Στον Γ.Ε παραπέμπονται όσοι οφείλουν ενοίκια στο κράτος

Σημαντικά ποσά οφείλουν στο κράτος νομικά και φυσικά πρόσωπα λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν την εκμίσθωση κρατικής γης “επειδή δεν συμφωνούν στο ύψος του αγοραίου ενοικίου” που καθορίζεται από το Κτηματολόγιο.

Αυτό δήλωσε ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του Γραφείου του για το 2016.

Ο κ. Θεοφάνους χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνηση ορισμένων να πληρώσουν “επειδή δεν συμφωνούν στον καθορισμό του αγοραίου ενοικίου” και σημείωσε ότι σχετικά στοιχεία για το θέμα απέστειλε στον Γενικό

Εισαγγελέα.

“Η εκμίσθωση κρατικής γης γίνεται στο αγοραίο ενοίκιο που καθορίζει το Κτηματολόγιο”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Θεοφάνους εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας κεντρικού μητρώου κρατικών ενισχύσεων στο οποίο θα καταχωρούνται υποχρεωτικά οι ενισχύσεις που παραχωρούνται “έτσι ώστε να μπορεί το Γραφείο του Εφόρου να ελέγχει και να τις αξιολογεί καλύτερα τις ενισχύσεις”.

Σκοπός του μητρώου, σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνους, θα είναι ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων Αρχών κατά τη χορήγηση των ενισχύσεων, η διασφάλιση της διαφάνειας και ο αποτελεσματικότερος εκ των υστέρων έλεγχος της ορθής τήρησης των κανόνων κρατικών ενισχύσεων.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να τηρείται μητρώο από τον Έφορο για να γνωρίζει που δόθηκε κρατικό χρήμα είτε για τις “κανονικές ενισχύσεις” είτε για τις de minimis για τις οποίες “δεν υπάρχει κανένας έλεγχος”.

Ανέφερε ως παράδειγμα να δώσει μια ενίσχυση de minimis το Υπουργείο Γεωργίας και να δώσει την ίδια ενίσχυση με κάπως διαφορετικό τρόπο το Υπουργείο Εμπορίου.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια. “Υπάρχουν περιπτώσεις νομικών ή φυσικών προσώπων που δεν έχουν πληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος και υποβάλουν αιτήματα για ενισχύσεις,” πρόσθεσε.

Σε σχέση με την αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ και τα θέματα προσωπικού που προκύπτουν, ο κ. Θεοφάνους είπε ότι αυτά αφορούν μεταξύ άλλων το προσωπικό που θα μετακινηθεί στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις του προσωπικού, προσθέτοντας ότι για όλα αυτά τα θέματα έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων με κοινοποίηση στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας να ληφθούν υπόψη αυτά τα θέματα για να προκύψουν συμβατές ενισχύσεις.

“Υπάρχει άριστη συνεργασία με τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων όσον αφορά το θέμα”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο κ. Θεοφάνους είπε ότι είναι ένα θέμα για το οποίο “δεν ερωτηθήκαμε” και αναφέρθηκε στην ανάγκη “να μπει ξανά το γραφείο του στο χάρτη”.

“Έχουμε στείλει επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων με την οποία ζητούμε ενημέρωση για τα θέματα διότι πρέπει να τα γνωρίζουμε εκ των προτέρων”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “στο λιμάνι Λεμεσού υπάρχει μια σοβαρή υπόθεση” σε σχέση με την Επιτροπή Σιτηρών, την οποία επιδοτεί το κράτος.

“Το θέμα είναι η κρατική ενίσχυση να δίνεται υπό κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν ισχύει πως η κρατική ενίσχυση είναι κάτι το απαγορευμένο.

“Οι κρατικές ενισχύσεις που δίνονται πρέπει να επιδιώκουν κάποιους σκοπούς είτε να είναι προς όφελος των επιχειρήσεων, των παραγωγικών επενδύσεων, βελτίωσης της τεχνολογίας ή καινοτομίας”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στους στόχους του Γραφείου του για το 2016, ο κ. Θεοφάνους είπε αυτοί είναι η δημιουργία δομής και στελέχωσης του Γραφείου, προσθέτοντας ότι το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων στελεχώνεται με αποσπάσεις τεσσάρων λειτουργών, από τα Υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών.

“Εάν φύγουν δύο άτομα από το Γραφείο, τότε το Γραφείο θα είναι νεκρό”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξορθολογισμού των διαδικασιών όσον αφορά την αξιολόγηση των μέτρων κρατικών ενισχύσεων και στη διοργάνωση σεμιναρίων για εξοικείωση των λειτουργών του δημοσίου με το πνεύμα του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά στην ορθολογική χρήση των κρατικών ενισχύσεων και την προστασία του ανταγωνισμού.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι “ρωτήσαμε τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για την έκθεση την οποία ετοίμασε και εξετάζει κατά πόσον τα όσα γίνονται για την προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ έχουν μέσα το στοιχείο της παράνομης κρατικής ενίσχυσης και αυτό προς όφελος του ιδιώτη στον οποίον προτίθενται να παραχωρήσουν την ΑΤΗΚ” και ο Έφορος “το επιβεβαίωσε”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα