Μέχρι Σεπτέμβριο το σχέδιο για προστασία από τα αγρινά

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Αντρος Καυκαλιάς δήλωσε την Τρίτη ότι η Επιτροπή ζήτησε τελεσιγραφικά από την Κυβέρνηση να κατατεθεί σχέδιο που να επιλύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί από τις καταστροφές που προκαλούν τα αγρινά στις παραγωγές και τις περιουσίες τους, μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη το οποίο θα εξετάσει σε συνεδρία που ορίστηκε στις 3 Οκτωβρίου.

Η Κυβέρνηση έχει αναφερθεί στο σχέδιο πριν ένα χρόνο και πριν έξι μήνες, αλλά επί της ουσίας δεν έχει πράξει τίποτε, περιορίζεται απλά να δηλώσει ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και ότι θα παρουσιάσει σχέδιο,

ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως οι αναφορές ήταν για περίφραξη μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και ότι τα Υπουργεία Γεωργίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, είναι σε διαβούλευση για να καταλήξουν σε συγκεκριμένο σχέδιο.

Εξήγησε πως για να γίνουν περιφράξεις υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και διαδικασίες που εκφεύγουν της λογικής όπως για πολεοδομική άδεια την ώρα που δεν είναι υπερβολή ότι οι άνθρωποι βιώνουν το δικό τους δράμα.

Ο κοινοτάρχης του Κάμπου Σωτήρης Αντωνίου ανέφερε πως υπήρξαν υποσχέσεις, να μας παραχωρηθούν τα υλικά και με προσωπική εργασία οι γεωργοί να περιφράξουν τα χωράφια τους.

«Νιώθουμε εγκατάλειψη, δεν είναι μόνο με τα αγρινά τα προβλήματα μας, αλλά περιοριζόμαστε σε αυτό» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως δεν ξέρει κανένας τον πληθυσμό των αγρινών. Πρόσθεσε πως έχουν αυξηθεί και από το δάσος κατέβηκαν στα χωριά.

Ανέφερε περαιτέρω ότι τα χωριά είναι γηρασμένα, όσοι έμειναν είναι ήρωες, και σημείωσε ότι τα 14 χωριά της Μαραθάσας δεν αριθμούν συνολικά 2.000 κατοίκους.

«Καλούμε τους αρμοδίους να λύσουν το πρόβλημα ώστε να μην αναγκαστούμε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας», ανέφερε.

Ο Κοινοτάρχης Τσακκίστρας Χριστόδουλος Ορφανίδης είπε πως δεν υπήρξε κάποια ολοκληρωμένη πρόταση για επίλυση του προβλήματος. Είναι συμπαθέστατο το αγρινό και προστατεύεται, αλλά εμάς ποιος θα μας προστατεύσει από τα αγρινά, διερωτήθηκε.

«Να μας παραχωρηθούν τα υλικά και να κάνουμε περιφράξεις ομαδικές και ατομικές,» είπε λέγοντας ότι το δάγκωμα του αγρινού καταστρέφει για πάντα τόσο νεαρά δένδρα όσο και πιο μεγάλα σε ηλικία δένδρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα