συνθήκες δείχνει ότι οι εντολές για χρήση μάσκας σε όλη την πολιτεία και το σχολείο περιορίζουν την εξάπλωση του ιού.

Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, που διεξήχθη από τον Δρ. Luby και τους συναδέλφους του σε 600 χωριά στο Μπαγκλαντές, έδειξε ότι μια παρέμβαση με χρήση μάσκας, συμπεριλαμβανομένης της διανομής δωρεάν μασκών και μιας εκστρατείας πολλαπλών μηνυμάτων, οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις στη χρήση μάσκας και μείωση σε περιτπώσεις Covid  (Η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.)

Όλες αυτές οι μελέτες έχουν περιορισμούς, αλλά μαζί, και πολλές παρόμοιες αναλύσεις, καταλήγουν σε ένα σαφές συμπέρασμα.

«Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι οι μάσκες βοηθούν στην επιβράδυνση της μετάδοσης», δήλωσε ο Linsey Marr, ειδικός στους αερομεταφερόμενους ιούς στο Virginia Tech.

Οι μάσκες προσώπου δεν είναι χωρίς μειονεκτήματα. «Εμποδίζουν την επικοινωνία», είπε ο Δρ Μαρ. «Μπορεί να είναι άβολες».

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: «Μας καταστρέψατε! Είμαστε ένοχοι,μας βιάζουν..αίσχος στη μασονία»

Μερικά άτομα με αναπηρία μπορεί να μην μπορούν να φορούν μάσκες και εξακολουθεί να υπάρχει συζήτηση για το πώς να σταθμιστούν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της κάλυψης μικρών παιδιών, τα οποία είναι πολύ λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό. (Το C.D.C. λέει ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά  από τον Αύγουστο του 2021 να μην απαιτείται η χρήση μάσκας για παιδιά κάτω των 6 ετών.)

Αλλά δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται τις μάσκες και ότι η χρήση μάσκας είναι πολύ λιγότερο ενοχλητική από άλλα μέτρα μετριασμού, όπως τα lockdown, οι μάσκες προσώπου αποτελούν βασικό εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας, είπαν οι ειδικοί.

«Νομίζω ότι η χρήση μάσκας είναι, από πολλές απόψεις, μια από τις παρεμβάσεις που πιθανότατα θα θέλουμε να χαλαρώσουν προς το τέλος», είπε ο Richard Stutt, ειδικός  μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. «Η χρήση μάσκας έχει πολύ, πολύ χαμηλό κόστος σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες παρεμβάσεις».

Στρατηγική εξόδου

Οι οδηγίες για χρήση μάσκας δεν προορίζονταν να διαρκέσουν για πάντα, και αυτό το φθινόπωρο, καθώς τα κρούσματα μειώθηκαν και η καταλληλότητα για εμβόλια επεκτάθηκε, ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι  στις ΗΠΑ άρχισαν να εξετάζουν πώς να τις τερματίσουν.

Αυτόν τον μήνα, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε τα κριτήριά του, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων σημείων αναφοράς εμβολιασμού και μετάδοσης, για την άρση ορισμένων από τις απαιτήσεις κάλυψης εσωτερικών χώρων.

Ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι του Νιου Τζέρσεϊ είπε πρόσφατα ότι ήλπιζε να άρει την εντολή της πολιτείας για τη σχολική μάσκα «νωρίτερα παρά αργότερα» και υποστήριξε την ιδέα της κατάργησης της απαίτησης σε φάσεις, ξεκινώντας από τα λύκεια, των οποίων οι έφηβοι μαθητές ήταν επιλέξιμοι για εμβολιασμό εδώ και μήνες.

Αλλά η χαλάρωση των απαιτήσεων για τη μάσκα τώρα θα ήταν πρόωρη, είπαν οι ειδικοί, ειδικά καθώς οδεύουμε προς το χειμώνα, όταν οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, τα ταξίδια διακοπών φέρνουν κοντά ανθρώπους και οι ιοί του αναπνευστικού κυκλοφορούν εύκολα.

«Τώρα δεν είναι η ώρα να αποσύρουμε τις οδηγίες για χρήση μάσκας», είπε ο Δρ Λούμπι.

Ο Δρ Marr συνέστησε να μην καταργηθούν οι σχολικές μάσκες μέχρι να περάσουν οι χειμερινές διακοπές και περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας είχαν την ευκαιρία να κάνουν και τις δύο βολές. Εάν τα επίπεδα μετάδοσης στην κοινότητα είναι χαμηλά ή μέτρια λίγες εβδομάδες μετά την επανέναρξη του σχολείου τον Ιανουάριο, τότε «Ναι, ας απαλλαγούμε από τις μάσκες», είπε.

Η Seema Lakdawala, ειδική σε ιούς του αναπνευστικού στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, φαντάστηκε ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα: «Ίσως τον Φεβρουάριο, μπορούμε να πούμε αντίο στις μάσκες».

Άλλοι ειδικοί ήταν απρόθυμοι να δώσουν ημερομηνία. Η Δρ Rimoin είπε ότι θα ήθελε να δει μια πιο διαρκή μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων πριν από τη χαλάρωση των απαιτήσεων για μάσκα. «Βλέπουμε ακόμα 1.000 ανθρώπους να πεθαίνουν την ημέρα από αυτόν τον ιό», είπε. «Δεν είναι μόνο θέμα άνεσης και ευκολίας – εννοώ, αυτό είναι θέμα ζωής ή θανάτου για πολλούς ανθρώπους».

Μια μάσκα προσώπου για το μέλλον

Η χαλάρωση των περιορισμών για τις μάσκες θα πρέπει να είναι μια τοπική απόφαση, τόνισαν οι επιστήμονες, με βάση ένα σύνθετο σύνολο παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών ποσοστών μετάδοσης και εμβολιασμού και της ευπάθειας του εν λόγω πληθυσμού.

«Εάν μια περιοχή ή μια συγκεκριμένη κοινότητα έχει μια έξαρση, τότε νομίζω ότι θα ήταν πολύ λογικό για τους ανθρώπους σε αυτήν την κοινότητα να φορούν μάσκες ακόμα κι αν, σε εθνικό επίπεδο, τα πράγματα είναι αρκετά υπό έλεγχο», είπε ο Δρ. Στουτ.

Και η χρήση μάσκας δεν είναι όλα ή τίποτα. Ακόμη και μετά την άρση των υποχρεωτικών μέτρων, θα είναι λογικό για μερικούς ανθρώπους —ηλικιωμένους ενήλικες ή εκείνους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, για παράδειγμα— να φορούν μάσκες σε ορισμένες περιστάσεις και ρυθμίσεις. Και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να φορέσουν ξανά μάσκες σε περίπτωση μελλοντικών εξάρσεων, είπαν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι οι νέοι κανόνες χρήσης μάσκας μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από την πανδημία. Οι μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ιών και οι ειδικοί είπαν ότι σχεδίαζαν να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως σε αεροπλάνα και λεωφορεία, κατά τις μελλοντικές περιόδους γρίπης.

«Πριν από την πανδημία υπήρχε ένα στίγμα που σχετιζόταν με τη χρήση μάσκας σε αυτή τη χώρα, αλλά νομίζω ότι έχει ομαλοποιηθεί σε πολλά μέρη», είπε ο Δρ Μαρ. (Παρόλα αυτά, αναγνώρισε, "Νομίζω ότι οι άλλοι δεν θα φορέσουν ποτέ ξανά μάσκα.")

Ο Δρ Lakdawala εξέφρασε την ελπίδα ότι καθώς οι άλλοι περιορισμοί για την πανδημία χαλαρώνουν, οι άνθρωποι μπορεί να βρουν μια σύντομη περίοδο χρήσης μάσκας, σε ορισμένες καταστάσεις υψηλού κινδύνου, λιγότερο επαχθής.

«Ας ελπίσουμε ότι καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο άνετοι με τον εμβολιασμό και συνειδητοποιούν ότι μπορούν να δουν τους φίλους και την οικογένειά τους και να μπορούν να πάνε και να κάνουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους με ασφάλεια, φορώντας μάσκα σε ένα λεωφορείο για τα 20 λεπτά που χρειάζεστε μέχρι την  δουλειά δεν θεωρείται ως βάρος», είπε. «Θεωρείται ως ένας τρόπος να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέχρι, Covid,mechri, Covid